Verkkokurssi tarjoaa apua sateenkaari-ihmisten kohtaamiseen

Sateenkaariyhdistys Malkuksen Voimavaraksi-hankkeessa kehitetty verkkokurssi ei pyri haastamaan yhteisöjen näkemyksiä esimerkiksi avioliiton suhteen, vaan antaa työkaluja sateenkaari-ihmisten kunnioittavaan kohtaamiseen.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvat seurakuntalaiset jäävät monissa seurakunnissa näkymättömiksi. Sateenkaariyhdistys Malkus on julkaissut maksuttoman verkkokurssin, jonka avulla uskonyhteisöjen vastuunkantajat voivat saada uuden näkökulman sateenkaari-ihmisten kohtaamiseen seurakunnassa.

Kurssi ei pyri haastamaan yhteisöjen näkemyksiä esimerkiksi avioliiton suhteen, vaan antaa työkaluja sateenkaari-ihmisten kunnioittavaan kohtaamiseen.
Verkkokurssin lyhyissä videopuheenvuoroissa hengelliset sateenkaari-ihmiset kertovat kokemuksistaan uskonyhteisöistä ja toiveistaan niitä kohtaan.

 

Kurssi ei pyri haastamaan yhteisöjen näkemyksiä esimerkiksi avioliiton suhteen.

 

– Olen käynyt kurssimateriaalin läpi ja uskon, että sille on käyttöä seurakunnissa. Käytännön vinkit ovat hyviä ja lyhyet videot elävöittävät lukukokemusta, Suomen metodistikirkossa työskentelevä pastori Mika Partanen kertoo.

– Aihe puhuttaa myös meillä vapaakristillisessä kentässä, joten ajankohta tämän materiaalin julkaisemiseen on sopiva. Pidän materiaalin vahvuutena sitä, että se keskittyy käytännön tilanteisiin, eikä pyri muuttamaan uskonkäsityksiä, Partanen jatkaa.

Patrick Tiainen on yksi verkkokurssilla kokemuksistaan kertovista henkilöistä.

Tavoitteena sateenkaari-ihmisten hyvinvointi

Verkkokurssi on kehitetty Sateenkaariyhdistys Malkuksen Voimavaraksi-hankkeessa, joka edistää hengellisten ja uskonnollistaustaisten sateenkaari-ihmisten hyvinvointia. Hanke toimii kolmivuotisella Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen rahoituksella.

– Sote-alan toimijana emme voi ottaa kantaa teologisiin kysymyksiin, vaan keskitymme hankkeessa siihen, miten uskonyhteisöissä elävät sateenkaari-ihmiset voivat, kertoo Hanna-Leena Autio, joka toimii Voimavaraksi-hankkeen hankepäällikkönä.

Hänen mukaansa on ollut ilo huomata, että erityyppisissä seurakunnissa on yhteistä tahtoa edistää sateenkaari-ihmisten hyvinvointia, vaikka teologisista kysymyksistä saatetaan olla erimielisiä. Materiaali onkin suunnattu ensisijaisesti seurakunnille, joissa keskustelu sateenkaari-ihmisten kohtaamisesta on vielä melko tuore.

 

Kerromme muun muassa, mitä haasteita sateenkaari-ihmiset kohtaavat uskonyhteisöissä.

 

– Kerromme muun muassa, mitä haasteita sateenkaari-ihmiset kohtaavat uskonyhteisöissä – monet päätyvät syrjinnän pelossa salaamaan identiteettinsä ja kokevat jäävänsä yksin, Autio kuvaa.

– Yhdessä kurssin pohdintatehtävässä taas mietitään, miten seurakunnassa voi tukea sateenkaari-ihmistä, joka on tullut perheensä hylkäämäksi.

Kurssimateriaalissa kerrotaan sateenkaari-ihmisille vahingollisista toimintatavoista ja annetaan vinkkejä siihen, miten voi toimia toisin.

Keväällä 2022 toimintansa aloittanut Voimavaraksi-hanke tarjoaa verkkokurssin lisäksi vertaistukea verkossa ja tekee vaikuttamistyötä uskonyhteisöissä. Tavoitteena on, että mahdollisimman moni sateenkaari-ihmisen voisi kokea olonsa turvalliseksi omassa uskonyhteisössään ja hengellisyyden tärkeäksi voimavaraksi itselleen.

 

=> Verkkokurssiin pääset täältä


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää