Unto Liimataisella on käsissään kamera, jolla hän tähtää kuvan ottajaa.

Kuinka sinä ottaisit valokuvan armosta?

13.4.21

Oululainen Unto Liimatainen on mukana Oulun tuomiokirkkoseurakunnan kuvauskävelyillä, joissa jokaisella kerralla on oma aiheensa. Seuraava kaikille avoin tapahtuma on 24. huhtikuuta.


Teksti: Marita Ahlgren . Kuvat: Marita Ahlgren .

Mikä kuvastaa kiitollisuutta?

Sitä Unto Liimatainen mietti äskettäin, kun Oulun tuomiokirkkoseurakunta julkisti viimeisimmän kuvauskävelynsä aiheen. Tarkoituksena oli ottaa kiitollisuuteen liittyvä valokuva ja jakaa se netissä muiden tapahtumaan osallistuvien kanssa.

Valokuvausta harrastava Liimatainen harkitsi hetken sankarihautojen kuvaamista. Hautakiviä peittävän lumen vuoksi hän kuitenkin päätyi kameransa kanssa Oulu-hallille.

– Ajattelin, että hallissa käynnissä olevissa koronarokotuksista jos mistä on syytä olla kiitollinen, hän perustelee.

Uusi aihe kerran kuussa

Kuvauskävely on tapahtuma, johon osallistujat ottavat kuvia ennalta määritellystä aiheesta. Tuomiokirkkoseurakunnan järjestämissä, kaikille avoimissa kuvauskävelyissä on tähän saakka kuvattu kiitollisuuden lisäksi armollisuutta ja ystävällisyyttä.

Kerran kuukaudessa järjestettyjen kävelyiden aihe julkistetaan netissä virtuaalisella seinällä tapahtumapäivänä kello 12. Aikaa kuvaamiseen on kello 21 saakka. Halutessaan kuvansa voi ladata seinälle muiden katsottavaksi.

Vaikka kuvaisit yksin, jaat kokemuksen muiden kanssa

Tuomiokirkkoseurakunta aloitti kuvauskävelyt tammikuussa luodakseen yhteisöllisyyttä aikana, jolloin monet kokevat yksinäisyyttä ja eristäytyneisyyttä koronan vuoksi.

– Vaikka lähtisit ulos yksin tai ystävän kanssa, tiedät että saman asian ympärillä on yhtä aikaa liikkeellä muitakin, toteaa kuvauskävelyn järjestelyistä vastaava nuorisotyönohjaaja Mono Kuoppala.

– Yhteenkuuluvuuden tunnetta lisää myös kuvien jakaminen.

– Samalla herättelemme toisiamme huomaamaan ympärillä olevia hyviä asioita. Niitä on olemassa vaikeinakin aikoina.

Korona-aikana tapahtuma nähtiin parhaaksi järjestää niin, että osallistujat kuvaavat aiheita itsekseen tai pienellä porukalla. Jos ulos lähteminen ei ole mahdollista, osallistua voi ottamalla kuvan kodin ikkunasta näkyvästä kohteesta.

Unto Liimatainen seisoo kamera käsissään ja katsoo viistosti oikealle.
Luonto on Unto Liimataiselle mieluisin kuvauskohde.

Haasteena löytää jotain, mikä kuvastaa aihetta

Unto Liimatainen korostaa, että kuvauskävelyssä kuvaaminen on vain osa tapahtumaa.

– Hienointa on itse aiheen pohtiminen. Mitä se merkitsee minulle? Kuinka voisin kertoa siitä yhdellä kuvalla?

Raksilan kaupunginosassa asuva Liimatainen etsii kohteensa kotinsa lähettyviltä. Armo-teemaan hän ikuisti Kalervo Kallion käsialaa olevan diakonissojen hautamuistomerkin Parantavat kädet, joka sijaitsee Intiön hautausmaalla.

– Se on hieno teos. Diakoniatyö on varsinaista armon työtä.

Tärkeintä on avoin mieli

Unto Liimatainen aloitti valokuvausharrastuksensa 1970-luvulla. Useimmiten hän on ikuistanut luontoa.

– Sitä on helpointa lähestyä. Luontoa kuvatessa ei tarvitse kikkailla valojenkaan kanssa. Menen aina vallitsevan valon ehdoilla, olipa ilma sitten sumuinen tai auringonpaisteinen.

Liimatainen huomauttaa, että älypuhelinaikana kuvaaminen ei ole enää kiinni kalustosta vaan enemmänkin oman mielen avoimuudesta.

– Joskus mietin etukäteen, millaisen kuvan haluaisin ja katson jälkikäteen, onnistuinko. Toisinaan taas kuvaan sitä, mikä näyttää sillä hetkellä mielenkiintoiselta.

– Tärkeintä on tarkkailla ympäristöään ja pitää mielensä avoimena. Silloin voi löytää asioita, joita ei ole aiemmin huomannut.

Tärkeintä on pitää mielensä avoimena.

Somessa harrastuksen voi jakaa muiden kanssa

Kuviaan Unto Liimatainen käsittelee lähinnä rajaamalla ja tarvittaessa horisonttia oikaisemalla. Lopputuloksen hän jakaa Instagram-tilillään.

– Some on hyvä keino tallentaa ja laittaa esille omia tekemisiään. Samalla voi seurata sitä, millaisia kuvia muut ottavat.

– Suomalaisista valokuvaajista esikuvani on Pentti Sammallahti. Ihailen myös ranskalaista Henri Cartier-Bressonia, hän onnistuu vangitsemaan hetken.

Kuvauskävelyt ovat Unto Liimataiselle tapa olla yhteydessä seurakuntaan nyt kun monet muut tapahtumat ovat tauolla.

– Jumalanpalvelukset siirtyivät verkkoon juuri kun sain pätevyyden ehtoollisavustajaksi. Onneksi voin olla mukana seurakunnan toiminnassa tällä tavalla.

Seuraava kuvauskävely on 24.4. Lisätietoa saa kirjoittamalla tapahtumakalenteriin ”kuvauskävely” osoitteessa www.oulunseurakunnat.fi.

Lue myös juttu kaikki Suomen kirkot kuvanneesta Paavo Kotkavaarasta.

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Oulun tuomiokirkkoseurakunta