Merimieskirkko Oritkarin satamassa ryhtyi kotouttamaan maahanmuuttajia

Oulun merimieskirkon uudet vapaaehtoiset tulevat Jemenistä ja Kamerunista. Merenkävijöitä palvellessaan he oppivat suomen kieltä, suomalaista työkulttuuria ja työelämätaitoa.

Viime viikkoina satamakuraattori Mia Haapakorvan työpäivät ovat venähtäneet ylipitkiksi. Hän ei kuitenkaan harmittele työn paljoutta, sillä Oulun merimieskirkolle kuuluu nyt erityisen hyvää.

Oritkarin satamassa sijaitsevassa kirkossa aloitti kolmisen viikkoa sitten kaksi uutta vapaaehtoistyöntekijää: jemeniläinen Alhajri ja kamerunilainen Louis, jotka ovat hakeneet Suomesta turvapaikkaa.

Alhajri ja Louis valikoituivat töihin merimieskirkolle, sillä he hakivat mukaan Euroopan Unionin vapaaehtoisohjelmaan, Euroopan solidaarisuusjoukkoihin.

Kulttuuria, kieltä ja työelämää tutuksi

Haapakorvan mukaan työskentely merimieskirkolla tekee nuorille turvapaikanhakijoille tutuksi suomalaista yhteiskuntaa.

– Merenkävijöitä palvellessaan he oppivat suomen kieltä, suomalaista työkulttuuria ja työelämätaitoa.

– Mutta ennen kaikkea he saavat merimieskirkosta ja sen vapaaehtoisista yhteisön, joka on heille tukena kotoutumisessa Suomeen.

Kun Alhajri ja Louis olivat osallistuneet satamassa kahden viikon ajan arki-iltaisin kirkon vapaaehtoistoimintaan, Mia Haapakorva kuvaili yhteisiä päiviä uusien tuttavien parissa näin:

– Olemme tutustuneet toisiimme, opiskelleet suomen kieltä ja yhden laivavierailunkin olemme voineet tehdä.

– Yhdessä olemme myös opetelleet mukana olemista EU:n laajuisessa solidaarisuushankkeessa, joka vaatii eräänkin kaavakkeen täyttämistä – englanniksi, Haapakorva kertoo hanketyön hallinnollisista velvoitteista.

Jemeniläinen Alhajri on tyytyväinen siihen, miten tutustuminen merimieskirkkoon on käynnistynyt.

– Olen saanut tavata mahtavia paikallisia vapaaehtoisia ja merenkulkijoita eri puolilta maailmaa. Jo muutamassa päivässä opin paljon uusia taitoja ja tutustuin merenkulkijoiden vaikeaan, mutta erittäin mielenkiintoiseen elämään.

Miehet tekevät kirkolla vapaaehtoistyötä viikoittain 30 tuntia. He ovat sitoutuneet hankkeeseen vuodeksi.

Oulun merimieskirkko sijaitsee suljetulla satama-alueella, ja siksi pääsy paikalle edellyttää kulkulkuvan saamista. Kuva Elsi Salovaara.

Työn perusta löytyy arvoista ja Raamatusta

Vaikka työtä on tällä hetkellä kiireeksi asti, Haapakorva sanoo olevansa mielissään siitä, että Oulu pääsi heti mukaan Suomen merimieskirkkojen uudenlaiseen toimintaan.

– Turvapaikanhakijoiden mahdollisuus osallistua vapaaehtoistoimintaan on työmme ydintä, hän toteaa.

– Yksi merimieskirkon arvoista on vieraanvaraisuus. Se pitää sisällään ajatuksen ihmisten yhdenvertaisuudesta. Kaiken pohjalla näen kuitenkin rakkauden kaksoiskäskyn Raamatussa: kehotuksen rakastaa lähimmäistä niin kuin itseä.

– Osallistumalla vapaaehtoisohjelmaan panemme täytäntöön paitsi merimieskirkon omia myös EU:n yhteisiä arvoja ihmisten yhdenvertaisuudesta ja kansainvälisestä solidaarisuudesta.

– Alhajri ja Louis eivät ole vain antamassa omaa panostaan Oulun merimieskirkon hyväksi, vaan kyse on vastavuoroisuudesta. Uskon, että he voivat antaa meille suomalaisille paljon omista kulttuureistaan.

– Jo nämä kaksi viikkoa ovat sisältäneet elämänmakuisia keskusteluja. Olemme päässeet keskustelemaan myös kahden ukrainalaisen merenkävijän kanssa.

– Ja meri, sehän kiehtoo meitä kaikkia.

Haapakorva toivoo, että vuosi merimieskirkolla voisi myöhemmin auttaa turvapaikanhakijoita esimerkiksi opiskelupaikan valinnassa tai työuran löytämisessä.

Mielekästä työtä

  • Suomen satamien merimieskirkot tarjoavat kansainvälisille merenkulkijoille kohtaamis- ja lepopaikan. Laiva- ja samakuraattorit sekä toiminnassa mukana olevat vapaaehtoiset ovat vaitiolovelvollisia kuuntelijota.
  • EU:n rahoittamassa Euroopan solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoistoiminnassa nuori (18–29-vuotias) saa mielekästä tekemistä Merimieskirkon päivittäisessä toiminnassa. Vapaaehtoisten rekrytointi tehdään yhteistyössä muun muassa vastaanottavien tahojen, kuten Maahanmuuttoviraston kanssa.
  • Euroopan Unionin vapaaehtoisohjelma alkaa Oulun lisäksi pian muun muassa Kemin, Helsingin Vuosaaren ja Turun merimieskirkoissa.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää