Vaalipostia / Teija Kähkönen: Kaipaamme sisäistä eheyttä

”Kirkon tulee olla turvallinen tila, johon voi mennä suurten kysymysten kanssa”, toteaa Tuiran seurakunnassa ehdolla oleva Teija Kähkönen.

Politiikka on rikki, demokratia on rikki, terveyspalvelut on rikki. Nyt tuntuu jo siltä, että koko maailma on rikki. Tai ainakin se kuva maailmasta, jonka olemme tottuneet näkemään on rikki.

Olemme saaneet muutaman vuosikymmenen luottaa demokratian ja ihmisoikeuksien, yksilön vapauden, koulutuksen ja hyvinvointiyhteiskunnan tuottamaan hyvään. Olemme voineet hyvästä syystä uskoa siihen, että näiden arvojen pohjalta rakentaessamme syntyy koko ajan enemmän hyvää. Niin on syntynytkin.

Ennen niin luja maa jalkojemme alla alkaa muistuttaa juoksuhiekkaa, kun kuvat maailmasta ja ihmisyydestä halkeilevat. Se, mihin uskoimme ja se, minkä varaan rakensimme, ei ole enää itsestäänselvyys. Mihin nyt voi uskoa ja luottaa? Onko kaikki omassa varassa? Mihin voimat ja taloudelliset varat riittävät? Entä jos terveys romahtaa, talous romahtaa tai mieli romahtaa?

Mikä kaiken merkitys ja tarkoitus oikein on? Tai onko edes mitään tarkoitusta? Voi olla, että kysymykset eivät jätä rauhaan, vaikka pakenisi lukemattomiin tarjolla oleviin piilopaikkoihin.

Monen kaipaus on kokea sisäistä eheyttä rikkinäisyyden ja epävarmuuden keskellä. Suurten kysymysten pohtimiseen tarvitaan tila, jossa ei edes yritetä antaa valmiita vastauksia monimutkaisiin kysymyksiin. Pyhän ilmapiirissä ja hiljaisuudessa uskaltaa katsella itseään, elämäänsä ja maailmaa totuudellisesti, hyväksyvästi, armollisesti ja toiveikkaasti.

Kirkon tulee olla turvallinen tila, johon voi mennä suurten kysymysten kanssa. Silloin sinne voi mennä arkana, heikkona ja haavoittuneena, neuvottomana ja levottomana. Arat ja kipeät asiat tuodaan Jumalan valoon ja saadaan toivoa ja rohkaisua. Sellaiseen kirkkoon haluan mennä, sellaista kirkkoa rakentaa.

Teija Kähkönen
Elävä seurakunta – Lähellä ihmistä
Tuiran seurakunta

Katso täältä kaikki Tuiran seurakunnan ehdokkaat


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää