#Yhdessä2022: "Meidän on tehtävä kaikkemme ympäristökatastrofin torjumiseksi"
Kirkolla pitäisi olla iso rooli ympäristöaktivismissa, totesivat piispa Mari Leppänen, kristittyjen Elokapinaan kuuluva luokanopettaja Susse Huhta sekä erityisasiantuntija Heta Heiskanen Kirkkopäivillä. Huhdan mukaan papit pantapaitoineen olisivat toivottava näky, kun ihmiset kerääntyvät mielenilmaukseen ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.
Jumala antoi ihmisille tehtäväksi viljellä ja varjella maapalloa, mutta tämä Raamatussa kerrottu kehotus on mokattu pahasti. Näin totesi Kirkkopäivien ympäristöaiheisessa paneelissa luokanopettaja, kristittyjen Elokapinaan kuuluva Susse Huhta.
Huhdan mukaan virheiden korjaamisella on kiire.
Kun kirkossa etsitään ympäristön kannalta armollisempaa elämäntapaa, tarvitaan rohkeutta, sillä niin iholle tuleva aihe ympäristöaktivismi on tämän päivän Suomessa. Tämän Huhta on kokenut aktivistina henkilökohtaisesti.
Kun Huhta kirjoitti avoimesti ympäristöasioista sosiaalisessa mediassa, poiki julkinen esillä oleminen videon, jonka lopussa hänet poltettiin.
Miksi elokapinalliset ärsyttävät niin monia?
Turun piispa Mari Leppänen kertoi paneelissa miettineensä, miksi esimerkiksi ympäristöliike Elokapinan toiminta on herättänyt suomalaisten parissa niin paljon tunteita.
– Reaktiot ovat pakottaneet minut peilin eteen, hän totesi.
Leppänen sanoi ymmärtävänsä Elokapinan taannoista mielenosoitusta Mannerheimintiellä siitä näkökulmasta, että näyttävät tempaukset – joissa on liikuttu laittomuuden puolella – ovat olleet historian saatossa usein osa taistelua paremman maailman puolesta.
Leppänen muistutti 1950-luvun tapahtumasta, kun ompelijatar Rosa Parks pidätettiin Alabamassa hänen kieltäytyessään luovuttamasta bussissa paikkaansa valkoihoiselle miehelle. Parksin teko johti oikeudenkäsittelyyn ja lopulta suureen yhteiskunnalliseen muutokseen.
Kohtuullisuuden periaate kunniaan
Panelistit Huhta, Leppänen sekä Heta Heiskanen kertoivat kirkkopäiväyleisölle omat näkemyksensä kirkon roolista ympäristöaktivismissa. Heidän mukaansa kirkon tulisi johdattaa ihmiset takaisin kohtuuden pariin.
– On kysyttävä, mikä on riittävää elämässä. Siihen tulee nyt palata, he sanoivat.
Paneelissa nähtiin, että ympäristönsuojelu on myös ihmisoikeutta ja lähimmäisenrakkautta, koska ilmastonmuutoksesta kärsivät eniten maat, jotka ovat vähiten siihen syyllisiä.
Jo yksin tämän vuoksi kristittyjen on suojeltava ympäristöä kaikin voimin. Se on työtä heikoimpien auttamiseksi.
Erityisesti piispa Mari Leppänen painotti ympäristöasioiden sulautuvan voimakkaasti kirkkoon, Raamattuun ja kristilliseen teologiaan. Ilmastonmuutoksen hillitseminen on yksi kristillisen kirkon ydintehtävistä, hän sanoi.
Leppänen sanoi pitävänsä tarpeellisena, että kirkossa tehdään uudenlaista teologiaa nykyisen ekologisen kriisin keskellä.
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.