Joulutervehdys voi ilahduttaa enemmän kuin arvaatkaan

1.12.20

Liikenisikö sinulta hetki aikaa ilahduttaa tuntematonta ikäihmistä? Kirjoita kortti. Viime vuonna Siskojen ja Simojen kampanjan kautta joulupostia sai lähes 18 500 ikäihmistä. Osa heistä ei muita joulutervehdyksiä sitten saanutkaan.


Teksti: Minna Kolistaja . Kuvat: Elsi Salovaara .

Parhaillaan on käynnissä joulukorttikampanja, jolla halutaan tuottaa jouluiloa kotihoidon tai asumispalvelujen ikääntyneille asiakkaille.

– Tavoite on saada kokoon 50 000 joulukorttia, sanoo toiminnanjohtaja Eero Väisänen.

Joulukorttikeräys toteutetaan tänä vuonna kahdeksatta kertaa. Keräyksen taustalla on Väisäsen vuonna 2013 perustama Siskot ja Simot-yhdistys, joka organisoi vapaaehtoistoimintaa pop up -periaatteella.

Viime vuonna korttien keräyspisteitä oli alle 20 kunnassa. Nyt mukaan on ilmoittautunut liki 120 kuntaa. Suuri innostus selittyy Väisäsen mukaan osaltaan koronalla.

– Ikääntyneet ovat kärsineet korona-aikana eniten erilaisista rajoituksista. Heidän ilahduttamisensa koetaan nyt entistä tärkeämmäksi.

Kortilla ilahduttaminen tuottaa iloa itsellekin

Joulupostia ikäihmisille -kampanjaan voi osallistua askartelemalla joulukortteja ja toimittamalla ne tiettyihin keräyspisteisiin 11. joulukuuta mennessä. Osallistua voi myös kaupasta ostetulla joulukortilla.

Mikä sitten saa ihmiset mukaan lähettämään joulukortteja ihmisille, joita ei edes tunne? Ilo, Väisänen tiivistää.

– Olen tavannut vuosien varrella kymmenittäin korttien tekijöitä ja korttien kirjoittajia. Heille tuottaa iloa ajatella, kuinka paljon joulutervehdys ilahduttaa saajaa. Vaikka lähettäjä on tuntematon, kortin saajaa lämmittää ajatus, että häntäkin on ajateltu ja muistettu.

– Viime vuonna Siskojen ja Simojen kampanjan kautta joulupostia sai lähes 18 500 ikäihmistä. Osalle heistä tuntemattoman lähettämä joulutoivotus oli ainoa laatuaan.

Kampanja vetoaa niin pieniin kuin isoihin

Korttikampanjaan on aiempina vuosina osallistuttu esimerkiksi päiväkodeissa. Väisäsen mukaan se on hienoa kansalaiskasvatusta: jo pienenä voi oppia, että toisen ihmisen ilahduttaminen on kiva juttu.

Joulukortin lähettäminen tuntemattomalle synnyttää vastakaikua myös aikuisissa:

– Viime jouluna kampanjan somekanaviin tuli paljon kuvia työpaikoilta, joilla kortteja askarreltiin ennen pikkujoulun alkamista. Joillakin työpaikoilla kortteja on tehty jopa työhyvinvointipäivässä. Yhteisöllisyys on yksi korttikampanjaan osallistumisen hienoista ulottuvuuksista.

Paljosta on helppo jakaa

Väisänen pitää 50 000 korttiin pääsemistä aivan mahdollisena. Koronarajoitukset tosin voivat vaikuttaa keräystulokseen. Kirjastot ovat olleet tärkeitä keräyspisteitä. Nyt ainakin pääkaupunkiseudulla kirjastot menivät kiinni. Siskot ja Simot koettaakin neuvotella uusista helposti saavutettavista keräyspisteistä esimerkiksi seurakuntien kanssa.

Mikäli jollakin keräyspaikkakunnalla sattuisi tulemaan kortteja kasapäin, yksittäinen vastaanottaja voi saada useampia joulutervehdyksiä.

Kunnissa voidaan myös miettiä keinoja kasvattaa ilahdutettavien määrää, Väisänen sanoo.

Yhtenä vuonna kortteja on jaettu myös esimerkiksi kehitysvammaisten laitoksiin ja vankiloihin. Joissakin kunnissa korttisumasta on riittänyt jaettavaa kunnan omistamissa seniorikodeissa itsenäisesti asuville ikääntyneille. Ja eräs kunta antoi osan korttipotistaan naapurikuntaan, joka ei ollut huomannut perustaa omaa keräyspistettä.

Viime vuonna Suomessa oli noin 200 000 ikääntynyttä kotihoidon asiakasta. Ikääntyneiden palveluasunnoissa, vanhainkodeissa ja terveyskeskusten vuodeosastoilla asui viime vuonna noin 54 000 asiakasta.

Huolehditaan toivotuksia myös itsenäisesti asuville

Siskojen ja Simojen korttikampanjalla ei tavoiteta ikäihmisiä, jotka asuvat itsenäisesti kotonaan eivätkä käytä kotihoidon palveluita.

– Tietosuojasyistä me emme saa – eikä mikään muukaan taho Suomessa saa – listaa kotona asuvien ikäihmisten osoitteista.

Väisänen kannustaakin, että meistä itse kukin muistaa tänä jouluna kortilla omaisiaan – ehkä myös niitä vähän kaukaisempiakin sukulaisia.

Kommentoi ja anna palautetta jutusta

Ohjeet: Joulupostia ikäihmisille

Kirjoita kortin osoiteriveille saajan kohdalle Sinulle. Laita lähettäjäksi Siskot ja Simot sekä oma nimesi (pelkkä etunimikin riittää).

Vie kortti viimeistään 11.12. kampanjan lähimpään keräyspisteeseen sellaisenaan, ei kirjekuoressa. Postimerkkiä ei tarvita.

Oulun seudulla Joulupostia ikäihmisille- kampanjan keräyspisteitä ovat Oulun pääkirjasto sekä Oulunsalon, Kaakkurin, Kiimingin, Oulunsalon, Puolivälinkankaan ja Tuiran kirjastot, Oulun pääkirjasto, Limingan kirjasto, Oulun kaupungin asiakaspalvelupiste Oulu 10 sekä Oulun Kumppanuuskeskuksen info.

Koronatilanteen vuoksi keräyspisteisiin voi tulla muutoksia. Ajantasaiset keräyspisteet löytyvät verkosta: www.siskotjasimot.fi

Lue lisää aiheesta:

Haukiputaan seurakunta Ihmiset ja elämä Karjasillan seurakunta Kiimingin seurakunta Limingan seurakunta Oulujoen seurakunta Oulun tuomiokirkkoseurakunta Oulunsalon seurakunta Tuiran seurakunta