Uusia päivystäjiä tarvitaan auttavaan puhelimeen, vapaaehtoistyön ytimessä on taito kuunnella
Parhaimmillaan sekä soittaja että kuuntelija saa yhteydenotosta Kirkon keskusteluapuun arvokkaan kokemuksen ilojen ja surujen jakamisesta.
Kirkon keskusteluavun Palvelevassa puhelimessa, chatissa ja nettikirjeessä päivystää noin 700 vapaaehtoista yli 60 paikkakunnalla eri puolilla Suomea.
– Vaikka vapaaehtoisten määrä on suuri, lisää päivystäjiä tarvitaan, kertoo Oulun Palvelevan puhelimen toiminnanohjaaja Taavi Aalto.
Vapaaehtoisuus alkaa koulutuksella
Oulun Palvelevan puhelimen vastaajina toimii tällä hetkellä niin uusia päivystäjiä kuin toiminnassa pitkään mukana olleita konkareita.
Keskusteluavun päivystäjien nimiä ei kerrota julkisuuteen, ja siksi he esiintyvät tässä jutussa nimettöminä.
Viime keväänä päivystystoiminnan aloittanut vapaaehtoinen on tyytyväinen siihen, että keskusteluavussa mukaan lähteminen alkaa aina koulutuksella.
– Varsinaisen päivystystyön aloitin pienesti ja otin oman vuoron kerran kuukaudessa. Nyt, noin puolen vuoden jälkeen, mietin, että toinenkin vuoro kuukaudessa voisi sopia minulle, nainen kertoo.
– Mietin päivystäjäksi ryhtymistä pitkään, vuosien ajan. Olen iloinen, että lopulta olen tässä muiden mukana.
”Meistä pidetään hyvää huolta”
Kaksi vuosikymmentä keskusteluavussa vapaaehtoisena toiminut mies kertoo, että päivystäjistä pidetään auttavassa puhelimessa hyvää huolta.
– Koulutusta ei ole vain alussa vaan sitä on säännöllisesti. Tarjolla on myös muiden päivystäjien vertaistukea, työnohjausta sekä yhteisiä tilaisuuksia kuten joulujuhla ja neuvottelupäiviä eri puolilta Suomea olevien päivystäjien kanssa.
Konkariauttaja uskoo vastaajana toimimisen – ja toisen ihmisen rinnalle asettumisen – avartavan väkisinkin omaa ajattelua ja käsitystä elämästä.
– Kun kuuntelee soittajia, kohtaa ihmisiä oman kuplansa ulkopuolelta. Ihmistarinat ovat opettaneet minua muun muassa olemaan valittamatta pienistä.
Käsitys elämästä laajenee
Päivystäjät kuulevat keskusteluapuun soittavilta välillä hyvinkin rankkoja asioita.
– Tällaiset yhteydenotot eivät ole saaneet minua lopettamaan. Ei päivystäjäksi ryhdytä siksi, että päästäisiin helpolla, kokenut kuuntelija toteaa.
Myös lyhyempi kokemus on havahduttanut huomaamaan, että kuuntelijalla itsellään on hyvä olla elämänkokemusta jaksaakseen päivystystehtävässä.
– Onneksi sellaista on kertynyt vuosien varrella eivätkä minua kaada aivan pienet asiat.
Yhteydenottajien kokemukset ja mielialat voivat vaikuttaa vahvastikin päivystäjiin, mutta kuuntelijan on hyvä oppia erottamaan puhujan tunteet omista tunnelmista. Muun muassa tämän vapaaehtoispäivystäjät oppivat heille tarjotussa koulutuksessa.
Kuten senkin, että kun päivystäjä kuuntelee ilman kiirettä, yhteydenottaja saa parhaimmillaan eräänlaisen toivon tuokion, joka helpottaa tuskaa ja soittaja on saanut ainakin hetkeksi siipiä alleen.
Vapaaehtoistehtävistä Oulun palvelevassa puhelimessa voi kysyä lisää sähköpostitse: kka.oulu@evl.fi
SOITTAJA HALUAA KEVENTÄÄ MIELTÄÄN
- Kirkon keskusteluapu alkoi itsemurhien ehkäisytyöstä. Vuonna 1964 käynnistynyt palvelu tunnettiin silloin nimellä Kirkon palveleva puhelin.
- Nyt Kirkon keskusteluavun kokonaisuus muodostuu puhelin-, chat-, netti- sekä kirjepalveluista.
- Yhteydenottoja keskusteluapuun tulee enemmän kuin mihin pystytään vastaamaan. Keskusteluapu päivystää numerossa 0400 22 11 80 joka päivä kello 18-24.
- Viime vuonna ihmissuhdeongelmat olivat yleisin syy yhteydenotoissa. Soittajat halusivat puhua myös arjen haasteista, sairauksista ja yksinäisyydestä. Lisäksi keskusteltiin myös uskosta, elämän merkityksestä ja hyvinvoinnista.
- Palvelu on anonyymiä ja luottamuksellista. Puheluita ei tallenneta eikä keskusteluista poimita henkilökohtaisia tietoja. Soittajien numerot eivät välity päivystäjille.
- Keskusteluista tilastoidaan vain yleisluontoisia asioita, kuten pääasialliset aihepiirit. Kirjoitettuja viestejä ei arkistoida eikä julkaista missään.
- Lisätietoja verkosta: https://evl.fi/apua-ja-tukea/kirkon-keskusteluapu/
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.