Limingassa tarjotaan tukea yhden vanhemman perheille

Yhden vanhemman perheessä arkea pyörittäville on tarjolla hengähdyshetkiä syksyllä Limingan Tupoksessa. 

Huokaise hetki -ryhmässä on tarkoitus keskittyä nimenomaan perheen arkea ainoana aikuisena pyörittävien jaksamiseen, sanoo diakoniatyöntekijä Sanna Mettovaara.

Yhden vanhemman perheessä arkea pyörittäville on tarjolla hengähdyshetkiä syksyllä Limingassa.

Seurakunta järjestää viisi kokoontumista, joissa jutellaan vanhemmuuden iloista, suruista ja voimavaroista. 

– Seurakunnan diakoniatyöntekijät havaitsevat työssään, että yhden vanhemman perheillä on omat erityispiirteensä ja haasteensa. Kun myös diakoniatyön johtokunnassa pohdittiin keinoja tukea liminkalaisia perheitä, ryhdyimme pallottelemaan erilaisia ideoita. Siitä sai alkunsa yhden vanhemman keskusteluryhmä, sanoo diakoniatyöntekijä Sanna Mettovaara.

Mettovaaran kanssa ryhmää vetää Mari Ansamaa. Hän on seurakunnan vapaaehtoinen, jolla on sosionomi-diakonin koulutus.

Keskusteluryhmässä pääroolissa aikuiset

Sanna Mettovaaran mukaan on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, miten yhden vanhemman perheen lapset voivat; he saattavat oireilla vaikkapa taustalla olevaa eroa. 

– Huokaise hetki -ryhmässä on kuitenkin tarkoitus keskittyä nimenomaan perheen arkea ainoana aikuisena pyörittävien jaksamiseen.

– Päävastuun perheestä yksin kantava aikuinen saattaa esimerkiksi miettiä, voiko hän antaa itselleen luvan olla muutakin kuin vanhempi. Hän voi miettiä, voiko yksin perhearkea pyörittävä ottaa omaa aikaa ja voiko ”lapsivapaista” hetkistä nauttia ilman syyllisyyttä.

Yhden vanhemman perheen aikuisilla on ehkä myös tarve käsitellä pettymyksen tunteita tai vihaa.  

Perhetilanteeseen saattaa liittyä myös turhaa häpeän tunnetta siitä, että ei kykene täyttämään eräänlaista normia.

– Perhetilanteeseen saattaa liittyä myös turhaa häpeän tunnetta siitä, että ei kykene täyttämään eräänlaista normia. Yhteiskunnassahan elää edelleen vahvana ajatus kahden vanhemman perheestä jonkinlaisena ihanneperheenä. 

–Vanhempien ero ei ole hävettävä asia tai osoitus epäonnistumisesta vaan se on elämää. Elämässä tapahtuu kaikenlaista. Myös asioita, joita emme toivo.

Mettovaaran mukaan perhettä ei muutoinkaan enää kannata ajatella suppeasti kahden vanhemman ydinperhenäkökulmasta. 

– Yhden vanhemman perhe voi olla myös oman tahdon ja oman valinnan tulos, Mettovaara muistuttaa.

Vertaistukea samassa tilanteessa olevilta

Keskusteluryhmä tarjoaa vertaistukea toisilta samassa elämäntilanteessa olevilta. 

Kokoontumisia on syys-, loka- ja marraskuussa maanantai-iltaisin. Jokaiseen kokoontumiseen on mietitty pieni alustus, jonka jälkeen aiheesta keskustellaan. 

– Osallistujat voivat jakaa elämästään juuri sen verran kuin haluavat, Mettovaara korostaa. 

Osallistujat voivat jakaa elämästään juuri sen verran kuin haluavat.

Keskusteluryhmä on suljettu: siihen ilmoittaudutaan etukäteen ja kokoonpano pysyy samana kaikkien viiden kokoontumiskerran ajan. 

Lapsille on järjestetty hoito kokoontumisten ajaksi.

Ryhmä on tarkoitettu yhden vanhemman perheen aikuisille riippumatta siitä, mikä syy on tilanteen taustalla. Ryhmään otetaan enintään kahdeksan vanhempaa.

Seurakunta  haluaa tukea perheitä

Kirkon ja seurakunnan tehtävä on olla perheiden tukena arjessa, Mettovaara sanoo. 

Limingan seurakunnan strategiaan on nostettu yhdeksi painopistealueeksi perheiden hyvinvoinnin vahvistaminen. Tähän liittyy myös seurakuntaan perustettu uusi perhetyöntekijän virka.

– Me Limingassa haluamme löytää toimia, joilla tukea perheitä. 

Haluamme löytää toimia, joilla tukea perheitä.

– Esimerkiksi yhden vanhemman perheissä yksin vastuussa oleminen on kuormittavaa. Se näkyy vanhemman suhteessa lapsiin mutta heijastuu myös vanhempaan itseensä, ellei pidä huolta omista voimavaroista.

Mettovaara toivoo, että vanhemmat eivät jäisi ongelmineen ja mietteineen yksin.

– Kunpa ihmiset vain uskaltaisivat puhua. Itsestä voi tuntua, että oman arjen haasteita vastaavaa ei ole muilla. Todellisuudessa samalla asuinalueella jossakin toisessa kodissa todennäköisesti mietitään ihan samoja kysymyksiä.

  • Yhden vanhemman perheiden aikuisille tarkoitettu Huokaise hetki -keskusteluryhmä alkaa maanantaina 2. syyskuuta Vanamossa (Kauppakaari 1, Tupos). Ilmoittautuminen on avoinna 1.–28.8. (liminganseurakunta.fi/tapahtumat). Lisätiedot sanna.mettovaara@evl.fi tai 044 752 1227.

Apua erilaisiin elämäntilanteisiin

Seurakunnat järjestävät yksin ja yhteistyökumppaneiden kanssa vertaisryhmiä muun muassa läheisensä menettäneille, päihteiden käyttäjien läheisille, eron kokeneille ja omaishoitajille. Vertaisryhmistä voi esittää myös toiveita seurakunnille.

Oulun seurakuntien perheasiain neuvottelukeskus tarjoaa ammatillista apua parisuhteen ja perheen kysymyksissä sekä elämän kriisitilanteissa. Perheneuvojat tarjoavat sielunhoidollista ja terapeuttista keskusteluapua, jonka tavoitteena on yhdessä asiakkaiden kanssa etsiä toimivan arjen edellytyksiä. Perheneuvojilla on myös oma blogi, jossa he kirjoittavat havaintojaan ihmisten välisistä suhteista (www.oulunseurakunnat.fi/sananhelinaa).

Oulussa Tuiran seurakunta ja Oulun seudun yhden vanhemman perheet ry ovat järjestäneet jo vuosia Olkkari-toimintaa. Syksyllä 2024 vertaistukea tarjoavia iltoja järjestetään Tuiran kirkolla kolmena torstaina (3.10. 31.10. ja 5.12.) kello 17.30Lastenohjaajat leikittävät lapsia ja aikuiset saavat rauhassa jutella keskenään. Lopuksi tarjolla iltapala osallistujille. Lisätietoja sähköpostiosoitteesta oulunseudunyvp@gmail.com

* Päivitetty 29.8.2024 kello 21.20: vaihdettu ajantasaiset tiedot syksyn Olkkari-tapaamisiin


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää