Lapsi pukee itse päälleen ulkovaatteita.

Kellon päiväkerhossa ollaan kuusi tuntia viikossa

22.9.20

Kerhotoiminnan lisäksi seurakunnat suuntaavat toimintaansa yhä enemmän perheille tarjottavaan arjen apuun.


Teksti: Elsi Salovaara . Kuvat: Tero Takalo .

Kellon seurakuntakoti on idyllisen näköinen punainen puutalo aivan Kellon keskustassa.

Talo on isompi kuin ensikatsomalta hoksaakaan, sillä seurakuntakodin alakerrassa on myös omat kerhotilat. Tiloissa on tarjolla toimintaa erityisesti lapsiperheille.

Tiistaisin ja keskiviikkoisin aamupäivä on varattu päiväkerholle. Kerhoa vetävät Haukiputaan seurakunnan lastenohjaajat Anitta Koskela ja Anne Isojämsä.

Kellon päiväkerhoon ilmoittautuneita on yhteensä 12. Ohjaajat iloitsevat siitä, että lapsia on tullut päiväkerhoon mukavasti, vaikka korona vielä monia pelottaakin.

Kaksikko kertoo, että loppukesästä ehti käydä mielessä sekin, joudutaanko kerhoja perumaan.

Haukiputaan seurakunnassa toimii neljä päiväkerhoryhmää. Kellon päiväkerhon lisäksi Jokikylän vanhalla koululla Jokelassa ja kirkonkylän Virkkulassa kokoontuu ryhmä kahdesti viikossa kolme tuntia kerrallaan.

Neljäs päiväkerho toimii Martinniemessä, siellä ollaan koolla kolmesti viikossa.

Oulussa seurakuntien päiväkerhot ovat maksuttomia. Ilmoittautuminen tapahtuu toukokuussa, mutta vapaita paikkoja voi tiedustella kesken vuoden. Toiminnassa noudatetaan samaa varhaiskasvatussuunnitelmaa, joka on käytössä myös päivähoidossa ja kaupungin kerhoissa.

Kerhon ohjelmassa on monipuolista tekemistä.

– Meillä on eväshetken lisäksi pelejä, askartelua, laululeikkejä, satuhetkiä, liikuntahetkiä, temppurataa ja monesti vielä kysymme lasten toiveita, Koskela luettelee.

Perheille on tarjolla monenlaista arjen tukea

Haukiputaalla, kuten muissakin seurakunnissa, pidetään myös useita perhekerhoja, joihin vanhemmat ja lapset voivat mennä mukaan milloin vain ilman ennakkoilmoittautumista.

Vaikka perhekerhoissa ja muskareissa riittää väkeä, seurakunnissa on havahduttu siihen, että lasten määrän vähetessä toimintaa pitää uudistaa.

Päiväkerhoihin ei ole enää niin paljon tulijoita kuin takavuosikymmeninä myöskään siksi, että yhä useampi lapsi on kokopäivähoidossa. Toimintaa suunnataankin seurakunnissa yhä enemmän perhetyön suuntaan.

Haukiputaalla on esimerkiksi tarjolla lapsiparkkeja kerran kuussa niin lauantaisin kuin arki-iltana. Suosituiksi nousseet lapsiparkit tarjoavat muutaman tunnin hengähdystauon vanhemmille. Lapsiparkit ovat ilmaisia ja niihin on ennakkoilmoittautuminen.

Perheitä tuetaan myös Följyssä-toiminnalla, joka on kotiin annettavaa arjen apua.

Pienimmät kerholaiset ovat kaksivuotiaita

Kellon päiväkerhoon saapuu lapsia aina Kiviniemestä ja Takkurannasta saakka. Puolet kerholaisista on uusia. Pienimmät kerholaisista ovat kaksivuotiaita.

– Mukana onkin aika monta sisarusta, Anne Isojämsä kertoo.

Lastenohjaajat antavat kiitosta seurakuntakodin tiloille.

Hartauksia varten on oma erillinen hartaushuone. Sinne suunnataan ensimmäisten leikkien jälkeen, kun kaikki ovat koolla.

– Tässä on myös kiva ulkotila leikkitelineineen. Siellä olemme joka kerta ihan kovimpia pakkasia lukuun ottamatta.

Lisätietoa päivä- ja perhekerhoista sekä muista perhetoiminnoista löydät seurakuntien verkkosivuilta.

Kommentoi ja anna palautetta jutusta

Muita aiheeseen liittyviä juttuja:

Päiväkerhoon pääsee aiempaa nuorempana

Lue lisää aiheesta:

Haukiputaan seurakunta Ihmiset ja elämä