Ministeriö tiedusteli: Löytyisikö kirkon työntekijöistä rokottajia?
Kirkko vastasi pyyntöön nopeasti: rokotuksiin ja koronajäljitykseen on tarvittaessa käytössä omia työntekijöitä ja tiloja. Oulun hiippakunnassa asia nytkähti jo eteenpäin. Sairaanhoitopiireihin annettiin yhteyshenkilöt diakoniatyöstä.
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on esittänyt Suomen evankelis-luterilaiselle kirkolle kysymyksen ja toiveen, voisivatko kirkon terveydenhuollon ammattikoulutetut diakoniatyöntekijät olla käytettävissä omikron-virusmuunnoksen myötä nopeasti heikentyneen koronaepidemiatilanteen helpottamiseksi.
Ministeriön mukaan koronatilanne koettelee uhkaavasti perusterveydenhuollon kapasiteettia. Jäljitys on ruuhkautunut, ja rokottaminen ja juuri käynnistynyt kolmas rokotekierros ovat vieneet terveydenhuollon kapasiteetin äärirajoille.
Näin Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Pekka Huokuna vastasi STM:n toiveeseen:
– Yhteiskuntavastuu ja lähimmäisenrakkaus ovat Suomen evankelis-luterilainen kirkon toiminnan ytimessä. Haluamme kaikin mahdollisin tavoin olla mukana auttamassa tässä vaikeassa tilanteessa.
Hiippakuntasihteeri Mirva Kuikka (kuvassa alla) Oulun tuomiokapitulista kertoo, että piispa Jukka Keskitalo on myös suhtautunut myönteisesti toiveeseen uusista rokottajista ja tiloista.
– Piispan terveiset olivat kannustavat, mutta ne sisälsivät lisäksi viestin, että erityisesti vaikeina kriisiaikoina diakoniatyössä on huolehdittava myös omasta perustyöstä ja autettava niitä kansalaisia, jotka tarvitsevat apua ja tukea, Kuikka kertoo.
– Töistä sovitaan seurakunnissa esimiesten kanssa, hän täsmentää.
Karjasillan johtavassa diakoniatyöntekijässä Nina Niemelässä ministeriön pyyntö herättää myös huolta.
– Diakoniatyö ei vain avusta ihmisiä – jaa ruokaa tai tue taloudellisesti – vaan se myös hoitaa ihmisten henkistä ja hengellistä hätää. Harva auttajataho asettuu kuulemaan tätä hätää tai rukoilemaan asiakkaan kanssa. Tämä on kirkon työn ydintä.
– Vaikeana korona-aikana henkinen hätä korostuu ja diakonian on kaiken keskellä tärkeää pitää kiinni työnsä tästä perusolemuksesta.
Yhteyshenkilöitä ja tiloja
Ensimmäisenä konkreettisena kirkon suuntaan esitettynä pyyntönä on saada nimetyt yhteyshenkilöt sairaanhoitopiireihin.
Näin onkin jo tehty muun muassa Oulun hiippakunnassa, Kuikka selvittää.
STM on kysynyt myös seurakuntien tiloja rokotuskäyttöön.
Kirkon palveluksessa on noin 1300 diakoniatyöntekijää, joista arviolta 600 diakonissalla on terveydenhuollon ammattihenkilön pätevyys ja mahdollisuus osallistua rokotusten antamisiin ja koronajäljityksiin, tarvittaessa lääkeluvan päivittämisen kautta.
Kirkolla on mahdollisuus auttaa myös muilla tavoilla, esimerkiksi tarjoamalla omia tilojaan käyttöön.
Kirkkohallituksen mukaan seurakunnat kartoittavat, mistä toiminnoista ne voisivat tilapäisesti vähentää resursseja tai onko mahdollista jättää jotain toimintaa tilapäisesti tauolle.
Yhteiskunnassa pyritään nyt kytkemään rokotusohjelmaan mukaan kaikki mahdolliset tahot, jotta kriisitilanteesta selvitään.
Sosiaali- ja terveysministeriö on kansallisesta koronastrategiasta vastaava taho.
Juttua on päivitetty diakoniatyöntekijä Nina Niemelän kommentilla klo 10.47
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.