Urkujen edessä istuu mies, joka katsoo sivuttain kameraan.

Santeri Siimes on opiskellut pariakymmentä kieltä, mutta rakkainta kaikista on musiikki

2.11.20

Säveltäjä ja urkuri Santeri Siimes soittaa romanttista, ranskalaista musiikkia Karjasillan kirkossa ensi sunnuntaina. Kirkkomusiikkiviikon päätöskonsertissa kuullaan myös Siimeksen omaa tuotantoa.


Teksti: Marita Ahlgren . Kuvat: Santeri Siimes .

Säveltäjä ja urkuri Santeri Siimes on opiskellut pariakymmentä eurooppalaista kieltä. Niistä galegoa, portugalia ja espanjaa hän opettaa Helsingin yliopistossa.

Sydämestä suurin tila on silti varattu musiikille.

– Musiikki on tärkeintä. Kun saan inspiraation, raivaan musiikille aikaa.

Santeri Siimeksen konsertti päättää ensi sunnuntaina Oulun seurakuntien Kirkkomusiikkiviikon. Karjasillan kirkossa kuullaan ranskalaista romantiikan ajan musiikkia, johon urkuri hurmaantui teini-iässä.

– Ranskalainen soitinmaailma, musiikin hienostuneisuus ja tunteisiin vetoavuus veivät minut heti mukanaan.

Santeri Siimes ei ole aikaisemmin soittanut Karjasillan kirkon urkuja, mutta äänikertaluettelon perusteella hän uskoo niiden soveltuvan valitsemalleen ohjelmistolle.

– Urut ovat lähempänä saksalaista kuin ranskalaista romantiikkaa, mutta sopivasti valikoiden ohjelmiston saa toimimaan. Tarkoituksena on, että urut antavat hyvän kuvan musiikista ja musiikki uruista.

Kaukokaipuu kalvaa kielten ystävää

Viime kuukaudet ovat koetelleet Siimestä ammatillisesti. Konserttielämää on leimannut jatkuva epävarmuus eikä kieliä ole päässyt käyttämään paikanpäällä.

Kun vuoteen mahtuu yleensä useita ulkomaanmatkoja, kaukokaipuu on ”kauhea”.

– Viittä eri työkieltä käyttävänä minun on tärkeää päästä aitoon kieliympäristöön. Matkoilta on usein tuliaisina myös sävellyksiä.

– Onneksi ehdin juuri ennen tämän painajaisen alkua käydä Italiassa ja kesällä sain piipahtaa Latviassa, Santeri Siimes iloitsee.

Moments musicaux -konsertti on Karjasillan kirkossa su 8.11. klo 15. Konserttiin mahtuu koronarajoitukset huomioon ottaen 170 henkilöä ja sitä voi seurata myös Virtuaalikirkossa.

Anna palautetta jutusta

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Karjasillan seurakunta