Suora kysymys: Mitä sääntöjä tunnuksille kirkkotilassa?

18.8.21

Oulun tuomiokirkossa 4. elokuuta järjestetyssä sateenkaarimessussa oli kirkon etuosassa lukupulpetteihin kiinnitettyinä sateenkaari- ja transliput.
Lukijakysymyksessä tiedustellaan, voiko alttarilla olla esillä muitakin kankaita kuin vain alttarivaatteita. Lukupulpetit sijaitsevat alttarin ja kirkkosalin välissä.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Tero Takalo/Arkisto .

Jumalanpalveluselämän kouluttaja Juhani Holma Kirkon koulutuskeskuksesta, onko jumalanpalvelustilaan ja alttariin liittyen olemassa ohjeita tai määräyksiä siitä, millaisia ideologisia tunnuksia tai kuvastoa ylipäänsä alttarilla voi olla näkyvillä?

– Piispainkokouksen hyväksymä Jumalanpalveluksen opas linjaa alttarilla ja kirkon kuorissa olevat esineet seuraavasti: ”Kirkkotila rakentuu alttarin ympärille… Kirkon julistama sana ja liturgiset tekstiilit kuuluvat yhteen… Liturgisiin tekstiileihin kuuluu myös saarnatuolin ja lukupulpetin kirjaliina. ”

– Ohjeista on luettavissa, että alttarilla ja sen läheisyydessä voi olla vain jumalanpalveluselämään liittyviä esineitä ja symboleja, kuten risti tai krusifiksi, ehtoolliskalusto, kastemalja, alttarikynttilät, asianmukaiset kirkkotekstiilit ja liturgiset vaatteet.

– Peruslähtökohta on se, että kirkkosalissa ja varsinkin alttarin seudulla on vain sellaisia esineitä, jotka voidaan mieltää kaikkia yhdistäviksi kristillisiksi symboleiksi.

Seurakunnissa vietetään niin kutsuttuja kirkkopyhiä, joihin kutsutaan  esimerkiksi partiolaisia, eläkeläisryhmiä, veteraaneja tai eri järjestöjen edustajia. Monilla yhdistyksillä ja järjestöillä on omat tunnuksensa. Mitä tavallisen seurakuntalaisen tulisi tietää tunnuksien käytöstä kirkkotilassa?

– Vaikka alttarin seutu on tarkoitettu vain jumalanpalveluksen viettoon liittyville esineille, perinteeksi on muodostunut, että kirkon kuoriosaan sijoitetaan Suomen lippu ainakin itsenäisyyspäivänä ja sen rinnalle silloin tällöin eri järjestöjen lippuja.

– Järjestöjen omien tunnusten käytöstä tulee sopia kirkkoherran kanssa.

 

Jutusta voi antaa toimitukselle palautetta.

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko Oulun tuomiokirkkoseurakunta Yleinen