Vauva teho-osastolla ja sydän täynnä huolta – äitien vertaistukiryhmässä voi purkaa tuntojaan

Sairaanhoitaja Noora Kitkala ja Oulun seurakuntien lastenohjaaja Auli Kipinä vetävät vertaistukiryhmää äideille, joiden vauva on tehohoidossa osasto 55:llä Oulun yliopistollisessa sairaalassa.

Noora Kitkala ja Auli Kipinä.

Kun perheen vastasyntynyt on hoidossa teho-osastolla, vanhempien mielessä risteilee lukuisia kysymyksiä.

– Vanhemmat haluavat tietää, kuinka he voisivat auttaa lastaan. Kotiinlähtöä odotetaan ja jännitetään yhtä aikaa. Koko perheen kriisi heijastuu usein myös parisuhteeseen, kertovat sairaanhoitaja Noora Kitkala ja Oulun seurakuntien lastenohjaaja Auli Kipinä.

Kitkala ja Kipinä vetävät äitien vertaistukiryhmää Oulun yliopistollisessa sairaalassa osasto 55:llä, joka on vastasyntyneiden tehohoito- ja valvontayksikkö. Kerran viikossa kokoontuvassa ryhmässä äidit puhuvat aiheista, jotka mietityttävät heitä juuri sillä hetkellä.

Vauvaan kiintyminen voi pelottaa

Heti vauvan saavuttua teho-osastolle vanhemmilla on huoli hänen selviämisestään. Lapsen vointi vaikuttaa usein suoraan vanhemman vointiin.

– Näissä tilanteissa haluamme luoda toivoa, Auli Kipinä sanoo.

Osastolla lapsen hoidosta päättää henkilökunta eikä vanhemmalla ole välttämättä edes mahdollisuutta pitää vauvaa sylissä. Moni haluaa kuitenkin etsiä keinoja, kuinka pienokaisen oloa voisi helpottaa. Osa miettii, uskaltaako lapseen kiintyä lainkaan, jos kuitenkin käy niin, että hänet menettää.

– Tuemme parhaamme mukaan kiintymyssuhteen luomisessa. Siihen on keinoja: lapselle voi esimerkiksi laulaa, lukea tai pumpata rintamaitoa, kertoo Noora Kitkala.

 

Samassa tilanteessa oleva ymmärtää, mitä toinen käy läpi.

 

Osasto 55:lle tulee hoitoon vauvoja koko pohjoisen Suomen alueelta. Puoliso ja perheen muut lapset ovat usein kotipaikkakunnalla, kun äiti on vastasyntyneen kanssa sairaalassa Oulussa.

– Äidit miettivät muun perheen pärjäämistä. He tarvitsevat tukea siihen, että jaksavat olla vanhempana myös muille lapsille, Kitkala toteaa.

Toinen saman kokenut ymmärtää

Auli Kipinällä on myös henkilökohtaista kokemusta vauvan teho-osastohoidosta. Hänen lapsensa vietti aikoinaan ensimmäiset elinkuukautensa osasto 55:llä.

Kipinä kannustaa äitejä hakemaan tukea toisiltaan. Hän itse kävi vuoden ajan ryhmässä, jossa oli muita keskosena syntyneen lapsen äitejä.

– Vertaistuella on valtava merkitys. Samassa tilanteessa oleva ymmärtää, mitä toinen käy läpi.

Vastasyntyneiden teho-osastolla toimii myös vanhempien yhteinen ryhmä. Kipinän mukaan isillekin perustetaan oma ryhmä, jos sille löydetään vetäjä.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää