Yhteisvastuukeräyksellä tukea yksinäisyyden satuttamille nuorille

Yhteisvastuukeräys käynnistyy sunnuntaina 4. helmikuuta. Tänä vuonna kerätään varoja nuorille, jotka kokevat syvää yksinäisyyttä tai ovat vaarassa syrjäytyä, menettää elämänhallintansa tai mahdollisuuden hyvään elämään.

Yhteisvastuukeräys alkaa seurakunnissa kello 10 alkavissa jumalanpalveluksissa ja messuissa, joiden jälkeen osassa kirkoista pidetään Yhteisvastuukeräyksen startti- tai infotilaisuus.

Lisäksi Oulussa pidetään keräyksen avajaispäivänä kaksi konserttia Yhteisvastuun hyväksi: Kiimingin seurakuntakeskuksessa alkaa kello 14 sellokonsertti ja Haukiputaan seurakuntakeskuksessa kello 15 Valoa kohti -konsertti.

Yhteisvastuukeräys on käynnissä koko vuoden. Seurakunnissa järjestetään keräyksen aikana erilaisia tapahtumia, tempauksia ja myyjäisiä. Myös lipaskerääjiä voi kohdata kaduilla ja kauppojen edustoilla.

Yhteisvastuukeräyksen tuotosta  40 prosenttia ohjataan Suomen evankelis-luterilaisille seurakunnille ja HelsinkiMissiolle nuorten hyväksi tehtävään työhön.

 

 

Tuotosta 60 prosenttia suunnataan nuorten auttamiseen maailman katastrofialueilla. Apu menee perille Kirkon Ulkomaanavun työn kautta, tänä vuonna erityisesti Ugandassa.

Aikuisilla on vastuunsa yksinäisyyden vähentämisessä

HelsinkiMissio on sosiaalialan järjestö, jonka tehtävänä on vähentää yksinäisyyttä ja lisätä hyvinvointia.

Järjestön School to Belong -ohjelma auttaa kouluyhteisöjä tunnistamaan ja lievittämään nuorten kokemaa yksinäisyyttä sekä tarjoaa työkaluja yksinäisyyteen puuttumiseen.  Ohjelmassa on mukana myös oululaisia oppilaitoksia.

Järjestöllä on myös Nuorten kriisipiste, joka tarjoaa keskusteluapua. Kriisipisteen ammattilaisen kanssa 12–29-vuotiaat voivat puhua mistä tahansa itselleen tärkeästä aiheesta: riisistä elämässä, oman tai läheisen hyvinvoinnin huolista tai yksinäisyydestä. Keskusteluapua voi saada etäyhteyksin. Avunsaanti ei vaadi lähetettä tai diagnoosia.

Viime vuonna tehdyn kyselyn mukaan yläkoulun ja toisen asteen opiskelijoista noin 14 prosenttia kokee yksinäisyyttä.

Joka neljännellä nuorella ei ole porukkaa, johon kokisi kuuluvansa eikä yhtään läheistä ystävää.

Vuoden 2024 Yhteisvastuu-piispa Kaisamari Hintikka korostaa aikuisten vastuuta nuorten yksinäisyyden ja syrjäytymisen vähentämisessä.

Hintikan mukaan on tärkeää estää kiusaamisen ja ulkopuolelle sulkemisen yleistyminen nuorten keskuudessa ja tunnistaa tilanteet, joissa nuori jää ulkopuolelle.

Tukea koulutushankkeille Ugandassa

Kirkon Ulkomaanapu tukee heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä maailman katastrofien keskellä. Avustustarpeiden syitä ovat useimmiten luonnonkatastrofit, aseelliset konfliktit tai äkilliset suuret onnettomuudet.

Tämänvuotisessa keräyksessä esitellään erityisesti KUA:n avustustyötä Ugandassa, joka on yksi maailman eniten pakolaisia asuttavista maista. Ugandassa asuu yhteensä 1,5 miljoonaa pakolaisena maahan tullutta ihmistä.

Kirkon Ulkomaanapu tekee työtä Ugandassa kuudella pakolaisasutusalueella. Koulutushankkeiden avulla parannetaan koulutuksen saatavuutta rakentamalla uusia ja turvallisia luokkahuoneita, järjestämällä kouluun paluuseen kannustavia kampanjoita, lisäämällä tietoa koulutuksen tärkeydestä sekä jakamalla oppimateriaaleja.

Viime vuoden tuotolla apua ja tukea paikallisille nuorille

Viime vuonna Yhteisvastuu keräsi Oulun seurakunnissa yli 71 000 euroa nuorten auttamiseen väkivaltaisessa maailmassa. Keräystuotosta 20 prosenttia jää paikallisesti käytettäväksi.

Seurakunnat käyttävät tuotto-osuuden eri tavoin nuorten hyväksi. Esimerkiksi Kiimingin seurakunnassa on jaettu tarveharkintaisesti kouluterveydenhuollon kautta nuorille lahjakortteja elokuviin ja hampurilaisravintolaan siten, että nuori voi kutsua mukaansa toisen nuoren.

Kiimingin seurakunnan diakoniatyöntekijä Erja Haho kannustaa lahjoittamaan ja toimimaan nuorten hyväksi myös tänä vuonna.

– Nuoret joutuivat korona-aikana olemaan erillään toisistaan ja moni heistä jäi liian pitkäksi aikaa ilman sosiaalista elämää. Suuri määrä nuoria ei uskaltanut enää mennä kouluun, pelättiin syrjään jättämistä ja kiusaamista.

– On tärkeää huolehtia nuorten hyvinvoinnista, sillä kuten sanotaan: nuorissa on tulevaisuutemme.

 

 Yv-keräys jatkuu koko vuoden

  • Yhteisvastuu on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon vuosittainen hyväntekeväisyyskeräys ja välittämisen kansanliike. Keräyksen suojelijana toimii tasavallan presidentti.
  • Seurakunnissa keräys alkaa sunnuntaina 4. helmikuuta kello 10 alkavissa jumalanpalveluksissa ja messuissa.
  • Yhteisvastuukeräyksen avausmessu televisioidaan Olarin kirkosta Espoosta. Messu tulee katsottavaksi myös Yle Areenaan
  • Yle TV 1 -kanavalla 4.2. kello 12 pääministeri Petteri Orpo avaa tämänvuotisen Yhteisvastuukeräyksen ja heti perään kello 12.02 HelsinkiMission asiantuntijat kertovat, miltä yksinäisyyttä kokevien nuorten maailma näyttää tänä päivänä.
  • Yv-keräykseen voi lahjoittaa verkossa, tilisiirtona tai MobilePayn kautta. Osoitteesta oulunseurakunnat.fi/yhteisvastuu löytyvät Oulun seurakuntien järjestämät yv-tapahtumat sekä ohjeet siihen, miten lahjoituksestaan voi kohdentaa osuuden omalle seurakunnalle Oulussa.
  • Tietoa lahjoittamisesta löytyy myös keräyksen omilta verkkosivuilta https://www.yhteisvastuu.fi/lahjoita/

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää