Paastonaika alkaa tuhkakeskiviikosta, jolloin messussa saa halutessaan otsaansa tuhkalla piirretyn ristin katumuksen merkiksi.

Pääsiäisen paastoaika alkaa tuhkakeskiviikosta

15.2.23

Laskiaissunnuntain jälkeinen keskiviikko 22. helmikuuta on tuhkakeskiviikko. Silloin alkaa paastonaika, joka kestää pääsiäissunnuntaihin saakka.


Tuhkakeskiviikkona seurakunnissa vietetään iltamessuja. Messuissa on yleistynyt tapa, jossa seurakuntalainen voi ottaa vastaan otsaansa tuhkanmerkin katumuksen ilmauksena.

Oulussa tuhkakeskiviikon messut ovat kello 18 Vanhassa kappelissa Intiön hautausmaan kupeessa sekä kello 19 Tuiran kirkossa, Haukiputaan kirkossa ja Karjasillan kirkossa.

Limingassa tuhkakeskiviikon iltajumalanpalvelus pidetään kello 19 kirkossa.

Tuhkakeskiviikosta alkava paastonaika kestää 40 arkipäivää. Oulun seurakunnissa pääsee paastonaikana rauhoittumaan erityisesti hiljaisuuteen keskittyvissä tilaisuuksissa.

Tuiran kirkossa järjestetään perjantaina 24. helmikuuta kello 18 Hiljaisuuden ilta. Ilta alkaa lyhyellä johdattelulla hiljaisuuteen ja sen jälkeen voi viettää omaa aikaa hiljaisuudessa vaikkapa vilttiin kirkon penkkiin kääriytyen. Tarjolla on teetä. Ilta päättyy ehtoollisen viettoon kello 20.

Luterilaisessa perinteessä harvat enää pidättäytyvät lihasta tai muista ruoista paaston vuoksi. Enemmänkin paaston aikana ihmistä kutsutaan tutkimaan Jumalan pyhyyttä ja rakkautta, joka näkyy Kristuksen kärsimyksessä ja kuolemassa.

Paasto on monelle turhasta luopumisen aikaa. Olennaiseen voi olla helpompi keskittyä, kun karsii elämästään hälyä ja antaa mielensä levätä hiljaisuuden keskellä. Paastonaika kutsuu ihmistä etsimään uutta, kasvamaan vastuullisempaan elämäntapaan ja luopumaan omastaan hädänalaisten hyväksi.

Muita aiheeseen liittyviä juttuja aiemmilta vuosilta:

Oulujoella käydään paastonaikana matkaa katumuksesta anteeksiantoon

Sanan ”pääsiäinen” loi kirjakielemme isä Mikael Agricola

Lue lisää aiheesta:

Haukiputaan seurakunta Karjasillan seurakunta Kirkko ja usko Limingan seurakunta Seurakunnat Tuiran seurakunta