Vertaistukiryhmässä on lupa surra

Oulussa aloittaa syyskuussa vertaistukiryhmä raskaudenkeskeytyksen läpi käyneille naisille. Sari Kaikkonen on yksi ryhmän vetäjistä.

– Ryhmä on tarkoitettu naisille, jotka kaipaavat tilaisuutta käsitellä kokemustaan. Raskaudenkeskeytykseen päätynyt nainen saattaa esimerkiksi kokea, että hänellä ei ole oikeutta surra menetettyä lasta, koska on itse valinnut päättää lapsensa elämän, sanoo Sari Kaikkonen, yksi ryhmän kolmesta vetäjästä.

Kahdeksan viikon aikana ryhmässä käsitellään muun muassa surua, vihaa, masennusta, hyväksymistä ja irti päästämistä.

Raskaudenkeskeytyksen kokeneet itse äänessä

Vertaistukiryhmän ideana on Kaikkosen mukaan nimenomaan se, että raskaudenkeskeytyksen kokeneet ovat itse äänessä.

– Osallistujat kertovat oman aborttinsa tarinan. Kun kukin kertoo vuorollaan omista tunteistaan, muutkin osallistujat saavat aineksia oman prosessinsa käsittelyyn. Vertaistukiryhmässä asiasta saa kerrankin puhua. Asiat saa sanoa ääneen turvallisessa ilmapiirissä ilman että tarvitsee pelätä tuomitsemista.

– Monen naisen on vaikea antaa abortti itselleen anteeksi ja syyllisyys ikään kuin vangitsee surun sisäänsä. Toiveenamme on, että vertaistukiryhmään osallistumalla nainen voisi antaa itselleen luvan surra.

Vertaisryhmä abortin kokeneille on NNKY:n Itu-toimintaa, joka tukee yllätysraskaustilanteessa ja sekä abortin jälkeisissä kriiseissä. Tytöille ja naisille tarjotaan lisäksi tukea silloin kun he päättävät jatkaa raskauttaan vaikeassa tilanteessa.

Vertaistukiryhmät ja kahdenkeskiset tapaamiset koulutetun Itu-vapaaehtoisen kanssa ovat ilmaisia.

– Itu-toiminta perustuu kristilliseen arvopohjaan ja ihmiskäsitykseen. Kristillisyyttä ei silti tuputeta. Jokaiselle annetaan tilaa osallistua taustasta, arvoista ja maailmankatsomuksesta riippumatta, Kaikkonen sanoo.

Vertaistukiryhmässä ei tarvitse pelätä tuomitsevaa ilmapiiriä

Kaikkosen kokemuksen mukaan julkisessa keskustelussa ilmapiiri abortin ympärillä on kireä puolin ja toisin.

– Sekä Pro choice- että Pro life -ihmiset ovat usein erittäin aggressiivisia sanomansa kanssa. Toisaalla lapsen olemassaolo pyritään häivyttämään täysin, toisaalla puhutaan murhaajista.

Julkisesta keskustelusta ymmärrys ja empatia raskaudenkeskeytyksen tehnyttä kohtaan voi puuttua, mutta vertaistukiryhmä on paikka, jossa osallistujan ei tarvitse pelätä tuomitsevaa ilmapiiriä.

– Kunnioitamme jokaisen omia valintoja.

Oulussa vertaistukiryhmää raskaudenkeskeytyksen kokeneille ei ole järjestetty moneen vuoteen, mutta Kaikkosen mukaan ITU-työtä on saatu vietyä eteenpäin toisaalla. Esimerkiksi Oulun julkisessa terveydenhuollossa toimii Itu-toiminnan kouluttamia hoitajia.

Suomen aborttilaki uudistuu syyskuussa. Lakiin on kirjattu, että raskauden keskeytystä pyytävän tai sitä harkitsevan on oikeus saada psykososiaalista tukea.

Kaikkosen mukaan NNKY:llä on valmiudet aloittaa uusi vertaistukiryhmä syyskuussa alkavan ryhmän perään, jos tulijoita on.

  • Askeleet-vertaistukiryhmä alkaa 21.9. (Oulun NNKY, Isokatu 15). Ilmoittautumiset ituoulu@gmail.com tai 044 792 2229.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää