Vakaumustahto auttaa ilmaisemaan oman vakaumuksen hoivapalveluissa

– Vakaumustahto on kuin hoitotahto, mutta vakaumuksen näkökulmasta. Se tarjoaa konkreettisen keinon ilmaista ja säilyttää oma vakaumus hoivapalveluissa, kertoo lomakkeen kehittänyt Tiina Kuopanportti.

Suomi on uskonnollisesti ja katsomuksellisesti moninainen. Ihmisillä on erilaisia kulttuurisia ja vakaumuksellisia taustoja, asenteita ja arvoja.

Vuonna 2023 juhlitaan uskonnonvapauslain 100-vuotisjuhlavuotta. Sote-alalla tarvitaan uskontolukutaitoa ja konkreettisia työkaluja erilaisten vakaumusten kohtaamiseen ja ymmärtämiseen.

Vakaumustahto-lomake on uusi työkalu, joka tarjoaa välineen oman vakaumuksen ilmaisemiseen hoivapalveluissa.

– Vakaumustahto on kuin hoitotahto, mutta vakaumuksen näkökulmasta. Se tarjoaa konkreettisen keinon ilmaista ja säilyttää oma vakaumus hoivapalveluissa, kertoo Vakaumustahto-lomakkeen kehittänyt oikeudellisen ennakoinnin asiantuntija Tiina Kuopanportti.

=> Voit ladata lomakkeen täältä

Uskonnottomuuskin tulee huomioiduksi

Vakaumustahto-lomake on kehitetty yhteistyössä USKOT-foorumin kanssa. Se on kuutta uskontokuntaa edustava uskontojen yhteistyö- ja asiantuntijajärjestö.

– Työmme tavoitteena on edistää uskontojen yhdenvertaisuutta. Meillä kaikilla on erilaisia identiteettejä – olivat ne uskonnollisia tai eivät – ja meillä on oikeus tuoda ne näkyväksi. On tärkeää, että erilaisista uskonnoista ja vakaumuksista uskalletaan puhua erilaisten todellisuuksien ymmärtämiseksi, sanoo USKOT-foorumin toiminnanjohtaja Katri Kuusikallio.

Asiassa on konsultoitu myös uskonnottomien ihmisoikeus- ja kulttuurijärjestöä Vapaa-ajattelijain liittoa.

– On tärkeää, että uskonnottomat ja ei-uskonnolliset ihmiset, joiden elämään ei uskonnonharjoitus ole kuulunut, eivät joudu esimerkiksi hoivakodeissa tai sairaaloissakaan osallistumaan uskonnollisiin tilaisuuksiin, sanoo Vapaa Ajattelija -lehden päätoimittaja Esa Ylikoski.

Vakaumustahto mahdollistaa vakaumuksen tukemisen

Hoivapalveluissa potilaan vakaumus jää usein huomiotta, vaikka potilaan oikeuksia koskevassa laissa sekä sosiaalihuoltolaissa korostetaan sen kunnioittamista.

Vakaumustahto mahdollistaa yksilön vakaumuksen tukemisen etukäteen ilmaistujen tietojen pohjalta. Hoito voidaan toteuttaa henkilön arvoja ja vakaumusta kunnioittaen.

Täytetty lomake kannattaa säilyttää paikassa, josta se löytyy tarvittaessa. On hyvä kertoa läheisille missä säilyttää tärkeitä papereita. Vakaumustahtonsa voi tallettaa myös hoitotahdon yhteyteen OmaKanta-palveluun.

Itsemääräämisoikeus on tärkeä loppuun saakka

Vakaumustahto on oikeudellisen ennakoinnin asiantuntijan Tiina Kuopanportin toteuttama. Kuopanportti on toiminut pitkään muistisairaiden hoitajana sekä ikääntyvien kotihoidossa.

Kuopanportti on viimeisten seitsemän vuoden aikana luennoinut edunvalvontavaltuutuksesta ja hoitotahdosta lukuisille eläkeläisryhmille sekä kouluttanut hoitoalan ammattilaisia ja opiskelijoita.

Useat Kuopanportin tapaamista ihmisistä mainitsivat itselleen tärkeäksi elämää kannattelevaksi voimaksi uskonnon. Jos se sairauden tai muun syyn vuoksi jää pois elämästä, voi elämänlaatu romahtaa.

– Vakaumustahto ei ole uskontojen tuputtamista, korostaa Kuopanportti.

– Se on mahdollisuus ilmaista oma vakaumus ja kertoa siitä toisille. Läheisetkään eivät aina tiedä vakaumuksesta, jolloin asia jää arvailujen varaan. Vakaumustahto luo selkeyttä ja avoimuutta.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää