#Yhdessä2022: ”Älkää pimittäkö sitä, että kirkossa on ihan kivaa”, toivoi Tarja Halonen

Presidentti Tarja Haloselta udeltiin Kirkkopäivillä Oulussa, mitä hän haluaisi sanoa kirkosta.

#Yhdessä2022-tapahtumassa kohtasivat ”Kuuntelen. Ymmärrän. Kunnioitan” -teeman hengessä perjantaina alkuillasta presidentti Tarja Halonen sekä Helsingin piispa Teemu Laajasalo.

– Pitääkö kaikkien erimielisten kanssa keskustella, Laajasalo kysyi.

– Parhaansa mukaan kyllä, mutta siinäkin on rajansa, Halonen vastasi.

Sosiaalisessa mediassa toimiessaan Halonen on havainnut, kuinka osa ihmisistä haluaa aidosti keskustella – osa taas tahtoo purkaa pätemättömyyttään tai pahaa oloaan.

Keskustelussa Halonen käytti termiä junadiakonia. Tällä hän tarkoitti satunnaisia juttutuokioita, jolloin istahtaa junassa tuntemattoman ihmisen viereen ja pääsee juttutuokion jälkeen toteamaan: olipa hyvä keskustelu.

– Toisinaan on eduksi, jos tietää jotakin keskustelukumppanin taustasta. Toisaalta silloin keskusteluun tulee mukaan painolastia siitä, mitä keskustelukumppani on aiemmin ollut. Silloin ei ehkä tule antaneeksi oikeutta ihmisen tämänhetkisille mielipiteille. Ihminen voi muuttua.

Laajasalo totesi, että presidenttinä toimivan on siedettävä muiden mielipiteitä. Niitäkin, joita ei arvosta. Laajasalo olisi halunnut kuulla, minkä tahot olivat Halosen mielestä tämän presidenttikaudella liian kovaäänisiä. Tähän Halonen ei vastannut vaan totesi sen sijaan, että olisi suonut monenkin eri tahon pitävän enemmän ääntä itsestään.

– Valtaapitäviä saa kritisoida, mutta kuinka paljon kritiikkiä johtajan pitää sietää, piispa halusi tietää.

Presidentti vastasi, että sitä kukaan ei valtaapitävältä kysele.

– Jos sana on vapaa, se on vapaa. Joko kestät kritiikkiä tai et kestä. Hyvä neuvo on olla lukematta mitään somessa iltauutisten jälkeen.

Laajasalo mainitsi Oulun teatterin suurella näyttämöllä keskustelua seuraaville Halosen olleen useasti tukemassa Kallion seurakuntaa Helsingissä. Mitä haluaisit sanoa kirkosta, Laajasalo uteli. Halosen vastaus tuli nopeasti:

– Älkää pimittäkö sitä, että teillä on ihan kivaa. Älkää pitäkö iloa piilossa.

 

Toivon meidän tajuavan, että rauha on iso asia.

 

Keskustelutuokion loppupuolella Laajasalo pyysi vielä Halosta kertomaan, minkälaisen maailmassa tämä toivoisi lapsenlapsiensa kasvavan.

– Monet vanhat kristilliset sanonnat ovat käyttökelpoisia: Jumalan rauhaa, Rauha kanssamme. Toivon meidän tajuavan, että rauha on iso asia – eikä ollenkaan itsestään selvää.

– Toivon lisäksi, että se kestävän kehityksen ahdistus jota me tunnemme on tuolla sukupolvella jo  muuttunut toiminnaksi.

 

 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää