Diakonia on haluttu yhteistyökumppani
Kirkon diakoniaa pidetään luotettavana avunjakajana. Siksi se onkin haluttu yhteistyökumppani.
Esimerkiksi oululainen Tuiran rotaryklubi otti yhteyttä seurakuntaan, kun korona keskeytti rotaryjärjestöjen vuosikymmeniä tekemän kansainvälisen nuorisovaihdon.
– Kun lukiolaisia ei voinut lähettää täältä ulkomaille eikä ulkomailta voinut ottaa nuoria vastavuoroisesti tänne, keksimme että voisimme tukea taloudellisesti heikossa asemassa olevaa oman paikkakunnan nuorta, kertoo rotareissa mukana oleva Antti Kontio.
– Klubimme jäsen Ilkka Kronqvist otti yhteyttä Tuiran seurakunnan diakoniatyöhön ja sovimme kolmivuotisesta yhteistyöstä, jossa tukea saa kaikkiaan kolme oululaisnuorta.
– Kahden tuhannen euron stipendillä haluamme tukea eteenpäinpyrkiviä, aktiivisia, vähävaraisia nuoria. Kuitteja rahankäytöstä ei nuorilta ole pyydetty, luotamme, että tuen saaja käyttää rahat järkevästi. Uskomme, että stipendin saajat valinnut seurakunnan diakoniatyö osaa valita todella apua tarvitsevat, Kontio sanoo.
”Harvemmin yhteistyö on rahallista tukea”
Karjasillan seurakunnan johtava diakoniaviran haltija Nina Niemelä sanoo, että seurakunnan diakoniatyö tekee paljon yhteistyötä useiden eri toimijoiden kanssa.
– Harvemmin yhteistyö on suoraa rahallista tukea, vaikka joskus sitäkin tapahtuu. Esimerkiksi joulun alla jotkut yhteisöt haluavat lahjoittaa sopivaksi katsomansa summan, jonka diakonia jakaa apua tarvitseville.
– Usein yhteistyö on ihmisten auttamista arjessa muutoin kuin rahallisesti. Hyvä esimerkki on jaksamisen tukeminen: mielenterveyskuntoutujien leirit, omaishoitajien leiripäivät ja vastaavat. Lähes kaikilla toimijatahoilla on niukat resurssit, joten yhteistyö auttaa kaikkia, Niemelä sanoo.
– Minulla on vahva tunne, että diakoniaa pidetään luotettavana avunjakajana, joka tuntee ihmisten hätää hyvin ruohonjuuritasolta ja osaa kohdentaa avun eniten tarvitseville.
”Yhteistyöllä saadaan hyvää aikaan”
Oulujoen seurakunnan diakoniatyön tiimivastaava Anu Fedotoff kertoo, että diakoniatyö on tehnyt yhteistyötä vuosien ajan kahden Lions-klubin kanssa.
– Joulun alla Oulun–Oulujoen sekä Myllyojan–Haapalehdon klubit ovat muistaneet seurakunnan alueella asuvia ihmisiä erilaisin tavoin, esimerkiksi lahjoittamalla joulukasseja sekä järjestämällä Jouluiloa-keräyksen lapsiperheille.
– Myös Korvensuoran asukasyhdistys toimii aktiivisesti alueen diakoniatyöntekijän kanssa. Asukasyhdistys välittää ihmisille tietoa diakoniatyöstä sekä ohjaa ihmisiä diakoniatyön avun piiriin. Yhteistyössä on järjestetty erilaisia tilaisuuksia alueen ihmisille.
Oulujoen diakonian yhteistyötahoja ovat olleet myös Myllyojan asukastupa, Vuolle-opiston senioritoiminta sekä Myllyojan ja Hintan Martat. Suunnitteilla on aloittaa yhteistyö Pro Myllyojan kanssa.
– Diakonia ei tee työtä yksin. Verkostoituminen on tätä päivää ja yhteistyöllä saadaan hyvää aikaan, Fedotoff summaa.
Yhteistyö muuttuu
Lukuisia yhteistyökumppaneita on myös Haukiputaan seurakunnalla.
– Kellon, Takkurannan sekä Puttaan martat. Maa- ja kotitalousnaiset. Toimintakeskus Tsemppi, mainitsee diakoniatyöntekijä Johanna Kerola tahoja, jotka ovat mukana työpanoksellaan monin erilaisin tavoin, säännöllisesti tai kertaluontoisesti.
– Yhteistyön merkitys on kasvanut, koska ruoka-apua jaetaan ja yhteisiä ruokailuja järjestetään entistä enemmän.
Kerolan mukaan yhteistyön uusi suunta on, että seurakunta ei enää aina itse ole järjestäjä, vaan se menee mukaan muiden järjestäjien tapahtumiin.
– On myös tärkeä olla perillä siitä, millaista toimintaa paikallisilla järjestöillä on. Kun ollaan ajan tasalla toistemme tekemisistä, voimme tukea sitä sekä ohjata asiakkaita toistemme toiminnan piiriin.
Diakonialla on juhlapäivä 1.9.
Kirkon diakonian 150-vuotisjuhlavuosi näkyy ympäri Suomen 1. syyskuuta.
- Oulun seurakunnat juhlistavat päivää kello 11–14 Rotuaarilla. Luvassa yhteislaulua, musiikkia, runoesityksiä, puheenvuoroja, ilmainen hernekeittolounas ja munkkikahvit.
- Liminkalaisia kutsutaan torille kahvikupin ääreen kello 9–11.
- Lumijoen Salen pihalla on kello 9.30–11.30 tarjolla juttuseuraa sekä kotiinviemisiksi leipä.
- Tyrnävällä on kello 12 alkaen yhteislauluhetki ja kahvitarjoilu.
- Muhoksella juodaan torikahvit kello 13–14.
- Hailuodossa tarjotaan kakkukahvit seurakuntasalissa kello 13–15.
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.