Keittoa, olkaa hyvät!
Vapaaehtoiset valmistavat kerran kuukaudessa torstailounaan Muhoksen seurakuntatalolla.
Muhoksen seurakuntatalon keittiössä on naisilla vauhti päällä. Kaiken pitää olla valmista, kun ruokailijat tunnin päästä asettuvat pöytien ääreen.
Välillä pysähdytään hetkeksi kattilan äärelle. Irja Kylmänen kysyy Tuula Lotvoselta ja Hilkka Kankaanpäältä mielipidettä suolan määrästä. Sopivasti on, maistajat päättävät.
Kaikki on aikataulussa: rössypottu on hyvällä mallilla isossa kippikattilassa. Astiat on jo viety pöytään ja puoli yhdentoista aikaan naiset vievät salin puolelle vielä leivät, juustot, levitteet sekä ruokajuomat.
Samaan aikaan saliin alkaa saapua ensimmäisiä ruokailijoita. Yhdeltätoista rössypottu kannetaan keittiöstä tarjolle.
Yli sata muhoslaista tuli nauttimaan rössypottua
Yhdentoista ja kahdentoista välillä syöjiä käy peräti yli sata. Tämänkertaisella torstailounaalla on tavanomaista enemmän kävijöitä. Osa syömään tulleista jatkaa ruokailtuaan vanhustenviikon pääjuhlaan, osan on houkutellut paikalle nimenomaan rössypottu.
– Sitä on listalla kahdesti vuodessa. Rössypottu on hyvin suosittua. Jotkut ovat kertoneet, että kun kotona kaikki eivät tästä perinneruoasta tykkää eikä sitä siksi tule kotona laitettua, täällä onneksi pääsee herkuttelemaan rössypotulla ainakin kahdesti vuodessa, naiset kertovat.
Muulloin tarjolla on vuorokerroin jauheliha-, kana-, lohi-, nakki- tai lihakeittoa. Aina myös kasvisvaihtoehto.
”Näitä torstaipäiviä ihan odottaa”
Torstailounas on tarjolla seurakuntatalolla kerran kuukaudessa. Ruoan valmistavat vapaaehtoiset seurakuntalaiset.
– Meitä vapaaehtoisia on vakiporukka, meidän lisäksemme Eija Lyijynen ja Eeva-Liisa Onatsu.
Irja, Hilkka ja Tuula toteavat odottavansa aina kovasti torstailounaita.
– Täällä pääsee tekemään yhdessä. Ihmiset tykkäävät tulla syömään ja tällainen tilaisuus on voimauttavaa meille vapaaehtoisillekin. Näitä päiviä ihan odottaa ja se on ennen kaikkea tämän porukan ansiota.
– Ja täällä saa tuttavia, lisää paluumuuttaja Hilkka.
– Nämä naiset ovat niin mahtavia, toteaa diakoniatyöntekijä Hanna Kaisto-Vanhamäki vapaaehtoisporukasta.
Naisille on muodostunut vakitehtävät. Kymmeniä vuosia laitoskeittiöissä keittäjänä työskennellyt Irja on päävastuussa keiton teosta. Tuula kattaa pöydän sekä asettelee esille leivät ja juomat, tiskaaminen on Hilkan mielipuuhaa.
Tuotto ohjataan Yhteisvastuukeräykselle
Kaisto-Vanhamäki kertoo torstailounaiden saaneen alkunsa pari vuotta sitten.
– Aiemmin jaoimme ruokakauppojen hävikkiruokakasseja. Kun sen jakaminen siirtyi seurakunnalta kunnan kehitysvammaistyölle, aloimme silloisen diakoniatyöntekijän Leena Leskelän kanssa kehitellä ruokailua, joka vahvistaisi jaksamista ja olisi mukava yhteisöllinen tilaisuus. Yksinäiset, eläkeläiset, omaishoitajat ja omaishoidettavat, koton lapsen kanssa olevat vanhemmat, työssäkäyvät… Kaikki muhoslaiset ovat tervetulleita.
Lounaan hinta on haluttu pitää alhaisena, kahdessa eurossa.
– Maksu on sitä paitsi vapaaehtoinen. Toisaalta halutessaan lippaaseen saa laittaa isommankin summan. Koko tuotto menee kirkon Yhteisvastuukeräykselle.
Torstailounasta tänä vuonna vielä kahdesti
Kun viimeinenkin ruokailija on jälkiruokakahvit juotuaan poistunut, keittiöväki istahtaa itse ruokailemaan.
– Hyvvää oli, todetaan yhdestä suusta, viedään viimeisetkin astiat tiskattavaksi, siistitään loputkin pöytätasot ja suunnataan vapaalle.
Marraskuussa keitetään sitten broilerikeittoa.
- Muhoksen seurakuntatalolla syödään torstailounasta tänä vuonna vielä kahdesti: 7.11. ja 5.12. kello 11–12. Vapaaehtoinen maksu 2 euroa Yhteisvastuukeräykselle.
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.