Ensimmäinen kaste, hautaan siunaaminen ja avioliittoon vihkiminen

Nanne-Sofia Tirkkonen odotti pitkään pappisvihkimystä. Nyt Oulunsalon tuoreena seurakuntapastorina hän on päässyt kastamaan ensimmäisen vauvan ja toimittamaan ensimmäisen hautaan siunaamisen. Pian hän toimittaa myös ensimmäisen avioliittoon vihkimisensä.

Ihan umpisavolainen, kuvailee Oulunsalon uusi seurakuntapastori Nanne-Sofia Tirkkonen itseään.

Tirkkonen on asunut perheensä kanssa Oulussa kolme ja puoli vuotta.

– Puolison kanssa viännämme kotona levveetä savvoo. Lapsi sen sijaan on imuroinut päiväkodista Oulun murretta. Välillä on vähän kommunikointivaikeuksia, nauraa Tirkkonen.

– Tein jo lukio-opinnot sillä ajatuksella, että lähden opiskelemaan teologiaa. Pappisvihkimyksen saanti sitten kesti niin pitkään, että mietin jo lähtisikö opiskelemaan jotakin uutta alaa.

Marraskuun 6. päivä oli Tirkkoselle hartaasti odotettu merkkipaalu: silloin hän sai pappisvihkimyksen.

– Juhlin tapahtumaa samana iltana yhdessä seurakuntalaisten kanssa Oulunsalon kirkon pyhäinpäivän messussa.

– Oulunsalossa olen kokenut oloni tosi tervetulleeksi. Seurakuntalaiset ovat poikenneet jututtamassa ja lausumassa tervetulotoivotuksia.

Tirkkonen sanoo tienneensä etukäteen, että Oulunsalon seurakunta on pieni.

– Olen ollut täällä töissä lokakuusta lähtien ja mielikuva maalaisseurakuntamaisuudesta on vahvistunut. Olen itse kotoisin hyvin samankokoiselta paikkakunnalta, joten seurakunta tuntuu kotoisalta.

Pappikin voi ottaa joskus kutimen esiin

Tirkkonen harrastaa käsitöiden tekemistä.

– Mukavaa, että harrastuksen pystyy joskus yhdistämään työhön. Esimerkiksi diakonian neulepiirissä pappikin voi ottaa kutimen esiin, Tirkkonen hymyilee.

Tirkkonen perheineen asuu Karjasillan seurakunnan alueella.

– Yksin ja perheen kanssa on tutustuttu tämän seurakunnan eri kirkkoihin ja ylipäätään Oulun kirkkoihin. Kerran esimerkiksi ajettiin lasten kanssa linja-autolla vohvelikirkkoon Oulujoelle.

Papin työltä Tirkkonen odottaa ennen kaikkea ihmisten kohtaamisia elämän taitekohdissa: kasteissa, hautauksissa, vihkimisissä.

– Toivon, että voin olla niissä rinnalla kulkijana.

Oulunsalossa Tirkkonen on jo päässyt kastamaan ensimmäisen vauvan ja toimittamaan ensimmäisen hautaan siunaamisen. Joulukuussa kalenterissa odottaa myös ensimmäinen vihkiminen.

Lapsuudessa luodaan seurakuntayhteyden perusta

Oulunsalon kolme pappia tekevät ”kaikki kaikkea”. Jokaisella on myös vastuualue. Nanne-Sofia Tirkkosella se on kasvatus. Hänet voi siis tavata esimerkiksi rippikoulutyössä tai perhekerhojen joulukirkossa.

– Seurakuntayhteyden perusta luodaan lapsuudessa. Siksi onkin tärkeää, että seurakunta on lasten saavutettavissa kielellä, jota he ymmärtävät.

– Liturginen kieli helposti on vieraannuttavaa. Mutta jos sunnuntain messussa käyttää kieltä, jonka 6-vuotias ymmärtää, se hyödyttää kaikkia muitakin.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää