Enemmän aikaa perheille

Kun päiväkerholaisia on yhä vähemmän, seurakuntien varhaiskasvatus suuntaa toimintaa koko perheelle iltoihin ja viikonloppuihin. Tämä tietää muutoksia lastenohjaajien työhön ja työaikaan.

Jenni Honkanen

Seurakuntien varhaiskasvatus tarjoaa tulevaisuudessa yhä enemmän toimintaa koko perheelle pelkästään lapsille suunnattujen kerhojen sijaan.

Päiväkerhoihin ei ole ollut enää tulijoita entiseen tapaan. Sen sijaan perheille iltaisin ja viikonloppuisin järjestettävät tapahtumat ovat osoittautuneet suosituiksi.

Tämä on muuttanut niin varhaiskasvatuksen tarjoamia palveluita kuin niitä järjestävien ammattilaisten työnkuvaa. Yhä useammasta aikaisemmin työsuhteessa olleesta lastenohjaajasta tulee virkasuhteinen perhetoiminnan ohjaaja, jolla ei ole kiinteää työaikaa.

Työhön tuli lisää joustoa

Oulun seurakunnissa lastenohjaajien nimikkeitä muutettiin viimeisimmäksi Karjasillan ja Tuiran seurakunnissa. Karjasillalla neljä lastenohjaajaa aloitti uuden työvuoden perhetoiminnan ohjaajina.

Riitta Yliluoma, Hanna Partanen ja Jenni Honkanen kokevat muutoksen tuovan joustoa työn tekemiseen.

– Kun työaika ei ole kellonaikaan sidottu, meidän on helpompi vastata seurakuntalaisten tarpeisiin. Esimerkiksi iltaperhekerhot ovat suosittuja. Muutos mahdollistaa myös mukanaolon erilaisilla leireillä.

– Työn merkityksellisyys lisääntyy, kun voimme tarjota sitä, mitä seurakuntalaiset haluavat.

Jenni Honkanen huomauttaa, että koko perheen kanssa oleminen antaa paremmat mahdollisuudet tuen tarjoamiseen.

– Voimme keskustella vanhemman kanssa ja tarjota apua, jos sitä tarvitaan.

Hanna Partanen, Jenni Honkanen ja Riitta Yliluoma kuvaavat videota seurakunnan toiminnasta.

Seurakuntien lastenohjaajan työ ollut murroksessa jo pitkään. Korona toi tullessaan videoiden käsikirjoittamisen ja kuvaamisen. Perheitä tavoitetaan sitä kautta myös verkossa.

Seurakunta haluaa tavoittaa koko perheen

Päiväkerhojen ja päivisin järjestettävien perhekerhojen ohjaaminen muodosti pitkään suuren osan lastenohjaajien työstä. Kerhoissa kävivät lapset, joita vanhempi hoiti kotona tai jotka olivat perhepäivähoidossa. Viime vuosikymmeninä lasten määrä on vähentynyt ja nykyisin suurin osa lapsista on kotihoidon sijaan päiväkodeissa.

Varhaiskasvatuksen ohjaaja Marjaana Lassi toteaa seurakuntien varhaiskasvatuksen olleen suuressa muutoksessa jo pidemmän aikaa.

– Emme elä enää pelkästään kerhoajassa, vaan haluamme tarjota monipuolista toimintaa koko perheelle. Teemme myös entistä enemmän yhteistyötä muiden varhaiskasvatusta tarjoavien tahojen kanssa.

Tämän vuoksi lastenohjaajien työnkuvan ja työajan muokkaaminen on tarpeellista, sanoo Karjasillan seurakunnan kirkkoherra Juhani Lavanko.

– Perheitä tavoitetaan parhaiten heidän vapaa-aikanaan, joten varhaiskasvatuksen työntekijöitä tarvitaan entistä enemmän iltaisin ja viikonloppuisin järjestettäviin tapahtumiin.

Karjasillalla työntekijä sai valita

Kaikissa Oulun seurakunnissa perhetoiminnan ohjaajia ei vielä ole. Päätöksen asiasta tekee paikallinen seurakuntaneuvosto.

Hanna Partanen, Jenni Honkanen ja Riitta Yliluoma kokevat, että heillä oli aidosti mahdollisuus valita haluavatko työnkuvaansa muutosta. Juhani Lavanko korostaa valinnanvapauden merkitystä. Osa varhaiskasvatuksen työntekijöistä jatkaa Karjasillallakin lastenohjaajina.

Lavanko muistuttaa, ettei työajattomuus tarkoita työtuntien lisääntymistä, vaan niiden sijoitteluun tulee aikaisempaa enemmän joustoa.

– Työnantajalla on vastuu huolehtia, että työntekijä jaksaa työssään muutoksen jälkeenkin.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää