Elämäni riparilauluissa soivat nuoruuden muistot

Kesäkuussa Oulun tuomiokirkossa pidettävässä Elämäni riparilaulut -konsertissa kuullaan Nuoren veisukirjan suosikkilauluja 70-luvulta lähtien. Omaa suosikkiaan voi äänestää 29.4. saakka.

Moni keski-ikäinen muistanee omasta rippikoulustaan punakantisen Nuoren seurakunnan veisukirjan. Sitä laulettiin niin leirillä kuin nuortenilloissa.

Veisukirjasta valittiin yleensä myös se laulu, joka laulettiin konfirmaatiomessun yhteydessä kirkonpenkissä istuville sukulaisille.

– Parhaat yhteislaulut ovat sellaisia, joissa ei mennä liian alas eikä ylös, tietää 80-luvulta saakka nuoria laulattanut Oulun seurakuntien nuorisomuusikko Esa Rättyä.

Näitä eri vuosikymmenten suosikkilauluja esitetään 12. kesäkuuta Elämäni riparilaulut -konsertissa Oulun tuomiokirkossa. Ohjelmistoa on alustavasti suunniteltu, mutta siihen pääsee vaikuttamaan myös äänestämällä.

Konsertti on suunnattu yli kolmekymppisille

Nuoren seurakunnan veisukirjan sisältöä uusitaan viiden vuoden välein. Uusimmat konsertissa kuultavat laulut ovat vuoden 2005 painoksesta. Voi siis sanoa, että konsertti on suunnattu yli kolmekymppisille.

Yksi Rättyän kokoaman bändin solisteista on luokanopettajaksi ja musiikinopettajaksi valmistuva Sanni Antikainen, jolla edessä on toinen kesä Oulun seurakuntien kesämuusikkona. Vuonna 1995 syntyneenä hänellä on kokemusta pääosin veisukirjan tuoreimmista painoksista.

Uusimmista versioista löytyy molempien mielestä todella hyviä kappaleita, kuten Samuli Putron Tuhkaa korulippaassa.

– Siinä on ihan uutta kieltäkin, kuten ”emme ole virhelyöntejä ruudulla”, he toteavat.

Osa kappaleista, kuten Lapsuuden usko ja Kirkossa ovat olleet mukana kirjassa vuosikymmenestä toiseen, eikä niitä siksi yksinkertaisesti voi ohittaa ohjelmistosta.

Molemmat nostavat esiin tuttuja kappaleita, kuten Jari Levyn säveltämän ja Exit-bändin tutuksi tekemän Getsemanen, Lasse Heikkilän Rauhanruhtinaan ja Jarkko Maukosen kappaleen Yhtä.

Suosikit voivat olla paikkakuntakohtaisia

Nuorten bänditoiminnassa suositumpia ja toimivampia voivat olla aivan eri kappaleet kuin yhdessä laulettavat.

– Hitit voivat olla myös kaupunki- tai jopa kaupunginosakohtaisia. Nuorisotyöntekijät ja isoset jatkavat omia suosikkejaan. Esimerkiksi Evankeliumi on sellainen kappale, jota on laulettu paljon joka paikassa – paitsi Kajaanissa, paikkakunnalta lähtöisin oleva ja siellä isosena toiminut Antikainen on huomannut.

Kumpikin kokee hankalaksi nimetä yhtä omaa suosikkilauluaan. Rättyällä se johtuu paljolti siitä, että hän on työssään jatkuvasti tekemisissä Nuoren seurakunnan veisukirjan kanssa.

Hän on ollut kahteen otteeseen myös työryhmässä päivittämässä kirjan sisältöä. Yhdeksi aikaa hyvin kestäneeksi kappaleeksi hän nostaa Jaakko Löytyn Toisiamme siunaten.

– Omat suosikkini ovat nyt eri kappaleita kuin omalla rippileirillä tai vaikkapa 90-luvulla.

– Niin, on ne kappaleet, joihin liittyy muistoja ja sitten ne kappaleet, jotka ovat omasta mielestä parhaita, Antikainen pohtii.

 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää