Kolumni: Vastaat Jumalalle, jos äänestät väärin

21.10.20

Amerikan Yhdysvaltojen poliittiseen kulttuuriin kuuluva politiikan sekoittaminen uskontoon ei onneksi ole rantautunut Suomeen, toteaa Olli Kohonen.


Atlantin valtameren toisella puolen tehtävä politiikan sekoittaminen uskontoon on ihmeellistä suomalaisin silmin. Raamattu käsissä mediatemppuja tekevä presidentti Donald Trump ei ole tehnyt poikkeusta kuvioon.

Trumpin törttöilyiden käsittelyyn ei tämän kolumnin mitta riittäisi, mutta hetken voi käyttää siihen, millainen keppihevonen uskonto voi olla Yhdysvalloissa poliitikoille.

Aniharva pääsee maassa pitkälle politiikassa ilman julkiuskoa. Tällä hetkellä USA:n kongressin 535 jäsenestä tiettävästi vain yksi on uskonnoton. USA:lla ei ole tosin sulatusuuniluonteesta johtuen valtiollisia suhteita kirkkoon, ja uskonnonvapaus on taattu jo maan perustuslain ensimmäisessä lisäyksessä vuodelta 1791.

Presidenteistä lähes kaikilla on ollut kristillinen vakaumus, joskin maan parhaana johtajana pidetty Abraham Lincoln ei aikuisiällään kuulunut mihinkään kirkkokuntaan. Nuorena miehenä Lincolnin väitetään kutsuneen Raamattua tavalliseksi kirjaksi ja Jeesusta aviottomaksi lapseksi.

Kiistanalainen mies on Donald Trumpkin. Hänen virallinen hengellinen neuvonantajansa, TV-evankelista Paula White on esimerkiksi todennut niiden kristittyjen, jotka eivät äänestä Trumpia, joutuvan vastaamaan tästä Jumalan edessä. Varsin armorikas käsitys, tai sitten ei. White edustaa myös menestyksen teologiaa, jonka mukaan usko tuo mukanaan rahaa.

Moisia hengellisiä syväkurkkuja ei onneksi löydy Suomen johdon takaa. Presidentti Sauli Niinistö on kyllä avoimemmin kristillinen kuin edeltäjänsä Tarja Halonen, joka liittyi takaisin evankelisluterilaiseen kirkkoon presidenttikautensa jälkeen, ja on tukenut näkyvästi muun muassa Kirkon Ulkomaanavun toimintaa.

Niinistö päättää uudenvuodenpuheensa Jumalan siunausta toivottaen, ja on pohtinut suojeluksella olleen osansa hänen pelastumisessaan Thaimaan tsunamilta. Halosella ja Niinistöllä on omanlaisensa uskonvakaumukset, mutta he eivät ole niillä julkisuudessa meuhkanneet.

Hyvä niin.

Kirjoittaja on sairaanhoitaja, filosofian maisteri ja Tuiran seurakuntaneuvoston jäsen

Kommentoi ja anna palautetta kolumnista

Lue kirjoittajan aiempia tekstejä:

 

Lue lisää aiheesta:

Näkemyksiä Tuiran seurakunta