Kurssin kautta vapaaehtois- tai lähetystyöhön

3.9.20

Suomen Lähetysseura kouluttaa vapaaehtois- ja lähetystyöstä kiinnostuneita tänä syksynä myös Oulussa.


Teksti: Minna Kolistaja . Kuvat: Suomen Lähetysseura / Salla Matilainen .

Kiinnostaako lähetystyö? Vai haaveiletko vapaaehtoistyöstä ulkomailla?  Suomen Lähetysseura järjestää Oulussa syys–marraskuussa Lähde liikkeelle -koulutuksen, jossa tutustutaan kokonaisvaltaiseen lähetystyöhön ja kirkon kansainväliseen työhön.

– Kaikille avoimella kurssilla tutustumme kirkon työhön maailmalla monesta näkökulmasta: miksi ja miten sitä tehdään. Myös oman kutsumuksen pohdinnalle on tilaa, sanoo Felm Volunteer -koordinaattori Elina Siukonen.

Lähtöjä peruttu ja siirretty ensi vuoteen

Maailmalla ei tällä hetkellä ole Lähetysseuran vapaaehtoisia. Siukosen mukaan suurin osa syksyn lähdöistä on jouduttu peruttumaan tai siirretty ensi vuodelle.

– Halusimme kesäkuun alussa avata haun vuodelle 2021, kuten olemme avanneet joka vuosi. Ajattelimme, että se on samalla uskon ja toivon ilmaus: ehkä jo ensi vuonna koronatilanne sallii lähtemisen.

– Arvioimme yksitellen, mihin maihin on turvallista lähteä. Paljon riippuu myös koronarokotteen aikataulusta.

– Kesän aikana hakemuksia on tullut jonkin verran vähemmän kuin viime vuonna, mutta hakuaikaa on vielä 30.8. saakka. Kaikki hakijat haastatellaan ja neuvotellaan sitten yhdessä paras mahdollinen ratkaisu. Riskejä ei tietenkään oteta.

Kolme viikonloppua Karjasillalla, tarvittaessa etänä

Karjasillan seurakunnan tiloissa järjestettävä koulutus kestää kolme viikonloppua. Mikäli koronatilanne niin vaatii, kokoontumisia on mahdollista järjestää etänä.

Ilmoittautuminen kurssille päättyy 6. syyskuuta.

Kurssin vastaava työntekijä, Tansaniassa lähetystyössä ollut Pia Pyhtilä odottaa innostuneena erilaisten lähetyksen ystävien tapaamista.

– Nykypäivänä työ on todella moninaista. Kurssilla perehdymme Raamattuun, mutta myös esimerkiksi kysymyksiin kristinuskon tulkinnoista eri mantereilla ja työn yhteiskunnalliseen puoleen.

”Lähteminen opettaa uutta itsestä ja Jumalasta”

Lähde liikkeelle -koulutuksen käynyt voi hakea ulkomaille vapaaehtoiseksi Felm Volunteer -tehtäviin.

Lähetysseuran vapaaehtoisohjelma tarjoaa pääasiassa noin kolmen kuukauden mittaisia jaksoja maailmalla. Tehtäviin voi hakea yksin taikka puolison tai ystävän kanssa.

Vapaaehtoiset työskentelevät Lähetysseuran kumppanikirkkojen ja -järjestöjen hankkeissa. Osa paikoista on selkeästi tiettyä ammattitaitoa vaativia, osa enemmän tukitehtäviä Lähetysseuran työntekijöiden rinnalla.

Nyt tarjolla olevat tehtävät ovat vuodelle 2021.  Paikkoja on 12 maassa ja erilaisia työtehtäviä yhteensä 25.

Lähetysseuran vapaaehtoisohjelman kautta voi nyt hakea myös Luterilaisen maailmanliiton vapaaehtoistehtäviin. Koronan takia haussa on vain yksi paikka Kameruniin.

Siukosen mukaan vapaaehtoistyöjakso antaa lähtijälle käsityksen kirkon kansainvälisestä työstä sekä hienon mahdollisuuden tutustua vieraaseen kulttuuriin ja työkulttuuriin.

–  Samalla pääsee näkemään, miltä luterilainen kirkko näyttää muualla. Monet innostuvat esimerkiksi värikkäästä jumalanpalveluksesta. Lähtiessä oppii uutta itsestä ja Jumalasta.

Työelämässä jo mukana olevalle vapaaehtoisjakso voi olla irtiotto työelämästä. Työttömäksi jääneelle jakso voi olla mahdollisuus tehdä mielekästä työtä ja miettiä tulevaisuutta. Nuorelle ihmiselle vapaaehtoistyö ulkomailla voi toimia sysäyksenä tulevalle uralle.

Koulutus on voimassa viitisen vuotta. Koulutukseen osallistuminen ei merkitse sitoutumista lähtöön.

– Koulutukseen voi siis hakeutua jo tänä vuonna, vaikkei ajattelisi koskaan päätyvänsä maailmalle. Jumala yllättää meidät usein omilla suunnitelmillaan, vaikka emme ihan heti olisikaan hakemassa vapaaehtoistyöhön.

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko