Turvaverkko-hanke etsii parhaat tavat auttaa pakolaisia

”Tavoitteena on selvittää ja kokeilla erilaisia toiminnan organisoitumistapoja, joilla saataisiin asianmukaiset ja kestävät rakenteet tarjota välitöntä apua, tukea, neuvontaa ja palveluja”, kertoo projektipäällikkö Matti Vainiokangas.

Pohjois-Pohjanmaan liitto on myöntänyt Alueellisten innovaatioiden ja kokeilujen käynnistäminen (AIKO) -määrärahasta rahoitusta Turvaverkko-esiselvityshankkeelle. Toimintaa rahoittavat lisäksi Oulun kaupunki ja toteuttajatahot.

Hankkeessa selvitetään, kuinka kriisitilanteiden vuoksi Pohjois-Pohjanmaalle tulevien ihmisten hyvinvointia ja työllistymispolkuja voidaan vahvistaa ja kuinka kotoutumista voidaan edistää yhteistyöllä.

Turvaverkko-hanketta luotsaavat alueen perinteikkäät auttamistahot, ODL, Nuorten Ystävät ry ja Oulun ev.-lut. seurakuntayhtymä, joiden kautta varmistetaan ihmislähtöinen auttamistoiminta poikkeustilanteissa.

– Turvaverkko-hankkeen tavoitteena on selvittää ja kokeilla erilaisia toiminnan organisoitumistapoja, joilla saataisiin asianmukaiset ja kestävät rakenteet tarjota välitöntä apua, tukea, neuvontaa ja palveluja pakolaisuuteen liittyvien kriisien kohdatessa, projektipäällikkö Matti Vainiokangas ODL:sta toteaa.

Nopea toiminta auttaa kotoutumisessa

Aineellisen ja välittömän avun tarpeen lisäksi tiedon tarve kasvaa kriisitilanteessa. Tiedon jakaminen sekä asianmukainen ohjaus erityisesti sodasta johtuvan kriisin käsittelyssä ja turvapaikanhakijoiden uuden elämäntilanteen jäsentämisessä on osoittautunut keskeiseksi.

– Tarjoamalla nopeasti tukea sekä kiinnittämällä maahan tulleet osaksi yhteiskuntaa ja palveluverkkoa, saadaan kotoutuminen käynnistymään oikea-aikaisesti, kertoo pitkään maahanmuuttajien työhönvalmentajana, opettajana ja vapaaehtoisena työskennellyt ODL:n projektikoordinaattori Regina Yarotskaya.

– Tällä puolestaan on positiivisia vaikutuksia hyvien yhteiskuntasuhteiden kehittymiseen sekä pitkällä tähtäimellä myös osaavan työvoiman saatavuuteen alueen työvoimapulaan vastaamiseksi, kehitysjohtaja Marko Kielinen Nuorten Ystäviltä toteaa.

Nuorten Ystävät tulee palkkaamaan hankkeeseen työntekijän, jolla on hankkeen näkökulmasta omakohtaista kokemusta kriisitilanteista ja ihmisten kohtaamisesta.

Ukrainalaisten pakolaisten saavuttua moneen kaupunkiin on perustettu erillinen auttamispiste, help center. Oulussa se sijaitsee Saaristonkadulla. Kuva: Elsi Salovaara

Toimintatapoja testataan puoli vuotta

Ukrainan sota osoitti, että virallisten auttamistoimien käynnistyminen ennakoimattomassa kriisissä vie aikaa, ja avun ja tiedon tarpeessa olevat henkilöt ovat vaarassa jäädä vaille palveluja ja välttämättömiä päivittäishyödykkeitä.

Nyt maahan tulleiden ukrainalaisten hätä ja inhimilliset tarpeet ovat herättäneet yksityiset ihmiset, järjestöt ja yritykset auttamaan ja toimimaan asian ratkaisemiseksi ennennäkemättömällä tavalla.

– Poikkeustilanteissa tarvitaan kuitenkin nopeita, mutta hallittuja organisoitumistapoja, jotka toimivat ihmistä lähellä siltana julkisen ja kolmannen sektorin, seurakunnan sekä yksityisten kuntalaisten välillä, sanoo lukuisissa kansainvälisissä kriisinhallintaoperaatioissa työskennellyt Oulun ev.-lut. seurakuntayhtymän projektikoordinaattori Antti Castrén.

Esiselvityshankkeen toteutusaika on lokakuusta maaliskuuhun 2023 saakka.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää