Marika Moilanen kastelee viherkasvia Haukiputaan seurakuntakeskuksessa.

Viherkasvien kastelua, apua arkiaskareisiin, kaveri ulkoilureissulle

24.8.21

Seurakunnissa on tarjolla runsaasti erilaisia tehtäviä vapaaehtoisille. Vapaaehtoistoiminnan toivotaan viriävän nyt uudelleen koronatauon jälkeen.


Teksti: Marita Ahlgren . Kuvat: Marita Ahlgren .

Haukiputaalainen Marika Moilanen nyppii kuivaneita lehtiä Haukiputaan seurakuntakeskuksen käytävää komistavasta viirivehkasta. Hän käy kastelemassa ja lannoittamassa keskuksen viherkasveja säännöllisesti.

Viherkasveista huolehtiminen on ollut Moilasen vapaaehtoistyö jo kolme vuotta. Hän toimii myös ikäihmisten ulkoiluystävänä, mutta se on ollut tauolla korona-ajan.

– Ikäihmisten kanssa ulkoilua aion jatkaa heti kun vain mahdollista, Moilanen kertoo.

Liminka haluaa virtaa vapaaehtoistyöhön

Seurakuntien kokoava toiminta on viriämässä puolentoista vuoden hiljaiselon jälkeen. Se tarkoittaa mahdollisuuksia myös vapaaehtoisille.

Limingan seurakunta järjesti viime viikolla tilaisuuden, jossa kerrottiin tarjolla olevista tehtävistä. Diakoni Piia Pengerkosken mukaan vapaaehtoistyötä on tarkoitus koordinoida seurakunnassa aikaisempaa järjestelmällisemmin. Uutta, tarmokkaampaa otetta tarvitaan myös koronan tuoman tauon seurauksena.

Pengerkoski on miettinyt koronan vaikutuksia vapaaehtoistyöntekijöiden määrään. Onko kiinnostus tai voimat ehtineet hiipua?

– Voiko olla, että osa ei enää ehkä jaksakaan tulla mukaan?

Seurakunta järjestää vapaaehtoistyöstä kiinnostuneille avoimet tapahtumat myös 16.9. ja 14.10.

Ikäihmisille tarvitaan ulkoiluseuraa

Haukiputaan seurakunnan diakoniatyöntekijä Sari Lukka on luottavainen vapaaehtoistoiminnan jatkumiseen.

– Minulla on tunne, että mukana olleet odottavat pääsevänsä jatkamaan.

Sekä Limingassa että Haukiputaalla on tarjolla monenlaisia tehtäviä, mutta tällä hetkellä kaivataan erityisesti ulkoilukavereita ikäihmisille. Sama tarve on esimerkiksi Tuiran seurakunnassa, jossa koulutetaan ulkoiluystäviä ikäihmisille 11. syyskuuta.

– Meillä Limingassa tarvittaisiin vapaaehtoisia, jotka ovat mukana ystäväpalvelussa tai auttavat ikäihmisiä arjen askareissa, kertoo Pengerkoski.

Kertakin riittää

Marika Moilanen käyttää vapaaehtoistoimintaan viisi tuntia kuukaudessa. Auttaminen tekee hyvää myös hänelle itselleen.

– Se piristää päivää. Jo aamulla on hyvä mieli seurakuntakeskukseen lähtemisestä.

Marika Moilanen istuu seurakuntakeskuksen kiviaidalla.
Marika Moilaselle vapaaehtoistyö on päivän piristys.

Sari Lukka ja Piia Pengerkoski ovat huomanneet, että helpointa vapaaehtoistyöntekijöitä on saada tehtäviin, joiden kesto on selkeästi rajattu.

– Esimerkiksi kun pyysimme viime keväänä ihmisiä kutomaan sukkia lähetystyön hyväksi, siihen tartuttiin innolla, kertoo Lukka.

– Toisaalta kertakin riittää. Tärkeintä on, että tehtävä antaa jotain sinulle itsellesi. Että saat siitä yhtä paljon kuin hän, jolle sitä teet.

Uusi tehtävä voi löytyä omista vahvuuksista kertomalla

Osa vapaaehtoisten toiminnasta on lähtenyt käyntiin heidän omasta aloitteestaan. Suurin osa vapaaehtoistyöntekijöistä on saanut tehtävänsä kuitenkin seurakunnan tarjoamana. Niin myös Marika Moilanen, joka kuuli viherkasvien hoitajan tarpeesta osallistuessaan Aamupuuro Akatemia -tapahtumaan.

Jokaiselle löytyy sopiva, ehkä tavanomaisesta poikkeavakin tehtävä.

Piia Pengerkoski ja Sari Lukka toivovat, että ihmiset kertoisivat omista taidoistaan ja kiinnostuksen kohteistaan. Sen jälkeen voi miettiä yhdessä seurakunnan työntekijän kanssa, kuinka niiden avulla voi ilahduttaa myös muita.

– Uskon, että jokaiselle löytyy sopiva, ehkä tavanomaisesta poikkeavakin tehtävä, Pengerkoski toteaa.

– Kun jollakulla on kipinä tehdä vapaaehtoistyötä, siihen kannattaa vastata heti. Muuten ihminen voi löytää paikkansa jostakin muualta, hän lisää.

Seurakunta tarjoaa tekijöille tukensa

Marika Moilanen on ollut mukana seurakunnan vapaaehtoisille järjestämillä retkillä ja koulutuksissa. Hän on saamaansa tukeen tyytyväinen.

– Seurakuntaan voi aina soittaa, jos mieleen tulee vapaaehtoistyöhön liittyviä kysymyksiä.

Ensi sunnuntaina 29. syyskuuta vapaaehtoistyöntekijöitä huomioidaan jumalanpalveluksissa. Heidät siunataan tehtäviinsä sekä Haukiputaan että Limingan kirkoissa.

Tarjolla olevista vapaaehtoistehtävistä saa tietoa seurakunnista ja vapaaehtoistyo.fi -sivustolta.

Anna palautetta jutusta

Vapaaehtoistyöstä tehoja ansioluetteloon

Lue lisää aiheesta:

Haukiputaan seurakunta Ihmiset ja elämä Limingan seurakunta