Seurakunnat järjestävät tukikonsertteja ja tarjoavat tiloja hätämajoitukseen

Oulun lisäksi myös Kempeleessä, Limingassa, Muhoksella, Pudasjärvellä ja Tyrnävällä on tiloja pakolaisten hätämajoitukseen. Kotimaanapu on alkanut myös kerätä lahjoituksia Suomeen tulevien pakolaisten tukemiseen.

Suomessa valmistaudutaan Ukrainan pakolaisten laajamittaiseen maahantuloon. Myös Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakunnat eri puolilla maata ovat käynnistäneet valmistautumisen.

Oulun seurakuntayhtymä tarjoaa pakolaisten majoituskäyttöön viittä leirikeskustaan. Niihin on mahdollista majoittaa noin 250 henkilöä.

– Tarvittaessa otetaan käyttöön myös muita tiloja. Lisäjärjestelyillä majoituspaikat vähintään tuplaantuvat, toteaa yhtymäjohtaja Pekka Asikainen.

Pakolaisten vastaanottamisessa seurakunnat tekevät yhteistyötä kokonaisvastuun kantavan Maahanmuuttoviraston, muiden viranomaisten sekä järjestöjen kanssa.

Limingassa, Muhoksella ja Utajärvellä on myös tiloja

Kempeleen vs. kirkkoherra Erja Oikarinen kertoo, että kirkkoneuvoston päätöksen mukaan Utajärvellä sijaitsevaa Luurinmutkan leirikeskusta voidaan käyttää myös pakolaisten majoittamiseen, jos siihen tulee pyyntö viranomaisilta.

Tyrnävän seurakunnalla ei ole omaa leirikeskusta, mutta valmiudet hätäapuun on kartoitettu.

– Meillä on seurakunnan normaaliin valmiussuunnitteluun liittyen linjattu tilojen käyttöä poikkeusoloihin, jollainen varmasti isompi pakolaisten maahantulo olisi. Tähän liittyen myös maahanmuuttovirasto on kartoittanut jo ennen tätä kriisiä seurakuntien mahdollisuuksia tarjota majoitusta, kertoo kirkkoherra Teemu Isokääntä.

Limingan seurakunnasta on myös ilmoitettu viranomaisille mahdollisuudet ottaa ihmisiä hätämajoitukseen.

Pudasjärvellä sijaitsi aiemmin vastaanottokeskus, joten paikkakunnalla on kokemusta työstä pakolaisten kanssa.

– Mikäli olisi näköpiirissä, että Pudasjärvelle tultaisiin sijoittamaan Ukrainan pakolaisia, tietysti mahdollisuuksien mukaan päättäisimme leirikeskuksen luovuttamisesta tällaiseen käyttöön, toteaa Pudasjärven kirkkoherra Timo Liikanen.

Muhoksella Koortilan leirikeskus on käytettävissä ainakin kevään ajan, mutta kesällä tila tarvitaan rippileireihin.

– Meillä on suunnitteilla myös hyväntekeväisyyskonsertti, johon pyritään saamaan paikallisia artisteja, kertoo Muhoksen vs. kirkkoherra Pekka Rehumäki.

Tukikonsertteja on tulossa myös Oulussa useita kevään aikana. Ensimmäinen pidettiin viime maanantaina, jolloin harmonikkataiteilija Anne-Mari Kanniainen esiintyi Tuiran kirkossa.

Hyväntekeväisyyskonserttia suunnitellaan myös Lumijoelle. Hailuodossa puolestaan tulossa on vaatekeräys pakolaisille.

Apua niin Ukrainan rajalle kuin Suomeen saapuville

Kirkon Ulkomaanapu käyttää Ukraina-keräyksen maaliskuun alkuun mennessä tuottamasta yli miljoonasta eurosta ensimmäiset 500 000 euroa sodasta kärsineiden perheiden perustarpeiden turvaamiseksi.

Kotimaanapu puolestaan kerää lahjoituksia, jotta pakolaisten välttämättömistä elintarpeista pystytään Suomessa huolehtimaan.

Kotimaanavun lahjoitukset ohjataan Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntien auttamistyöhön. Lahjoitusten avulla seurakunnat pystyvät auttamaan Suomeen saapuvia pakolaisia monipuolisesti ja konkreettisesti kautta maan.

Kirkkohallitus painottaa viime viikolla seurakuntiin lähetetyssä kirjeessä, ettei Suomessa olevia venäläisiä saa kohdella syrjivästi sillä perusteella, että Venäjä on hyökkäävä osapuoli.

– Nyt on panostettava yhdessä elämisen taitoon ja sen tietoiseen rakentamiseen. Seurakunnat ovat avainasemassa paikallistason sillanrakentajina, Kirkkohallituksen asiantuntija Ulla Siirto toteaa.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää