"Tiukat opilliset tulkinnat johtavat ihmisoikeusloukkauksiin"
Miksi ihmisoikeusloukkaukset yhä sallitaan uskonnollisissa yhteisöissä, kysyy kirjan hengellisestä väkivallasta kirjoittanut Maija-Leena Rova.
Maija-Leena Rova on elänyt lapsuutensa Oulussa yhdeksänlapsisessa perheessä. Äiti oli vanhoillislestadiolaisesta suvusta, isä aikuisena liikkeeseen kääntynyt.
Uskonnollisessa yhteisössä koettu pelottelu, osattomuuden ja ulkopuolisuuden tunne sekä häpeä aiheuttivat nuorelle Maija-Leenalle traumoja, joita hän on kyennyt käsittelemään oikeastaan vasta viime vuosina, eläkkeelle jäätyään.
Muutama vuosi sitten Rova kokosi kirjaksi kymmenen vanhoillislestadiolaisen tarinat siitä, millaista oli erkaantua uskonnollisesta yhteisöstä.
Uskonsota keittiössä -kirjassa kokemusasiantuntijat kertovat myös siitä, millaista on rakentaa itselleen uusi identiteetti sen jälkeen kun läheiset hylkäävät liikkeestä lähteneen.
Miksi epäkohtiin ei puututa ponnekkaammin?
Uudessa kirjassaan Rova keskittyy hengelliseen väkivaltaan.
Eroon hengellisestä väkivallasta -kirjassa esimerkkiuskonyhteisöjä ovat vanhoillislestadiolaisuus, helluntailaisuus sekä Jehovan todistajat.
Rova ihmettelee, miksi fundamentalistisissa uskonnollisissa yhteisöissä tapahtuvaa hengellistä väkivaltaa edelleen ”kierretään kuin kissa kuumaa puuroa”, vaikka esimerkiksi kulttuurialan ja urheilupiirien epäeettisiä toimintatapoja ruoditaan julkisuudessa laajastikin.
– Uskonnonvapautta kunnioitetaan, mutta omantunnonvapautta ei.
Uskonnonvapautta kunnioitetaan, mutta omantunnonvapautta ei.
– Julkisen vallan ja luterilaisen kirkon on syytä ryhtyä toimiin hengellisen väkivallan kitkemiseksi.
Rova ihmettelee, miksi kirkon johto ei ole puuttunut ponnekkaammin omien herätysliikkeittensä epäkohtiin. Esimerkiksi lestadiolaisen opetuksen vahingollisia piirteitä on hänen mielestään yliymmärretty.
Tiukoista opillisista tulkinnoista seuraa Rovan mukaan epädemokraattista johtamista ja ihmisoikeusloukkauksia.
– Monille fundamentalistisille uskonyhteisöille ovat ominaista esimerkiksi voimakas rajojen, sääntöjen ja kieltojen asettaminen, naisten heikko asema sekä vahvauskoisten johtajien käyttämä tunnevalta.
– Uskonnollisista liikkeistä pois lähteneen pitää rakentaa elämänsä uusiksi. He tarvitsisivat yhteiskuntaan kotouttamista ihan kuten pakolaisetkin, Rova vertaa.
Kirjan Rova kirjoitti tuodakseen esille uskonnollisissa yhteisöissä vallitsevaa demokratiavajetta ja niissä tapahtuvia ihmisoikeusloukkauksia.
Kaikkien pitäisi saada ajatella omilla aivoillaan.
– Kaikkien pitäisi saada ajatella omilla aivoillaan. Suomen kaltaisessa demokratiassa ei saisi olla epädemokraattista hallintoa uskonnollisissa yhteisöissäkään.
Tietoa jo on, toimia vielä tarvitaan
Rovan mielestä tiedotusvälineet ovat hoitaneet tehtävänsä:
– Meillä on riittävästi tietoa hengellisestä väkivallasta. Nyt tarvitaan jo toimia.
Rova peräänkuuluttaa hengellisestä väkivallasta kärsivien tueksi julkista valtaa, samoin evankelis-luterilaista kirkkoa.
– Kyllä kirkon pitäisi huolehtia ihmisten hyvinvoinnista omissa herätysliikkeissään.
Kyllä kirkon pitäisi huolehtia ihmisten hyvinvoinnista omissa herätysliikkeissään.
Uskonyhteisöjen ja julkisen vallan pitäisi Rovan mielestä luoda järjestelmä, johon voisi ilmoittaa kokemastaan syrjinnästä, pelottelusta tai kiusaamisesta uskonyhteisössä.
– Lisäksi kaikille uskonyhteisöille olisi luotava sosiaalisen ja eettisen vastuun mittarit.
Rova peräänkuuluttaa muutosta, mutta ei usko, että uskonnollisten yhteisöjen rivijäsenistä välttämättä olisi muutoksen tekijöiksi:
– Esimerkiksi vanhoillislestadiolaisuudessa kriittisesti ajattelevat ja vahvat ihmiset, jotka voisivat vaikuttaa asioita muuttavasti, jättävät liikkeen. Ne, joilla ei ole voimia lähtöön, jäävät.
Oulussa toimii uskontojen uhrien vertaistukiryhmä
- Uskontojen uhrien tuki UUT ry tarjoaa vertaisryhmiä ihmisille, joilla on vaikeita kokemuksia uskonyhteisöön kuulumisessa tai siitä irtautumisessa.
- Yhdistys tukee myös läheisiä, jotka ovat menettäneet suhteita perheenjäseniin, sukulaisiin tai ystäviin näiden liittyttyä yhteisöön, joka rajoittaa yhteydenpitoa ulkopuolisiin.
- UUT:n vertaisryhmiä toimii kahdeksalla paikkakunnalla. Oulussa toiminta alkoi tänä keväänä. Mielenvireys ry:n tiloissa (Pakkahuoneenkatu 28) kokoontuva ryhmä on avoin kaikista uskontotaustoista tuleville.
- Kasvokkain kokoontumisen lisäksi on tarjolla tukea myös etänä. Yleisen etävertaistukiryhmän lisäksi oma ryhmänsä on jehovantodistajataustaisille, lestadiolaistaustaisille sekä erilaisista karismaattisista kristillisistä yhteisöistä (esim. helluntailaisuus, vapaakirkko ja niin kutsutut vapaat suunnat) tuleville. Linkin Google Meet -videopuheluun voi pyytää UUT:sta (tiedotus@uut.fi)
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.