Uusi ja vanha auttavat hiljentymään Haukiputaalla

Talkoovoimin tehdyt penkit tarjoavat hiljentymismahdollisuuden Haukiputaan vanhalla hautuumaalla.

||

Haukiputaan vanhalla hautausmaalla on mahdollista hiljentyä uusilla penkeillä istuen. Idea penkkien tekoon syntyi jo vuosi sitten.

Haukiputaan seurakuntalainen, taiteilija Kari Holma pohti, että vanhalla hautausmaallakin voisi järjestää tilaisuuksia, kuten lauluhetkiä tai siunauksia.

Holma kuvailee hautausmaata “keitaaksi keskellä Haukipudasta” jossa on vanhoja puita, ristejä ja hautamuistomerkkejä.

– Ihmiset voivat tulla tänne hiljentymään ja kuuntelemaan linnunlaulua. Vanhat ihmiset kuitenkin tarvitsevat istumapaikan.

Holma esitti idean kirkkoherra Jaakko Tuiskulle, joka innostui. Holma oli yhteydessä Oulun seurakuntien hautaustoimen päällikköön Tuomo Vuontisjärveen. Holma kertoo olevansa Haukiputaan Lions Clubin jäsen, joten idea vietiin heillekin.

– Sovimme työnjaon siten, että Lions Clubimme maksaa puunosat ja puusepänliike Mattila valmistaa penkit. Minä mietin penkkien taiteellista puolta. Emme halunneet, että penkit ovat ihan tavallisia.

 

Ihmiset voivat tulla tänne hiljentymään ja kuuntelemaan linnunlaulua. Vanhat ihmiset kuitenkin tarvitsevat istumapaikan.

 

Monia suunnitelmia hautausmaan käyttöön

Holma kulki hautausmaalla inspiraatiota etsien. Muoto löytyi aidan päätylaudasta. Meren aaltoja muistuttava kaari päätyi penkin selkänojaan.

Ongelma syntyi, kun laineita sahatessa puusepän vannesaha katkesi ja penkkien teko seisahtui puoleksi vuodeksi. Oulun seurakuntayhtymä tuli hätiin, ja uusi tekijä löytyi Kempeleestä.

– Lopulta leijonat pääsivät kokoamaan ja maalaamaan penkit. Ne on laitettu nyt maahan kiinni rautapalkeilla, jottei kukaan vie niitä mennessään.

Vanhalla hautausmaalla on tarkoitus järjestää avajaiset kesälomien jälkeen. Paikallisilla on muitakin suunnitelmia hautausmaan varalle, ja ideat on tarkoitus esittää seurakuntaneuvostolle.

– Hartauksia ja siunauksia voisi pitää, jos saisimme tänne ristin. Tuo opastaulu on huonossa kunnossa, sen voisi nykyaikaistaa. Vanhoja hautoja on inventoitu vuonna 2019, joten QR-koodin avulla niistä voisi lukea lisätietoa.

Penkit kiinnitettiin maahan rautapalkein.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää