Ruoka-annosten jakelu alkoi Toppilassa ja Puolivälinkankaalla

10.5.20

Oulu-avun ensimmäisessä ruoka-annosten jakelussa oli tarjolla 120 ateriaa. Perjantaisin jaettavia aterioita voi varata soittamalla asukastupien puhelinnumeroihin.


Kuorimokatu Meri-Toppilassa on hiljainen perjantaina puoliltapäivin. Koskelan suuralueen asukastupa Alvarin edessä on kuitenkin kyltti, joka opastaa nuolilla: Nouto 1 ja Nouto 2. Ruuhkaa ei ole.

Ensimmäisellä ovella seisoo odottamassa Tuiran seurakunnan diakoniatyöntekijä Eeva-Marja Laitinen, toisella päivystää asukastupaa pyörittävän Kulttuurivoimalan puheenjohtaja Sami Hänninen.

He kertovat, että seurakuntayhtymän pakettiauto on tuonut puoli tuntia aiemmin paikalle 70 annosta broilerikiusausta ja salaattia. Se on enemmän kuin ennakkoon tilattiin, sillä annoksia on seurakunnan keskuskeittiössä tehty varman päälle vähän enemmän. Se on iloinen yllätys.

– Aika monta annosta on jo mennyt. Viimeiset ennakkoon varatut annokset haetaan yhdeltä, kertoo Hänninen.

Asukastuvan tiedotuskanavat käytössä

Tietoa ruoka-annosten jakelusta on levitetty näin ensimmäisellä kerralla asukastuvan verkkosivujen ja sosiaalisen median kanavien kautta, ja myös tekstiviesteinä ja soittamalla.

Hänninen tuntee alueen asukkaat. Kun annoksia tuli ennakkovarauksia enemmän, siitä laitettiin heti tietoa eteenpäin.

Kun annoksia tuli ennakkovarauksia enemmän, siitä laitettiin heti tietoa eteenpäin.

 

Pian paikalle saapuu yksinhuoltajaisä poikansa kanssa. Hän on saanut viestin ylimääräisistä ruoka-annoksista.

Seuraavaksi ennakkoon tilatut annoksensa hakee keski-ikäinen pariskunta. Kaksi kassia taasen saa matkaansa äiti, joka noutaa ruokaa koko perheelle.

Ennakkovarauksia tehdessä on pitänyt ilmoittaa nimi ja kuinka monta annosta tarvitsee. Ruoat saa mukaansa ilmoittamalla nimensä. Hännisen mielestä tässä voisi riittää pelkkä nimimerkki.

– Jollekin nimen antaminen voi olla kynnyskysymys hakea apua.

Kulttuurivoimalan Sami Hänninen osallistui ruokajakeluun asukastupa Alvarissa.

Auttamiseen tarvitaan rahaa, työvoimaa ja elintarvikkeita

Sami Hänninen kertoo, että alueen toimijat tekevät yhteistyötä. Läheisessä Toppila-Centerissä on toiminut SPR:n ja helluntaiseurakunnan pyörittämä kauppojen lahjoittaman hävikkiruoan ruokajakelu.

Koronapandemian vuoksi käytäntöjä on jouduttu muuttamaan. Hännisen kuuleman mukaan suuri määrä kotitalouksia on nyt jäänyt ilman viikoittaista apua tai avun saanti on viivästynyt merkittävästi. Ruoka-avun tarve kasvaa, kun lomautusten vaikutukset alkavat näkyä viiveellä.

Perjantaisin Toppilassa jaettavia Oulu-avun ruoka-annoksia voi varata asukastupa Alvarin numerosta 040 1340 410.

Hännisen mielestä on hienoa, että eri toimijat ovat aktivoituneet auttamaan kriisin aikana. Muutamilta elintarviketuottajilta on tullut esimerkiksi lahjoituksia ruoka-apuun.

– Avuntarvitsijoita on paljon, ja määrä kasvaa koko ajan. Jos on jotain resurssia annettavaksi, niin nyt sitä kannattaa tarjota.

Rahalahjoituksen, tavaran tai käsiparien tarjoaminen tuo mukanaan jotain, mitä ei voi ostaa: hyvän mielen.

 

Rahalahjoituksen, tavaran tai käsiparien tarjoaminen tuo mukanaan jotain, mitä ei voi ostaa: hyvän mielen.

– Vapaaehtoistoimintaa ja auttamistyötä pitäisi markkinoida lauseella: Haluatko hyvän fiiliksen itsellesi, Hänninen toteaa.

Päivi Moilanen ja Anna-Leena Häkkinen Tuiran seurakunnasta sekä Irina Chuprikova ja Elina Haataja-Ilmola jakoivat ruokaa Puokkaritalolla.

Puokkarilla on aina ruokaa tarjolla perjantaisin

Seurakuntayhtymän pakettiauto on tuonut ruoka-annoksia myös Puokkaritalon nuorisotilaan Puolivälinkankaalla. Jonoa ei näy kello yhden aikaan, mutta ruokaa onkin sovittu jaettavan aina puoli viiteen saakka.

Perjantai on ruoan jakamiseen heille luonteva päivä, sillä niin sanottuna normaaliaikana Puokkaritalolla on tarjottu perjantaisin lämmin ruoka nuorille.

– Koronakriisin alkaessa aloimme tehdä ruokaa nuorten lisäksi heidän perheidensä tarpeisiin, kertoo tiimivastaava Elina Haataja-Ilmola.

Perheiden huomioiminen on tuttua Puolivälinkankaan asukasyhdistyksen pyörittämällä Puokkaritalolla.

Tunnemme myös nuorten perheet ja tiesimme, että siellä on haasteita selvitä.

 

– Olemme kaupungin ainoa asukastupa, joka on painottunut nuorisotyöhön, ja teemme sitä kokonaisvaltaisella otteella. Tunnemme myös nuorten perheet ja tiesimme, että siellä on haasteita selvitä, Haataja-Ilmola kertoo.

Myös Puokkaritalon ruoka-annosten jakelusta levitettiin tietoa verkkosivujen, sosiaalisen median ja puhelimen kautta. Oulu-avun ruoka-annoksetkin saattoi tilata soittamalla tai laittamalla viestiä Puokkaritalon Jeesi-puhelimeen, numeroon 044 3457 900.

Alueella asuu paljon maahanmuuttajia. Normaaliaikoina nuorisotalon perjantai-iltojen kävijöistä vain kolmannes on kantasuomalaisia.

Irina Chuprikova ojentaa annokset nelihenkiselle perheelleen ruokaa hakeneelle nuorelle.

Ruokaa on saatu lahjoituksena esimerkiksi läheisestä S-Marketista, ja aineksia on etsitty myös alennusmyynneistä. Ruoantekoon Puokkaritalossa on oma keittiö.

– Kaikki lahjoitukset otetaan vastaan ja tulevat käytetyksi, Haataja-Ilmola vakuuttaa.

Hänen kanssaan ruoka-annoksia ovat tulleet jakamaan Puokkaritalossa työskentelevä Irina Chuprikova sekä diakoni Päivi Moilanen ja pastori Anna-Leena Häkkinen Tuiran seurakunnasta.

Ruoanhakijoita odotellessaan nelikko on kehitellyt yhteistyöideoita myös koronan jälkeiselle ajalle.

– Oulu-avun ruokajakelussa yhdistyvät hienosti asukastupien verkostot ja seurakuntien keittiöresurssit, he toteavat.

=> Kommentoi ja anna palautetta jutusta

HALUATKO AUTTAA?

TARVITSETKO APUA?

  • Soita Oulu-avun numeroon p. 08 558 558 20 (ma-to klo 8-18, pe klo 8-16), yhteyttä voi ottaa myös chatin kautta Oulu-avun verkkosivuilla.
  • Toppilassa jaettavia ruoka-annoksia voi varata Asukastupa Alvarista, p.040 1340 410.
  • Puolivälinkankaalla jaettavia ruoka-annoksia voi varata Puokkaritalon Jeesi-puhelimesta, p. 044 3457 900.
  • Oulunsalossa aletaan jakaa myös ruoka-annoksia 15.5.
  • Ottamalla yhteyttä seurakuntien diakoniatyöntekijöihin voi saada ruokakasseja tai ruokaostokortteja.

Lue myös nämä:

Yhä useampi pyytää Punaisen Ristin ruoka-apua

Diakonia auttaa elämän ahdingoissa

Lue lisää aiheesta:

Haukiputaan seurakunta Ihmiset ja elämä Karjasillan seurakunta Kiimingin seurakunta Oulujoen seurakunta Oulun tuomiokirkkoseurakunta Oulunsalon seurakunta Seurakunnat Tuiran seurakunta