Kirkonkellot kertovat kuolemasta

Keskiajalta peräisin oleva perinne uhkaa hiipua, sillä yhä useammalle vainajalle ei omaisten päätöksellä soiteta sanomakelloja. 

Sanomakellojen soitto kirkonkelloilla on vanha tapa ilmoittaa seurakunnan jäsenen poismenosta. Perinne vaikuttaa heikkenevän.

Ainakin Oulunsalon seurakuntamestari Matti Santaniemi ja seurakuntasihteeri Soili Kivikko ovat työssään huomanneet perinteen ohenemisen:

–  Kirkkoherranvirastoon hautausjärjestelyjen tekoon tuleville omaisille sanomakellot ovat usein ihan outo asia, Kivikko sanoo.

– Ennen vanhaan omaiset halusivat sanomakellot aina, mutta niiden soittaminen on vähentynyt selvästi, etenkin viiden viime vuoden aikana, jatkaa Santaniemi.

Oulunsalossa sanomakelloja ei soiteta automaattisesti jokaisen edesmenneen seurakunnan jäsenen muistoksi. Omaiset päättävät, soivatko ne. Asia otetaan puheeksi kun omaiset sopivat seurakunnan kanssa hautaamiseen liittyvistä järjestelyistä.

Harva tulee kuuntelemaan kirkon pihaan tai hautausmaalle

Oulunsalossa sanomakellot soivat pääsääntöisesti arkipäivisin kello 10 ja 12 välillä.

– Kyllä tästä toisinaan poiketaankin. Omaiset saattavat esimerkiksi toivoa sanomakelloja siihen kellonlyömään, kun vainaja tuodaan kirkon vieressä sijaitsevalle ruumishuoneelle odottamaan hautaan siunausta, Santaniemi sanoo.

Osa vainajan läheisistä haluaa tulla kuuntelemaan sanomakellojen soiton kirkon pihamaalle tai hautausmaalle. Santaniemen mukaan suurin osa ei nykyään tule paikalle.

Työntekijä ei saa kertoa, kenelle kelloja soitetaan

Sanomakellot kajahtavat Oulunsalon kirkon tornista varsin harvoin, sillä kunnan ikärakenne on nuori. Hautauksia on vain noin 45 vuosittain.

Santaniemi selaa kirkossa säilytettävästä päiväkirjasta, milloin sanomakelloja on tarvinnut soittaa viimeksi: huhtikuussa on näemmä soitettu kahdesti, toukokuussa neljästi, kesäkuussa kerran ja heinäkuussa kuusi kertaa.

Santaniemi kokee sanomakellojen soittamisen kunniatehtävänä.

– Olen paljasjalkainen oulunsalolainen. Suunnilleen puolet ihmisistä, joille kelloja soitan, ovat minulle ainakin kasvotuttuja.

Seurakuntamestari harmittelee, että hän ei saa kertoa edesmenneen nimeä, jos joku hautausmaalla tai kirkon pihalla kysyy, kenelle kellot juuri soivat.

– Sanomakellojen alkuperäinen merkityshän on nimenomaan ollut ilmoittaa seurakuntalaisille heidän keskuudestaan poistuneesta henkilöstöä.

Yksityisyyden suojaa säätelevät nykyisin henkilötietolaki ja EU:n tietosuoja-asetus.

Sanomakellojen soitossa on paikkakuntakohtaisia eroja

Kellonsoittoa varten harvassa seurakunnassa enää kiivetään kirkontorniin tai kellotapuliin. Yleensä kelloja ohjataan sähköisesti.  Myös Oulunsalossa seurakuntamestari naputtelee tarvittavat tiedot kirkossa sijaitsevaan ohjausyksikköön. Tarvittaessa soiton voi käynnistää kännykällä.

Sanomakellojen soitossa eri seurakunnilla on omat vakiintuneet tapansa.

Oulunsalossa soitto alkaa huomiokelloilla: iso kello lyö kolme kertaa. Pienen tauon jälkeen vainajan elämät täydet kymmenet vuodet soitetaan ison kellon lyönneillä. Vuosikymmenten perään soitetaan yksittäiset vuodet.

Sanomakellojen päätteeksi iso ja pieni kello lyövät vuorotellen 20 sekunnin välein noin 10 minuutin ajan. Jos edesmennyt on mies, loppuosan vuorosoitto aloitetaan suurella kellolla. Naiselle loppusoitto alkaa pienellä kellolla.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää