Kasvavia kirkkoja maailmalla yhdistää huolenpito ihmisistä, kuten siitä, mistä he saavat elintärkeää vettä ja ruokaa ilmaston muuttuessa.

Uskontojohtajilla on paljon vaikutusvaltaa

5.1.20

Kirkot ja uskonnolliset yhteisöt Afrikassa pystyvät vaikuttamaan yhä suurempaan joukkoon ihmisiä, Suomen Lähetysseuran toiminnanjohtaja Rolf Steffansson sanoo. Hänen kommenttinsa liittyy ulkoministeriön tuoreeseen selvitykseen.


Riitta Hirvonen Mikko Pyhtilä / Suomen Lähetysseura

Kristinusko  kasvaa Afrikassa mutta samaan aikaan hiipuu Euroopassa. Kirkkojen kasvava rooli ja niiden tärkeä arvo yhteiskunnan muutosvoimana toisella mantereella jää siksi helposti suomalaisilta huomaamatta.

Näin toteaa Suomen Lähetysseuran toiminnanjohtaja Rolf Steffansson.

Steffansson on vuoden alkajaisiksi tutustunut tuoreeseen ulkoministeriön Afrikkaa koskevaan selvitykseen.  Julkaisun aiheena ovat Afrikan megatrendit.

Selvityksen mukaan Afrikassa on kuusi megatrendiä. Ne kaikki – väestönkasvu, ilmastonmuutos, kaupungistuminen, muuttoliike, teknologian kehitys ja demokratiakehitys – ovat tuttuja ilmiöitä Afrikan mantereella työskenteleville suomalaisläheteille ja lähetysjärjestöille, kuten Lähetysseuralle.

Kuuden trendin joukossa ei ole mainintaa kirkkojen ja uskontojen vahvasta kasvusta Afrikan mantereella, Steffansson huomauttaa.

Hän perustelee, miksi uskontojen yhteiskunnallinen merkitys on suuri monissa Afrikan maissa. Puheenvuorollaan hän haluaa täydentää listausta megatrendeistä.

Kirkot vaikuttavat ihmisten ajattelutapoihin

– Kirkot ja uskonnot vaikuttavat ihmisten arvoihin ja ajatteluun. Kun halutaan kohdata haasteita, kuten väestönkasvun tai ilmastomuutoksen hillitseminen, vuorovaikutus uskontojen johtajien kanssa on tärkeää. Yhteistyö heidän kanssaan lisää kehityksen vaikuttavuutta, Steffansson sanoo.

– Kirkoilla on toimintaa joka kylässä. Ne toimivat ruohonjuuritasolla ja saavuttavat siksi ihmisiä, toiminnanjohtaja kertoo.

Hän tietää, että ilmastonmuutos, kuten muutkin megatrendit puhuttavat Afrikan kirkkojen johtajia. Hän on kuullut huolen ilmastonmuutoksesta muun muassa  Afrikan kirkkojen neuvostossa.

– Ilmastonmuutoksen hidastaminen on iso keskustelunaihe monissa kirkoissa. Kirkoilla on huoli ihmisistä, ja ne ottavat vastuuta kysymyksestä, mistä ruokaa ja juomaa saadaan, kun vedestä on monin paikoin Afrikan mantereella yhä paheneva pula.

Rolf Steffanssonin haastattelu julkaistaan kokonaisuudessaan 16.1. ilmestyvässä Rauhan Tervehdyksessä.

LISÄTIETOA

  • Suomen Lähetysseura tekee lähetystyötä- ja kehitysyhteistyötä Afrikassa kumppanuuskirkkojen ja -järjestöjen kanssa. Ensimmäiset lähetystyöntekijänsä seura lähetti Afrikkaan Namibiaan 150 vuotta sitten.
  • Loppiainen, 6. tammikuuta, on lähetystyölle  omistettu päivä.

Kommentoi juttua toimitukselle

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko