Oulun tuomiokirkossa puhutaan hengellisestä väkivallasta ja siitä toipumisesta
Hengellistä väkivaltaa ja sen vaikutuksia koskevien kysymysten äärellä ollaan 17. heinäkuuta. Tilaisuutta voi seurata myös verkossa.
Kaikki valta taivaassa ja maan päällä? -tilaisuudessa pohditaan asiantuntijoiden kanssa, mitä vaikutuksia hengellisellä väkivallalla on ja miten siitä voi toipua.
Keskustelua kuljettavat tuomiorovasti Satu Saarinen, rovasti Jukka Hautala ja professori Antti Pentikäinen. Omat näkökulmansa keskusteluun tuovat myös terapeutti (HLL) Kati Sarvela ja nuorisotyönohjaaja Mono Kuoppala. Illan musiikista vastaa Wimme Saari.
Puolitoista tuntia kestävään tilaisuuteen voi osallistua sekä paikan päällä Oulun tuomiokirkossa että verkon kautta osoitteessa www.virtuaalikirkko.fi. Tilaisuudessa huolehditaan koronaohjeiden mukaisista turvaväleistä.
Trauma rikkoo yhteyden toisiin
Hengellinen väkivalta aiheuttaa pitkäaikaisia traumoja, joiden tunnistaminen on ensimmäinen askel toipumiseen sekä yhteisön että yksilön kohdalla.
Hammaslääketieteen lisensiaatti, terapeutti Kati Sarvela on vuosia puhunut traumatietoisuudesta, joka on avain toipumiseen:
– Trauma rikkoo keskinäisen yhteyden toinen toisiimme. Turvallisuuden kokemus avaa tämän yhteyden. Traumainformoitu työote tavoittelee yhteiskuntaa, jossa yhteisöt ja organisaatiot ovat kansalaisten turvapaikkoja, toteaa Sarvela.
Jukka Hautala on pohtinut kirkollisen vallankäytön ja hengellisen väkivallan rajapintoja kirkollisen päätöksenteon yhteydessä. Hänen mukaansa on tärkeää tunnistaa, mitkä ominaisuudet ja tekijät liittyvät hengelliseen vallankäyttöön ja miten ne eroavat hengellisestä väkivallasta.
Jerusalemissa työskennellessään Hautala pohti myös uskontokuntien ja uskontojen välisen rinnakkaiselon ja sovinnon mahdollisuutta. Hän näkee, että uskonnollisten yhteisöjen rooli on tärkeä rauhan ja sovinnon rakentamisessa.
Terve mieli terveessä yhteisössä
Pitkään nuorisotyötä ja kriisityötä tehnyt Oulun tuomiokirkkoseurakunnan nuorisotyönohjaaja Mono Kuoppala on työssään nähnyt yhteisön merkityksen nuorten hengelliselle hyvinvoinnille.
– Nuoret ja nuoret aikuiset ilmaisevat selvästi hengellisen väkivallan kokemuksensa. He osaavat puhua siitä ja ovat puhumiseen myös valmiita.
– Turvallinen hengellinen yhteisö on sellainen, johon ei sisälly pakkoa tai pelkoa. Siellä omille epäileville ja kriittisille kysymyksille on tilaa ja niistä ollaan valmiita keskustelemaan, kuvailee Mono Kuoppala.
Antti Pentikäinen on vuosia työskennellyt rauhanvälityksen, sovinnon ja konfliktin ehkäisyn parissa. Tällä hetkellä Pentikäinen työskentelee Yhdysvalloissa Washingtonissa George Masonin yliopistossa sovintoprosesseja kehittävän yksikön johdossa tutkimusprofessorina.
– Ymmärrämme tänään paremmin mielen saamia vaurioita ja sitä, miten syvästi hengellinen väkivalta voi vahingoittaa ihmistä. Siksi haluan osallistua keskusteluun ja tehdä parhaani, jotta hengelliset yhteisöt tunnistavat ilmiön ja muodostuvat turvallisiksi yhteisöiksi, hän kertoo.
Kaikki valta taivaassa ja maan päällä? lauantaina 17. heinäkuuta kello 18 Oulun tuomiokirkossa ja osoitteessa www.virtuaalikirkko.fi.
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.