Temmeksen Kuutamohiihto houkuttaa yhä "sukset jalassa syntynyttä"

Ensimmäinen lapsuuden kuutamohiihto meinasi olla Erkki Saksiolle kohtalokas. Vuosien varrella kilometrimäärät ovat vähentyneet, mutta Kuutamohiihtoon hän aikoo suunnata tänäkin vuonna.

Erkki Saksio

Temmeksellä asuva Erkki Saksio on ehtinyt ottaa sukset alleen kerran jos toisenkin elämänsä aikana.

– Minun sukupolveni syntyi sukset jalassa. Hiihtoa ei sen kummemmin opetettu. Kaikki vain hiihtivät, kun siihen ei aikaan ei ollut jääkiekkoa tai muita talviharrastuksia.

Aktiivisimpina hiihtovuosinaan Saksio suksi tuhatkunta kilometriä talven aikana.

– Se oli silloin, kun treenasin Tervahiihtoon. Vaikka en minä mikään kilpahiihtäjä ole koskaan ollut, hän toteaa.

Temmeksen kappeliseurakunta järjestää tällä viikolla Kuutamohiihdon, johon Saksiokin on suunnitellut osallistuvansa. Hänen ensimmäinen muistonsa kuutamohiihtelystä on lapsuudesta.

Seitsemänvuotias Saksio hiihti kahden sisaruksensa kanssa kodin pihapiirissä, kunnes pimeä laskeutui ja kuu alkoi loistaa.

Lapset hiihtivät noin kilometrin pituisen matkan metsään. Alueella risteili paljon muidenkin hiihtäjien tekemiä latuja.

Yhtäkkiä sisarukset huomasivat, etteivät tiedä, mikä latu vie takaisin päin.

– Hiihdimme edestakaisin, mutta emme löytäneet kotiin. Siinä tuli jo äiti mieleen, 5-vuotias pikkuveli taisi äidistä jo ääneen puhuakin.

Pakkanen kiristyi ja vaatteet kangistuivat kylmästä. Silloin metsätöistä palaamassa olleet, vanhemmat veljet sattuivat paikalle ja sisarusparvi pääsi kotiin.

– Kun olimme kotona ja riisuimme vaatteet, housut jäivät tönkkönä pystyyn. Kyläläisilläkin oli jo katoamisemme tietona, koska yksi heistä totesi, että ”löytyiväthän ne”.

  •  Koko perheen Kuutamohiihto perjantaina 6.3. klo 18.30–20. Lähtö Temmeksen kirkon parkkipaikalta. Lumen puuttuessa tapahtuma muuttuu kuutamokävelyksi. Illan aikana mahdollisuus kokoontua makkaranpaistoon nuotiotulen ääreen. Ota mukaan omat makkarat!

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää