Toiveena moottoripaja nuorille

Haukiputaan seurakunnan nuorisotyöntekijöillä on suunnitelma, mihin Yhteisvastuukeräyksen varoja käytetään: nuorille halutaan tarjota puuhailua moottoripajalla.

||

Helmikuun alussa käynnistyvän Yhteisvastuukeräyksen tuotosta jää 20 prosenttia keräävälle seurakunnalle. Kirkon suurkeräyksellä halutaan saada tänä keväänä kokoon varoja lasten ja nuorten auttamiseen Suomessa ja maailmalla. Siksi myös oman paikkakunnan osuus halutaan käyttää nuorten hyväksi.

Nuorisotyönohjaaja Katri Haapakorvan mukaan Haukiputaan seurakunnassa kaavaillaan, että varoilla päästään käynnistämään moottoripajatoimintaa.

– Totta kai haluamme kuunnella asiassa nuoria, mutta tiedämme, että pajatoiminnalle olisi täällä tarvetta.

– Mopopoikien rällääminen keskusteluttaa Haukiputaalla, jossa mopoilulla on pitkä perinne.

– Monia aikuisia mopoilijat kauppojen edustoilla häiritsevät ja vihastuttavatkin, Haapakorva tietää.

– Moottoreiden kanssa puuhailu pajalla voisi osaltaan rauhoittaa kritisoitua nuorten harrastusta.

Vain yhteistyöllä suunnitelmasta tulee totta

Haapakorvan mukaan keräysvarat eivät yksin riitä pajatoiminnan perustamiseen.

– Saamme tuotosta toivottavasti hyvän alkupääoman, mutta tarvitsemme mukaan paikallisia kumppaneita, esimerkiksi yrityksiä.

– Seurakunta ei voi olla yksin pajan takana. Onneksi Haukiputaalla on totuttu tekemään asioita yhdessä. Keskustelua moottoripajasta onkin jo viritelty seurakunnan yhteistyökumppaneiden kesken.

– Yhteisestä tekemisestä nuorten hyväksi on hyvä esimerkki Kellon skeittiramppi, joka valmistui viime syksynä.

– Sen valmistumisessa olivat vahvasti mukana nuoret ja paikalliset yritykset ja yhteisöt, Haapakorva iloitsee.

Nuorisotyöntekijä haastaakin kaikki mukaan Yhteisvastuukeräykseen.

– Jos unelma moottoripajasta toteutuu, tulee jälleen todistettua, että yhteisellä tekemisellä vastataan parhaiten nuorten purnaukseen siitä, ettei Haukiputaalla ole heille riittävästi harrastusmahdollisuuksia.

– Mikään kuollut kylä tämä ei ole, kunhan vain ryhdytään toimimaan yhdessä.

– Sen tiedän jo nyt, että aikuisia saisimme mukaan moottoripajalle. He olisivat siellä nuorten saatavilla ja tarvittaessa apuna.

Vuoden 2022 Yhteisvastuukeräyksen teema on koronapandemian seurauksista kärsivien lasten ja nuorten auttaminen niin Suomessa kuin maailmallakin

”Stressi tulee jatkuvasta varomisesta”

Lapset ja nuoret valikoituivat kevään Yhteisvastuukeräyksen teemaksi, koska koronapandemian uskotaan vaarantavan monin tavoin lasten ja nuorten hyvinvointia.

Esimerkiksi kouluterveyskyselyt paljastavat, että nuorten ahdistus- ja masennusoireilu on lisääntynyt huomattavasti verrattuna koronaa edeltävään aikaan.

Nuorten jaksamiseen liittyvät ongelmat tiedetään myös Haukiputaan seurakunnan nuorisotyössä.

Katri Haapakorva kysyi tätä haastattelua varten nuorilta kommentteja heidän korona-ajan kokemuksistaan.

Nuoret kertoivat muun muassa stressistä, jota Haapakorvan mielestä nuoren ihmisen ei tarvitsisi vielä potea:
”Koko ajan joutuu olemaan tosi varovainen ja välillä se stressaa paljon meitä nuoria.” ”Korona vei meiltä hauskoja tapahtumia – muun muassa ysigaalan – joista olisi saanut paljon muistoja ja kokemuksia.” ”Matkailu ja muut perheen yhteiset suunnitelmat peruuntuivat.”

Koko teini-ikä kului pandemian keskellä

– Kun nuoret eivät pääsee viettämään nuoruuteen kuuluvia sosiaalisia siirtymäriittejä, kuten vaikkapa lukiolaisten vanhojen tansseja, he turhautuvat ja katkeroituvat, Haapakorva kertoo huomionsa.

Hän muistuttaa, että monen nuoren lähes koko teini-ikä on kulunut kaksi vuotta kestäneen pandemian keskellä.

Jos viruksen haluaa hetkeksi unohtaa ja elää huolettomammin, tuntee osa nuorista syyllisyyttä: teinkö väärin, kun tapasin kavereita?

– Nuoruuteen pitäisi kuulua huolettomuus eikä tällainen jatkuva varuillaan oleminen.

– Moni tämän ajan lapsi ja nuori on oppinut arvostamaan normaalia, tavallista arkea – sitä elämää, jota vietimme ennen koronan alkamista.

– Kun ennen koronaa esimerkiksi nuorisotyön leirit tuntuivat monien mielessä varmasti itsestäänselvyyksiltä, nyt tiedämme, ettei se niin ole.

– Syksyllä meidän leirille oli paljon tulijoita. Suuri osallistujamäärä saattoi kertoa arvostuksesta tällaisia tavallisia asioita kohtaan.

– Ennen tavallisena pidetystä asiasta on tullut harvinaisuus.

Perheen tiukka talous voi näkyä vaateostoksissa

Nuorten kiusaamiskokemukset puhuttavat myös seurakunnan nuorisotyössä.

Kun korona on laittanut monen perheen talouden ahtaalle, kodeissa on saatettu joutua tinkimään esimerkiksi lasten ja nuorten vaatehankinnoista.

Haapakorva tietää, että tavaroiden laatuun, merkkiin ja malliin kiinnitetään huomiota lasten ja nuorten maailmassa.

– Se voi olla julmaa todellisuutta: jos haluat pitää kaverisi, syntyy painetta suostua yhdenmukaisuuteen.

Vaikka kiusaamista ilmenee, valtaosa nuorista on nuorisotyönohjaajan mukaan ihania, pohtivia, hyviä ihmisiä, joilla on sydän paikallaan.

– Korona-aika on myös kasvattanut heitä. Taito luopua on tärkeä asia elämässä, ja sitä nuoret ovat nyt joutuneet opettelemaan.

Haukiputaalla seurakunnan työntekijät käyvät kaduilla jututtamassa nuoria. Henkilökohtaisten tapaamisten tärkeys on korostunut korona-aikana, jolloin kohtaamiset kasvokkain sisätiloissa ovat olleet ajoittain mahdottomia järjestää. Nuoret ovat saaneet talvi-iltoina työntekijöiltä kuumaa juotavaa. Kuva: Haukiputaan seurakunta


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää