Vielä kaksi päivää aikaa käyttää äänioikeuttaan seurakuntavaaleissa

Äänestäminen on oikeus, tiivistivät ihmiset, joita Rauhan Tervehdys jututti ennakkoäänestyspaikoilla. Tätä oikeuttaan kirkon jäsenet voivat käyttää vielä lauantaina 12. marraskuuta, joka on seurakuntavaalien ennakkoäänestyksen viimeinen päivä sekä sunnuntaina 20. marraskuuta, joka on seurakuntavaalien varsinainen vaalipäivä.

Vaalit

Parhaillaan käytävissä seurakuntavaleissa valitaan seurakuntiin päättäjät vuosiksi 2023–2026.

Esimerkiksi kirjastoissa, oppilaitoksissa, kirkkoherranvirastoissa ja kaupoissa on ollut mahdollista äänestää ennakkoon. Viimeinen ennakkoäänestyspäivä on lauantai 12. marraskuuta.

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 20. marraskuuta. Silloin voi äänestää oman seurakunnan kirkossa kello 11–20. Muhoksella kirkossa äänestetään kello 11–13.

Päätöksentekoon tarvitaan erilaisia näkemyksiä

– Ei tarvinnut miettiä, tulenko äänestämään vai jätänkö äänestämättä. Päätös oli helppo: haluan vaikuttaa ja minulla seurakuntalaisena on oikeus äänestää, sanoo seurakuntakeskus Sofiassa äänensä antanut Tuula Pelttari.

Hän toivoo, että seurakuntavaaleissa valittaisiin mahdollisimman kirjava joukko ihmisiä.

– Olisi hyvä, että ikäjakauma olisi suuri ja nyt valittavat luottamushenkilöt tulisivat erilaisista taustoista. Siten mahdollisimman monenlaiset mielipiteet ja näkemykset pääsisivät esille päätöksenteossa.

”Äänestän, koska kannatan kirkon toimintaa”

Äänestäminen on yksi tapa vaikuttaa, tiivistää ennakkoon äänestänyt Päivi Hänninen.

Hänninen sanoo äänestävänsä, koska kannattaa kirkon toimintaa ja koska hänellä kirkon jäsenenä on oikeus äänestää.

– Vaikka kirkko on maallistunut, kirkko on yhä merkittävä yhteiskunnallinen toimija ja kirkon arvopohja vaikuttaa yhteiskunnassa. Yli 60 prosenttia suomalaisista maksaa edelleen kirkollisveroa.

– Minulle seurakuntavaaleissa äänestäminen on arvovalinta ja kannanotto.

Oulun seurakuntaneuvostoihin ja yhteiseen kirkkovaltuustoon Hänninen toivoo valittavan ihmisiä, jotka olisivat kuin pieni otos koko yhteiskunnasta.

– Toivon, että nyt valittavilla on silmät nähdä ja korvat kuulla.

– Haluaisin heidän myös sanoittavan ihmisille, mitä muuta kirkko on kuin jumalanpalveluksia, kasteita, häitä ja hautajaisia. Toivon, että esiin tuotaisiin myös kirkon toimintaa, johon osallistuvan ei tarvitse olla tunnustuksellinen.

”Seurakunta on yhtä kuin me seurakuntalaiset”

Äänestäminen on yhtä aikaa kansalaisvelvollisuus ja kansalaisoikeus – enemmän kuitenkin oikeus, toteavat Oulunsalossa seurakunnan Toimitalolla viime torstaina ennakkoon äänestäneet Markku Juola ja Ulla Halonen.

– Meillä on yhteinen seurakunta ja seurakunta on yhtä kuin me seurakuntalaiset. Yhteisvastuu edellyttää kannanottoa eli vaaleissa äänestämistä, Juola ajattelee.

Halonen toivoo, että nyt valitaan luottamustehtäviin ihmisiä tasapuolisesti kaikista ehdokkaita asettaneista ryhmistä.

– Erilaisia näkemyksiä tarvitaan, kun luottamushenkilöt miettivät, mikä on tälle seurakunnalle parasta, Halonen näkee.

Heidi Lampela äänesti Oulunsalon Toimitalolla. Vaalitoimitsijoina Aurora Loukusa ja Anna-Kaisa Pitkänen.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää