Kuva: Pixabay

Hartaus sunnuntaille 20.12.

16.12.20

Tämä sunnuntai omistetaan lasta odottavalle Marialle, Herran äidille. Vapahtajan äidin odotus ja Herran kansan joulun odotus kuuluvat yhteen.


Hän ei vierasta ketään

Marian raskaus oli häpeällinen. Tuona aikana ei tullut kyseeseen, että lapsi saisi alkunsa avioliiton ulkopuolella.

Eikä siinä vielä kaikki, tuo häpeän lapsi joutui jo vauvana pakolaiseksi. Hän ei varttunut eikä toiminut aikansa hengellisen tai maallisen eliitin keskellä, vaan tavallisessa työläisperheessä syrjäisessä maakunnassa. Hänen elämänsä päättyi ryövärien kanssa ristille.

Juuri siksi hän ei tänäänkään vierasta vankilaa, turvakotia tai vieroitushoitopaikkaa. Hän kiirehtii muiden syrjimien ja yksinäisten luo. Hän on siellä missä korona eristää ja erottaa. Hän tulee sairasvuoteen äärellä, työttömyyden ja taloudellisten huolien varjoihin.

Hän saapuu myös sinun jouluvieraaksesi, olipa tilanteesi mikä tahansa. Jos et ehdi tai jaksa rakentaa kotiisi, saati sydämeesi hänelle siistejä tiloja ja mukavia oltavia, ei se mitään. Häpeän lapsi tuntee ihmisen osan ja on sitoutunut siihen. Ei sen ihanteeseen, vaan sen todellisuuteen.

Jesajan profetian mukaan hänen nimensä on Immanuel, ”Jumala on meidän kanssamme”. Matteuksen evankeliumissa enkeli käskee kuitenkin Joosefia antamaan hänen nimekseen Jeesus, joka merkitsee ”Herra pelastaa”. Molemmat ovat hyviä nimiä hänelle.

Hänen syntyessään tapahtui painopisteen muutos, siirryttiin vanhasta ajasta uuteen. Herra pelastaa, mutta ei enää vain Israelin kansan vaan koko ihmissuvun.

Jumala on meidän kanssamme, ja tämä sanoma on tarkoitettu kaikille, koko maailmaan. Neljäs adventtikynttilä muistuttaa myös meitä kaukaisen Pohjolan adventtiharmauden painamia, että Herra pelastaa ja Jumala on meidän kanssamme.

Samuli Korkalainen
Kirjoittaja on pappi, kanttori ja kirkkomusiikin tohtoriopiskelija

4. adventtisunnuntai
Psalmi: Ps. 130:5–8
1. lukukappale: Jes. 29:17–19
2. lukukappale: Room. 15:8–13
Evankeliumi: Matt. 1:18–24

Tämä sunnuntai omistetaan lasta odottavalle Marialle, Herran äidille. Vapahtajan äidin odotus ja Herran kansan joulun odotus kuuluvat yhteen.
Jouluun valmistautumisen loppuvaihe alkaa. Ihmisen sisäisen mielialan tulee olla valmis suuren sanoman vastaanottamiseen.

 

Ps. 130:5–8
Minä odotan sinua, Herra, odotan sinua koko sielustani
ja panen toivoni sinun sanaasi.
Minä odotan Herraa kuin vartijat aamua,
hartaammin kuin vartijat aamua.
Israel, pane toivosi Herraan!
Hänen armonsa on runsas, hän voi sinut lunastaa.
Hän lunastaa Israelin
kaikista sen synneistä.

 

Jes. 29:17–19
Vain lyhyt aika enää,
ja Libanonin vuoret muuttuvat hedelmätarhaksi,
ja tarhat ovat laajoja kuin metsät.
Sinä päivänä kuurot kuulevat kirjan sanat,
sokeat pääsevät synkästä pimeydestä
ja heidän silmänsä näkevät.
Kurjat riemuitsevat jälleen Herrasta
ja köyhimmät iloitsevat Israelin Pyhästä.

 

Room. 15:8–13
Kristus on tullut vahvistamaan isille annetut lupaukset osoittaakseen, että Jumala pysyy sanassaan. Hän on tullut myös, jotta muut kansat saisivat ylistää Jumalaa hänen laupeudestaan, niin kuin on kirjoitettu:
– Siksi ylistän sinua kansojen keskellä,
laulan kiitosta sinun nimellesi.
Ja edelleen:
– Riemuitkaa, kansat, yhdessä hänen kansansa kanssa.
Ja vielä:
– Kiittäkää Herraa, kaikki kansat!
Ylistäkää häntä, kansakunnat!
Jesaja taas sanoo:
– Iisain juuresta nousee verso,
joka kohoaa kansojen hallitsijaksi. Häneen kansat panevat toivonsa.
Toivon Jumala täyttäköön ilolla ja rauhalla teidät, jotka uskotte, niin että teillä Pyhän Hengen voimasta olisi runsas toivo.

 

Matt. 1:18–24 (1. vuosikerta)
Maria, Jeesuksen äiti, oli kihlattu Joosefille. Ennen kuin heidän liittonsa oli vahvistettu, kävi ilmi, että Maria, Pyhän Hengen vaikutuksesta, oli raskaana. Joosef oli lakia kunnioittava mies mutta ei halunnut häpäistä kihlattuaan julkisesti. Hän aikoi purkaa avioliittosopimuksen kaikessa hiljaisuudessa.
Kun Joosef ajatteli tätä, hänelle ilmestyi yöllä unessa Herran enkeli, joka sanoi: ”Joosef, Daavidin poika, älä pelkää ottaa Mariaa vaimoksesi. Se, mikä hänessä on siinnyt, on lähtöisin Pyhästä Hengestä. Hän synnyttää pojan, ja sinun tulee antaa pojalle nimeksi Jeesus, sillä hän pelastaa kansansa sen synneistä.”
Tämä kaikki tapahtui, jotta kävisi toteen, mitä Herra on profeetan suulla ilmoittanut:
– Katso, neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan,
ja hänelle annetaan nimeksi Immanuel –
se merkitsee: Jumala on meidän kanssamme.
Unesta herättyään Joosef teki niin kuin Herran enkeli oli käskenyt ja otti Marian vaimokseen.

Lue lisää aiheesta:

Kirkko ja usko