Velkataakan alta vähitellen kohti valoa

Jaana Hiltusesta tuli 40-vuotiaana leski ja yksinhuoltajaäiti, jolla oli hoidettavanaan satojen tuhansien eurojen velat. ”Seurakunnasta sain hyviä neuvoja taloudelliseen tilanteeseeni. Oli todella helpottava tunne huomata, että kaikkea ei tarvitse itse jaksaa ja osata itse”, Jaana sanoo.

Jaana Hiltunen

Ihmisen mielen suojamekanismit voivat sulkea hyvin traumaattisia asioita kokonaan pois mielestä, ajattelee oululainen Jaana Hiltunen.

– Viimeksi kuluneet neljä vuotta ovat aika lailla sumun peitossa – osa elämästäni on ikään kuin kadonnut.

Vastoinkäymiset alkoivat itse asiassa jo kymmenkunta vuotta sitten, kun Hiltusen perhe joutui luopumaan kodistaan, joka osoittautui hometaloksi. Samalla menivät toimitilat Jaanan yritykseltä.

Oulun lähikunnassa asuneet Hiltuset rakennuttivat uuden kodin sekä tilat yritykselle ja jatkoivat perheyrityksen pyörittämistä.

– Miehen kanssa päätimme, että emme jää pohjamutiin rypemään vaan jatkamme yrittäjinä jo ihan lastenkin takia. Yrittäjänä teimme työtä ja tulosta, se antoi merkitystä elämään.

Muutaman vuoden kuluttua puoliso teki itsemurhan. Jaanasta tuli leski ja yksinhuoltajaäiti, jolla oli hoidettavanaan satojen tuhansien eurojen velat.

– 40-vuotiaana olin yhtäkkiä tilanteessa, jossa piti ostaa omalle puolisolle arkku ja järjestää hautajaiset. Samalla piti yrittää surun ja tuskan keskellä ottaa selvää asioista.

Jaana sai myytyä kodin ja maksettua siihen otetun lainan, mutta velkaa jäi vielä jäljellä hometalosta ja yrityksestä.

Kaikkea ei tarvitse itse jaksaa ja osata

Yrityksensä lopetettuaan Jaana muutti lastensa kanssa Ouluun. Rauhan Tervehdyksestä hän huomasi, että seurakunta järjestää iltoja velkaantuneille.

– Noista illoista ja seurakunnan diakoniatyöntekijöiltä sain erittäin hyviä neuvoja taloudelliseen tilanteeseeni. Oli todella helpottava tunne huomata, että kaikkea ei tarvitse itse jaksaa ja osata.

Jaana sanoo, että yrittää olla suuremmin ajattelematta edessä olevia velanmaksuvuosia.

– Hometalosta ja yrityksestä olevat velat päästettiin ulosottoon, jotta talousongelmiin oli mahdollista saada apua.

– Seurakunnan diakoniatyöntekijän ja vapaaehtoisen velkaneuvojan avustuksella hain Takuusäätiön velkatakausta ja sain säätiön takaaman järjestelylainan. Yrityksen lainaa lyhennän suoraa Finnveralle.

– Vielä pitää jaksaa monta vuotta hoitaa velkaa pois. Lisäksi minun täytyy raportoida Digi- ja väestötietovirastolle alaikäisten lastemme omaisuuden hoidosta. Se on melkoinen paperisota.

”Annoin itselleni luvan uupua”

Jaana on opiskellut uuden ammatin, mutta ei ole jaksanut hakea uutta työtä vuodenvaiheessa päättyneen sijaisuuden tilalle, sillä helmikuussa hän sairastui uupumukseen.

– Tähän saakka olen suorittanut arkea. Nyt elämä on jollakin tavalla tasaantunut. Varmaankin siksi uskalsin antaa itselleni luvan uupua.

Mielen hyvinvointia Jaana sanoo pitävänsä yllä luonnossa.

– Metsäkävelyiden lisäksi minulle ovat tärkeitä käsityöt, niitä tehdessä unohdan hetkeksi kaiken muun.

Jaana toivoo, että jokainen muistaisi olla kiitollinen läheisistään – sanoa ääneen, että rakastaa ja välittää.

– Minulle sisarukset ja ystävät ovat olleet kriisien aikana korvaamaton tuki. Uusia tärkeitä ihmisiä elämään olen saanut Facebookin nuorten leskien vertaistukiryhmästä.

– Seurakunnan diakoniatyöntekijän Anun ja vapaaehtoisen velkaneuvojan Anna-Maijan kanssa olemme tavanneet muutamia kertoja; he haluavat kuulla mitä minulle nykyisin kuuluu.

Elämä on opettanut toiveikkuutta

Vaikeista vuosista kertoessaan Jaana kuulostaa hyvin rauhalliselta, optimistiseltakin.

– Ehkä olen oppinut positiivisuutta ja toiveikkuutta tässä matkan varrella. Ainakin olen oppinut hakemaan valoa aivan pienistäkin asioista. Kun on tuntunut oikein pahalta, olen koettanut löytää edes pienen kiitollisuuden aiheen jokaiseen päivään.

Jaana uskoo, että elämällä on hänelle vielä paljon hyvää tarjottavana.

– Pikkulapsiarjessa ja yrittäjänä elämä oli tiivistä; silloin ei ollut aikaa pysähtyä miettimään, mitä minä haluan elämältä. Nyt siihen on mahdollisuus.

 

  • Ulosotto voi olla hyvä ratkaisu, jos velkaannut lisää ottamalla uusia lainoja vanhojen velkojen maksamiseksi. Ulosotto katkaisee velkakierteen, koska uuden velan ottaminen ei enää onnistu. Lue lisää Takuusäätiön verkkosivuilta
  • Takuusäätiön takaus järjestelylaina: Jos olet velkakierteessä ja maksuvaikeuksissaa, voit hakea Takuusäätiöstä takausta järjestelylainaan. Lainalla maksetaan kerralla pois kaikki vakuudettomat kulutusluotot ja laskurästit, maksettavaksi jää vain yksi pankkilaina. Lue lisää Takuusäätiön verkkosivuilta

 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää