Kun pikkusiskojen Kymppileiri peruuntui, Sara ja Liia järjestivät heille leirin kodin takapihalla

24.6.20

Leiripäivät noudattivat ennalta suunniteltua ohjelmaa ja säännötkin kirjattiin etukäteen. Pääosassa oli kuitenkin hauskanpito.


Teksti: Teksti ja kuvat: Marita Ahlgren .

– Kauheata, kuvailee 10-vuotias Aino Keskitalo tunnelmiaan, kun hän kuuli ettei Oulun seurakunnat järjestäkään tänä vuonna Kymppileiriä pandemian vuoksi.

– Ajattelin, että en ikinä pääse Kymppileirille, koska olen 10-vuotias vain kerran, säestää samanikäinen Venla Leppäjärvi.

Naapureina asuvat Venla ja Aino olivat pettyneitä, mutta heidän isosiskonsa päättivät tarttua toimeen. Sara Keskitalo ja Liia Leppäjärvi järjestivät siskoilleen oman Kymppileirin.

 

Leiriläisille ja leirin vetäjille on omat teltat

Ensimmäinen leiripäivä on sujunut auringonpaisteessa. Päivän aikana on ehditty tehdä temppuja trampoliinilla ja volttiradalla. Lisäksi on pyöräilty uimaan Värtön uimarannalle.

Meneillään on päivällinen leirin pääpaikalla, Talvikankaalla sijaitsevan paritalon takapihalla. Liian ja Venlan äiti Tiina Leppäjärvi seuraa, kun nelikko syö läheisen pizzerian antimia puutarhapöydän äärellä.

Leppäjärvien pihalle on pystytetty kaksi telttaa.

– Toinen niistä on leiriläisille ja toinen leirin vetäjille, tytöt esittelevät.

Venlan ja Ainon teltasta löytyvät tarvikkeet kolme päivää ja kaksi yötä kestävää leiriä varten.

– Meillä on täällä makuupussit ja vaatteita, kertovat tytöt ja näyttävät siististi teltan nurkkaan pinottuja paitoja ja housuja.

Teltasta löytyy myös kirjoja ja aurinkovoidetta. Hemmotteluakin on luvassa, sillä isosiskot ovat lahjoittaneet leiriläisille kasvonaamiot.

Osallistujat saivat ohjelman etukäteen

Kymppileiri on aina kyseisenä vuonna 10 vuotta täyttäville lapsille suunnattu, Oulun seurakuntien yhteinen kesäleiri.

Rokualla järjestettävä, vajaan viikon verran kestävä leiri on ollut suosittu. Viime vuonna sille osallistui noin 500 lasta.

Kolmetoistavuotiaalla Saralla ja kaksitoistavuotiaalla Liialla oma leiri on vielä tuoreessa muistissa.

– Siellä oli kivaa ja siksi halusimme antaa samanlaisen kokemuksen myös siskoille.

Sara ja Liia hoitivat järjestelyt perusteellisesti, sillä he laativat osallistujille etukäteen leirikirjeen ohjelmineen. Mukana oli myös vanhemmilta pyydettävä suostumuslomake.

Ohjelmaan leirin vetäjät sisällyttivät sekä pakollisia että vapaaehtoisia osia. Pakollisiin kuuluu muun muassa askartelu ja kasvien istutus, mikä tarkoittaa herneiden kylvämistä Leppäjärven perheen kukkapenkkiin.

Puskapissalla käynti on kielletty

Leiri ei ole mitään ilman sääntöjä, joten ne Liia ja Sara laativat etukäteen. Sääntöluettelossa mainitaan muun muassa kännykän räpläyskielto ohjelman ja ruokailujen aikana. Myös puskapissalla käynti on kielletty.

Tuleva yö jännittää leiriläisiä. Aino Keskitalo ei ole ollut aikaisemmin yötä teltassa, mutta jännitys jäytää myös telttayöpymisen kokenutta Venla Leppäjärveä.

– Entä jos sinne tulee vaikka hämähäkki?

Oulun seurakunnat julkaisee korvaavaa ohjelmaa Kymppileirille YouTubessa. Kirkko Oulussa -kanavalle tulee kerran viikossa video, jossa on samoja elementtejä kuin oikealla Kymppileirillä. Torstaisin ilmestyvillä videoilla esitellään muun muassa korvaavaa tekemistä leirin sijaan, taikatemppuja, tietoa leirin kummikohteesta Etiopian Hosainassa sekä makuupussihaaste. Linkki kanavalle on lähetetty leirille ilmoittautuneiden huoltajille.
Anna palautetta jutusta

Oulun seurakunnat: kymppileirille mahtuvat kaikki

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä