Mitä kuuluu, Tuomo Törmänen?
Taivalkosken kirkkoherra Tuomo Törmänen on ollut vuoden ajan jäsenenä Julkisen sanan neuvostossa. Eräs neuvostolle tulleista kanteluista oli poikkeuksellisen mielenkiintoinen pappismiehen näkökulmasta.
Taivalkosken kirkkoherra Tuomo Törmänen on toiminut vuoden ajan Julkisen sanan neuvostossa (JSN) yhtenä viidestä yleisön edustajasta.
Vastuullinen pesti kestää kolme vuotta.
JSN:lle tehtiin vuoden 2020 aikana yhteensä yli 300 kantelua. Nousua edelliseen vuoteen oli kolmisenkymmentä prosenttia.
Millainen kokemus jäsenyys on tähän saakka ollut, Tuomo Törmänen?
– Puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan päätöksellä suurin osa kanteluista karsiutui pois. Vuosi on ollut opettavainen. Yli 60 kantelun käsitteleminen on tarkoittanut perehtymistä valtavaan määrään materiaalia.
– Kantelut koskivat esimerkiksi yksityisyyden suojaa terveyskysymyksissä. Neuvosto korosti, että henkilöiden terveyteen liittyvät tiedot ovat yleisesti yksityisyyden suojan piirissä ja että tiedotusvälineiden on kiinnitettävä erityistä huomiota yksityisyyden suojaan käsitellessään tartuntatauteja, kuten koronaa.
– Oman pappistyöni kannalta kiinnostava pohdinta liittyi kysymykseen, kuinka pian omaisten näkökulmasta on inhimillisesti sopivaa julkaista kuolinuutinen.
Katsotko kirkkoa julkisoikeudellisena yhteisönä eri tavalla JSN-kokemuksen perusteella?
– Toivon nykyistä avoimempaa keskustelua kirkon asioista. Emme ole kirkossa edistyksellisiä avoimessa, reilussa ja rehellisessä keskustelussa. Meillä on yhä vallalla hyssyttelynkulttuuria hankalien asioiden yhteydessä.
– Minulla on tutkijatausta ja kokemusta yliopistomaailmasta. Olen oppinut, ettei ole aiheita, joista olisi vaiettava. Oikeastaan juuri siitä pitää puhua, josta tunnutaan haluavan olla hiljaa.
– Ongelmat eivät ratkea peittelemällä tai antamalla ajan kulua. Hyvä keskustelu ratkaisee asioita. Itse en suostu olemaan hiljaa, jos näen jossakin keskustelutarvetta.
Olet viime aikoina aktiivisesti herättänyt keskustelua muun muassa vanhoillislestadiolaisen liikkeen ja kirkon suhteista. Mitä toivot tältä keskustelulta?
– Sitä, että herätysliikkeen johto lähtisi siihen mukaan. Se olisi liikkeen oma etu ja hyöty. Avoimuuden kautta lisätään sitä yhteistä maaperää, jossa kristityt ovat.
Rauhan Tervehdyksen Mitä kuuluu -palstalla palataan aiemmin tehtyihin haastatteluihin. Törmäsen valinnasta Julkisen sanan neuvostoon lehti kirjoitti marraskuussa 2019.
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.