Kolumni: Läsnäolosta tuli kaikkien kysymys

Läsnäolo vaatii keskittymistä toiseen ihmiseen ja kiinnostumista hänestä. Vain keskittymisen kautta voimme olla läsnä toiselle myös etäältä, kirjoittaa Marja-Leena Tahkola.

Miten olla läsnä etäältä? Tätä olen miettinyt verkkokokousteni äärellä, tavatessani ikäihmisiä pihalta käsin tai soittaessani läheisilleni.

Vuorovaikutustilanteissa teemme katsekontaktin sekä äänen tai kosketuksen kautta tulkinnan siitä, onko toinen vain paikalla vai myös tietoisesti läsnä.

Läsnäolon taitoa ovat pohtineet teologit, filosofit, kirjailijat, runoilijat. Siitä on kirjoitettu ja puhuttu paljon.

Viimeistään koronapandemian aikana läsnäoloon liittyvät kysymykset tulevat kirjoista arkielämäämme. Läsnäolosta tulee iäkkäitä vanhempia kaipaavien omaisten ja vanhuksia suojamaskit suun edessä hoitavien sekä isovanhempiensa syliin kaipaavien lastenlasten kysymys.

Siitä tulee myös koronarajoitusten purkamisen jälkeen yhteen kokoontuvien, mutta taudin tarttumista yhä pelkäävien kysymys. Kaikkien meidän kysymys.

Korona-aika tuo konkreettisella tavalla näkyville sen, että me tarvitsemme toisiimme yhteyttä, joka sisältää myös fyysisen läsnäolon.

 

Tarvitsemme toisiimme yhteyttä, joka sisältää myös fyysisen läsnäolon.

 

Fyysisesti samassa tilassa oleminen ei vielä takaa läsnäoloa. Läsnäolo vaatii keskittymistä toiseen ihmiseen ja kiinnostumista hänestä.

Vain keskittymisen kautta voimme olla läsnä toiselle myös etäältä. Kukin voimavarojemme ja mahdollisuuksiemme mukaan.

Kristillisen ihmiskäsityksen mukaan emme kaipaa yhteyttä vain omaan sieluumme ja toiseen ihmiseen. Kaipaamme yhteyttä myös Jumalaan.

Tämä yhteys ei ole sen varassa, että osaamme olla läsnä. Yhteydestä pitää huolen Jumala, joka tulee ihmiseksi ja ihmisen luo.

Tässä kohtaamisessa Jumala on meille aina läsnä. Saamme olla hänen huolenpitonsa ja rakkautensa varassa. Hänen läsnäolostaan käsin saamme opetella olemaan läsnä itsellemme ja toinen toisillemme.

Kirjoittaja on pastori ja Caritas-Säätiön diakoniajohtaja


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää