Kutojille löytyi oma soppi pappilasta

14.9.20

Seurakunnan kangaspuut pystytettiin Kastellin pappilaan kutojien käyttöön ja halukkaita maton tekijöitä löytyi heti. Mukaan mahtuu silti lisää harrastajia.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Riitta Hirvonen .

Kastellin pappilasta kuuluu heti ovelle kangaspuiden pauke. Asta Karppinen (kuvassa) on maton teossa, mikä tarkoittaa, että hän on lopettanut 30 vuotta kestäneen tauon kutomisessa.

Pappilan tiloissa kangaspuiden ääni – pam, pam, pam – ei häiritse ketään. Toisin on hänen kodissaan, jossa harrastus aikoinaan loppui, kun kutoja pelkäsi häiritsevänsä naapureitaan. Napakka isku kaidepuulla kun tuottaa väkisinkin ääntä.

Käsityön voi tehdä itselleen tai hyväntekeväisyyteen

Karjasillan seurakunta tarjosi mahdollisuutta tehdä tiloissaa mattoja tai ryijyjä kangaspuilla.

Karppinen ei ollut ainoa, joka tarttui mahdollisuuteen.

– Ilmoittautumisia tuli kahdeksan, mutta tekijöitä on varmasti tulossa vielä lisää, uskoo diakoniatyöntekijä Sirpa Kemppainen. Hän järjestelee kutojille vuoroja ja on käsitöiden harrastajana muutoinkin asiassa mukana.

Kangaspuissa syntyy käsitöitä tekijöille itselleen, mutta halutessaan työnsä tuloksen voi lahjoittaa lähetystyön hyväksi. Silloin kuteet tulevat talon puolesta.

Vanha taito oli tallella

Asta Karppiselle maton tekeminen on yhtä aikaa sekä hermolepoa että aivojumppaa. Aivotreeni syntyy siitä, että kutojan on pakko pitää mielessään maton väriraitojen rytmi.

Vaikka kutojan omat kangaspuut ovat olleet vintillä pitkän ajan, taito tehdä mattoja ei ole ruostunut.

Onko kutominen kuin pyörällä ajoa? Kun sen taidon on kerran oppinut, osaaminen säilyy lopun ikää.

– Näin se on, Karppinen vahvistaa.

Toistaiseksi suurin ponnistus Karppiselle ja Kemppaiselle on ollut kangaspuiden pystyttäminen. Se vaati sitkeyttä katsoa ohjeita myös  YouTubesta.

Loimen laitossa heitä auttoi vihantilainen  Sirpa Lakso, jolla on vuosien kokemus käsitöistä kangaspuilla. Lakso on myös käynyt artesaanin koulutuksen.

Asiantuntijan neuvot otettiin Kastellissa ilolla vastaan.

Asta Karppisen tekeillä olevassa matossa on tummia ja vaaleita sävyjä.

Lisää tekijöitä mahtuu mukaan

Sirpa Kemppainen toivoo uusia kutojia mukaan, vaikka omaa vuoroaan voi joutuakin odottamaan. Hän tietää, että myös nuorempaa sukupolvea saattaa innostaa harrastus, johon yhdistyy kenties mielikuva omasta mummosta kangaspuissa tai mahdollisuus tehdä kunnon ekoteko, itse tehty matto kierrätyskuteista.

Kemppainen toivoo, että kutojien käyttöön lahjoitettaisiin matonkuteita. Yhteydenotot asiassa Kemppaiselle, p. 040 574 7163.

 

Kangaspuissa syntyy käsitöitä tekijöille itselleen, mutta halutessaan oman työnsä voi lahjoittaa lähetystyön hyväksi.

 

Jutusta voi antaa toimitukselle palautetta.

Lue lisää aiheesta:

article Karjasillan seurakunta Yleinen