Enemmän monimuotoisuutta, vähemmän nurmikenttää

Lumijoen kirkkopuistoon tulee luonnonkukkia, omenapuita sekä hiljentymispaikka. Kukansiemenet kylvettiin jo kesäkuussa, puistossa mutkittelevat polut valmistuivat vastikään ja alttari tulee paikalleen viimeistään elokuisiin Lumijoki-päiviin mennessä.

Olli Lohi Heikki Kurkela

Ruiskaunokki, päivänkakkara ja hunajakukka ilahduttavat jatkossa kukinnallaan Lumijoen kirkkopuistossa.

Kirkon vieressä olevasta laajasta nurmikkoalueesta muokattiin kesäkuussa auki kaksi aluetta, jolle kylvettiin kesäkukan siemeniä. Toiset kaksi aluetta tehtiin seurakuntatalon viereen.

Kirkkopuiston uudistaminen liittyy ympäristödiplomiin, jota Lumijoen seurakunta aikoo hakea.

Ympäristödiplomi on Suomen evankelisluterilaisen kirkon seurakunnille laadittu työkalu, jonka avulla seurakunnat voivat kantaa ympäristövastuutaan.

Diplomin valmisteluvaiheessa seurakunnan luottamuselimissä nousi esille luonnon monimuotoisuus.

– Mietimme, mitä ympäristön hyvinvointia edistäviä ratkaisuja voisimme seurakunnassa tehdä. Huomasimme, että miksipä valtavan suurella nurmikentällä ei voisi kasvaa luonnonkukkaa. Ruohonleikkuun tarve vähenisi– ja pörriäisetkin hyötyisivät, kertoo vs. kirkkoherra Olli Lohi.

Kirkkopuistoon on tehty mutkittelevia polkuja ja suunnitteilla on istuttaa sinne omenapuita.

Hiljentymispaikka ja lumijokisten ulko-olohuone

Kirkkopuistoon rakentuu vielä hiljentymispaikka: alttari ja penkkejä.

Kirkkoherran mukaan kirkkopuisto on paikka, jossa voi pysähtyä kuuntelemaan, miten Jumala meitä puhuttelee. Puistossa ja sen alttarin äärellä voi konkreettisesti pysähtyä luonnon äärelle mihin aikaan tahansa.

– On hyvä muistaa, että Jumala pitää huolen. Me kylvämme ja kastelemme, Jumala antaa kasvun, Lohi sanoo.

– Hiljentymispaikassa on mahdollista pitää hartaushetkiä ja mikseipä myös vaikka kastetilaisuuksia ja vihkimisiä, suunnittelevat Lohi sekä alttarin suunnitellut kirkkovaltuutettu Heikki Laurila.

– Alttari rakennetaan pyöröhirrestä hirsisalvoksella. Alttarin lipan alle tulee Jeesus-aiheinen patsas ja alttarin eteen taivasalle penkkejä, Laurila kuvailee 17.–20. elokuuta vietettäviin Lumijoki-päiviin mennessä valmistuvaa hiljentymispaikkaa.

Yhteistyötahot ovat tervetulleita nikkaroimaan

Kirkkopuiston uudistamisen tavoitteena on myös osallistaminen ja yhdessä toimiminen. Myös ympäristökasvatukseen avautuu mahdollisuuksia:

– Jokin yhteistyötaho voisi haluta olla mukana tekemässä penkkejä, Lohi ja Laurila uskovat.

Puistoon on suunniteltu myös niin kutsuttuja hyönteishotelleja. Näitä tekopesiä voisivat nikkaroida ja paikoilleen asetella vaikkapa lumijokiset koululuokat.

– Ja jos lumijokisilla on ideoita asioista, jotka tänne kirkkopuistoon vielä sopisivat, kuuntelemme niitä avoimin mielin, Lohi lupaa.

Seurakunnan arviointi alkusyksystä

Hiilineutraali kirkko 2030 -strategia suosittaa, että kaikilla seurakunnilla on kirkon ympäristödiplomi vuoteen 2025 mennessä.

Ympäristödiplomiin kirjattuja toimia toteuttamalla seurakunta muun muassa hillitsee ilmastonmuutosta, etsii kustannussäästöjä, nivoo ympäristöasiat osaksi seurakunnan toimintaa, tavoittelee jatkuvaa parantamisen ihannetta sekä osallistaa seurakuntalaisia yhteiseen ympäristötyöhön.

Hiippakunnan tuomiokapituli tekee diplomia hakevissa seurakunnissa auditoinnin eli arvioi, täyttääkö seurakunnan ympäristöjärjestelmä ympäristödiplomin vaatimukset. Lumijoella arviointi tehdään alkusyksystä.

  • Mitä mieltä olit jutusta? Anna palautetta!
  • Katso myös video Rauhan Tervehdyksen Facebook-sivuilta!


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää