Kolumn: Julhälsning

”Jesus föddes till och den värld vi bor i längtar efter kärlek, fred, rättvisa, omsorg och barmhärtighet”, skriver biskop Bo-Göran Åstrand.

Det finns ögonblick och händelser vi aldrig glömmer. Ett sådant är när ett barn kommer till världen. Den som har varit med då ett barn föds, vet hur det känns att hålla ett nyfött barn i sin famn. Det är en stor stund. Den varma, lena huden säger oss att vi fått ta emot en stor gåva. En gåva från Gud.

En nyfödd människa behöver fort få värme, mat och närhet. I värmen och i omsorgen finns budskapet till den nyfödda: Du är älskad. Vi ser dig. Precis sådan du är. Du är fin. Du är en av oss nu. I det ögonblicket bekräftas vår längtan efter att vara sedd, godkänd och älskad. Längtan efter att vara älskad och godkänd bär vi nog med oss hela livet.

Julnatten var mörk och kall. Den nyfödde Jesus hade samma behov som vi hade då vi föddes hit till världen. Också han behövde kärlek, värme och omsorg. Utan Marias och Josefs vårdande och beskyddande händer hade han inte klarat sig. Tack vare deras snabba beslut att fly till Egypten klarade sig Jesus. Världen var en osäker plats att födas till.

Just nu, inte alls långt härifrån lever människor i krig, i rädsla, utan en säker plats att bo på. Om vi ser ut över världen ser vi människor som kämpar med fattigdom, otrygghet och orättvisor, människor som flyr och förföljs. När vi ser närmare in mot vårt samhälle., ser vi människor som är ensamma, som är utanför och oroar sig mycket för framtiden.

Den värld som Jesus föddes till och den värld vi bor i längtar efter kärlek, fred, rättvisa, omsorg och barmhärtighet. Vi är människor av kött och blod med samma längtan efter kärlek, samma behov och med samma ängslan som människorna den första julnatten.

I mänsklighetens nöd och längtan valde Gud att genom Jesus Kristus komma till oss. Gud känner vår längtan, vår glädje och vår sorg, våra goda stunder och våra misslyckanden. Natten då Jesus föddes sände Gud sin allra varmaste hälsning till oss. Gud ser på oss med en kärleksfull blick och vill oss väl. Vi är älskade, värdefulla och godkända tack vare Jesus Kristus. Guds barmhärtighet räcker till – för oss och för hela världen.

Så låt oss då visa kärlek och omsorg om varandra!

Fridfull jul och ett välsignat nytt år!

Skribenten är biskop i Borgå stift


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää