Mitä kuuluu, kirkkobongari Paavo Kotkavaara

Myös Alavieskan Kummituskylän kirkko on nyt kuvattu, kertoo Suomen kaikki kirkot kuvannut Paavo Kotkavaara. Rauhan Tervehdys haastatteli Kotkavaaraa marraskuussa 2019, kun kuvausurakka oli päättynyt. Mitä suururakan tehneelle kempeleläismiehelle kuuluu nyt?

|

Kesäkuun alussa puolitoista vuotta sitten, tarkasti kerrottuna 9.6.2019, kempeleläinen Paavo Kotkavaara saattoi huokaista syvään. Tuona päivänä päättyi hänen vuonna 2006 alkanut urakkansa: Suomen kirkkojen kuvaaminen.

Paavo Kotkavaara, oletko jatkanut kirkkojen kuvaamista?

– Innostus valokuvata kirkkoja ei ole kadonnut minnekään, mutta hiljaista on ollut sillä rintamalla sen jälkeen, kun kaikki Suomen kirkot oli kuvattu. Kun tavoite oli täyttynyt, olo oli pitkään totaalisen tyhjä.

Oletko kuvannut yhtään kirkkoa viime aikoina?

– Kävin kuvaamassa Tyrnävän kirkon uudestaan kokoelmiini, kun rakennuksen remontti loppuvuodesta valmistui. Myös Ylivieskan melko valmiista kirkosta olen ottanut kuvia ulkoapäin. Sisälle en päässyt, sillä työt jatkuvat vielä.

– Valokuvasin uudestaan Inkoon harmaakivikirkon, koska edellisellä kuvausreissullani rakennuksessa oli meneillään ikkunaremontti. Halusin parempia kuvia arkistooni.

– Samalla reissulla kuvasin tulipalossa 2018 tuhoutuneen Kiihtelysvaaran kirkon raunioille rakennetun alttarin ja kirkkopenkit.

– Kävin kamerani kanssa myös Alavieskassa sijaitsevalla Särkyneen silppurin farmilla, jossa on muiden rakennuksien ohella myös kirkko. Tuo Kummituskylä-nimelläkin kutsuttu paikka on asumaton mökkikylä keskellä metsää.

– Tikkurilan uuden kirkon kuvaan alkuvuodesta kunhan se valmistuu.

– Kaikkiaan noin 1000 uutta kirkkokuvaa on tullut sen jälkeen, kun urakka virallisesti oli valmis.

Kerroit lukijoillemme harkitsevasi Ruotsin kirkkojen kuvaamista. Onko tämä suunnitelma edistynyt?

– Aika paljon olen kuvannut pohjoisen Ruotsin kirkkoja jo aikaisemmin, mutta uusia en ole ottanut. Tauko on johtunut koronasta ja muun muassa kodin remonttitöistä.

– Vaelsimme vaimon kanssa elokuun lopussa Haltin huipulle ja totta kai reissulta palatessa piti kuvata uudestaan Pellon ja Muonion kirkot.

Paavo Kotkavaara otti  viime vuoden lopussa uudet kuvat Tyrnävän kirkosta arkistoonsa, kun kirkkoremontti pottupitäjässä oli valmis.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää