Yksilön vastuu korostuu yhä

Koronarajoituksissa höllennyksiä: järjestöissä ja seurakunnissa mietitään syksyn alkaessa toiminnan turvallista avaamista.

|

Monet suomalaiset tekevät koronarajoitusten jälkeen paluuta harrastustensa ja vapaaehtoistoiminnan pariin.

Tästä iloitaan tällä hetkellä myös järjestöissä, mutta koronan varjo laittaa ne myös mietteliääksi: millaisilla käytännöillä ryhmät olisivat turvallisia kaikille osallistujille?

Kun muu yhteiskunta on hellittämässä koronarajoituksista, voidaanko järjestöissä edellyttää – tai edes vahvasti suositella – maskin käyttämistä esimerkiksi tilanteessa, jossa saman pöydän ympärille kokoontuvien joukossa on myös riskiryhmään kuuluvia?

Pohdintojen taustalla on ymmärrys siitä, että järjestäjän vastuulla on huolehtia ryhmätoimintaan osallistuvien turvallisuudesta ja terveydestä.

Pikainen soittokierros erikokoisiin yhdistyksiin paljastaa, että koronarajoitusten purkaminen ja yhteiskunnan avautuminen herättävät kysymyksiä, joihin ei ole tällä hetkellä varmoja vastauksia.

Koronapassin käyttöön järjestöissä suhtaudutaan varauksellisesti.

Riskien arviointi jää yksilöille

Toiminnanjohtaja Soila Peltovuori Hyvän mielen talosta korostaa yksilöiden vastuuta harrastustoiminannan turvallisuudesta.

Peltovuori puhuu riskien arvioinnista:

– Sitähän me kaikki joudumme koko ajan tekemään liikkuessamme ihmisten parissa. Jos henkilö tietää olevansa riskiryhmään kuuluva, hän arvioi itse mukaan tulemistaan. 

– Me tarjoamme palvelujamme yhä etäyksillä, vaikka kokoonnumme myös yhteen.

– Talomme henkilökunta käyttää edelleen maskeja ja huolehdimme turvaväleistä. Tällä viestimme vastuullisuutta. Otamme koronan vakavasti, vaikka rajoituksia puretaan.

Koronapassia kaavaillaan vaihtoehdoksi, jos kokoontumistilaa koskee jokin voimassa oleva koronarajoitus.

Peltovuori suhtautuu varovaisesti ajatukseen passin käytöstä järjestössä. Kuilua rokotettujen ja rokottamattomien välille ei haluta tehdä.

 

Järjestäjän vastuulla on huolehtia ryhmätoimintaan osallistuvien turvallisuudesta ja terveydestä.

 

Asioista on uskallettava keskustella avoimesti

Oulun NNKY:n toiminnanjohtaja Maarit Peltoniemi puhuu tilanhaltijan vastuusta.

– Jos kaikille turvallinen tila rakentuu siten, että asioista puhutaan suoraan, on uskallettava keskustella muun muassa rokottamattomuudesta tai ulkomailla matkustamisesta.

– Samalla tiedän, että tällaiset aiheet ovat herkkiä puheenaiheita. Rokotus on jokaisen ihmisen yksityisasia.

Vaikka monia koronarajoituksia puretaan, maskin käyttöä suositellaan edelleen esimerkiksi ulkomailta tullessa.

Oulussa maskisuositus on poistunut kohtalaisen ja vähäisen riskin tilanteista, joihin kuuluvat myös hengelliset kokoontumiset. Oulujoen seurakunnan diakoniatyöntekijä Anu Fedotoff sanoo kuitenkin ymmärtävänsä, jos osa diakonian toiminnassa mukana olevista haluaa käyttää maskeja jatkossakin yhteisissä kokoontumisissa.

– Maskin suhteen korostuu nyt enemmän ihmisten oma harkinta. Jos joku ratkaisee asian niin, että pitää maskin kasvoillaan, se on silloin hyvä valinta. Käyttö ei saa leimata ketään, Fedotoff sanoo.

– Varovaisuus on perusteltua, vaikka viranomaisten ohjeistukset höllenevät. 

Kun oulujokiset eläkeläiset lähtevät tällä viikolla retkelle, linja-autossa heille on tarjolla maskeja.

 

Kuva Pixabay

Harkiten ovet auki isommin

– Yksilön vastuu korostuu ajassa, jossa puretaan kaikkia koskevia rajoituksia. Lähtökohtana on, että toimintoihin voi osallistua vain terveenä.

Näin toteaa myös vapaaehtois- ja yhteisötoiminnan päällikkö Kari Lankinen HelsinkiMissiosta tilanteessa, jossa suuren sosiaalialan järjestön vapaaehtoistoiminnan palvelut ja ryhmätoiminta ovat laajentumassa isommalle asiakaskunnalle.

Lankisen mukaan toimintaa tulisi nyt avata harkiten ja varmistua samalla, että toiminnassa otetaan huomioon terveysturvallisen toiminnan periaatteet.

– Tämä voi käytännössä tarkoittaa, että tiloihin otetaan rajattu määrä osallistujia.

– Tilaisuuksissa ja ryhmätoiminnoissa huolehditaan hyvästä käsihygieniasta, kasvomaskeista ja riittävistä turvaväleistä.

HelsinkiMissio ei ole harkinnut koronapassin käyttöönottoa.

– Koronapassin sijaan viestimme toiminnasta ja siihen liittyvistä mahdollisista rajoituksista mahdollisimman avoimesti, Lankinen toteaa.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää