Hidas veisuu johdattelee mietiskelemään

Siionin virret ovat oikeastaan arkirukousta, sanoo Heikki Kaikkonen, joka ideoi Hiljaisuus Siionin virsin -tilaisuuden. Körttivirsiä veisataan Oulussa Vanhassa pappilassa 19. marraskuuta Waltava-tapahtuman yhteydessä.

Herättäjä-Yhdistyksen Waltava-tapahtuma järjestetään 17.–20. marraskuuta, nyt neljättä kertaa. Lauantaina iltapäivällä tutustutaan Siionin virsiin, mietiskellään ja viljellään hiljaisuutta.

– Olen valinnut muutamia virsiä, joista löytyy mietiskelevä sanoitus ja sävelkulku. Poimin virsistä tekstikohtia, jotka selitän ennen kunkin virren veisuuta ja sillä tavalla johdattelen osallistujia mietiskelyyn, kuvailee Hiljaisuus Siionin virsin -tilaisuuden ideoinut Heikki Kaikkonen.

Tauot ovat veisuulle ominaisia

Körttiveisuulle tyypillinen piirre on hitaahko tempo, samoin taukojen pitäminen säkeiden rajoilla.

– Körttivirsiä on perinteisesti veisattu hartaasti, hitaan hengityksen tahtiin. Kun veisataan hitaampaan tahtiin, jää tilaa sydämen mietiskelylle. Siionin virret ovat oikeastaan arkirukousta, Kaikkonen sanoo.

Siionin virsissä on hyvin vahvana teemana ihmisen kipuilu omasta huonoudesta ja kelpaamattomuudesta ja tietoisuus siitä, että pelastua voi ainoastaan Kristuksen armon kautta.

Taukoja on säkeistöjen sisällä ja kunkin virren jälkeen pidempi tauko.

Esilaulajana toimii Oulun seudun virsikuoron jäseniä.

Virret veisataan Vanhassa pappilassa ilman säestystä, niin kuin herännäisyydessä eli körttiläisyydessä on tapana.

– Virsiä on perinteisesti veisattu työtä tehdessä ja kodeissa pidetyissä seuroissa. Eikä ennen aikaan kotiseuroissa ole mitään soittokoneita ollut käytössä, Kaikkonen taustoittaa.

Veisuu on körttiseurojen tärkein elementti

Rukouksen muotoon puetut ja kansanveisuun tapaan veisattavat Siionin virret ovat herännäisseurojen tunnusmerkki ja tärkein elementti.

– Harvoin körttiseuroissa on henkilöä, jonka seurapuhe menisi Siionin virsistä edelle – virret ovat niin vahvoja sanomaltaan. Veisuu on seurojen sydän, Kaikkonen ajattelee.

Kaikkosen mukaan Vanhassa pappilassa pidettävään tilaisuuteen voi vallan mainiosti tulla mukaan, vaikka herännäisyys tai sen Siionon virret eivät olisi entuudestaan mitenkään tuttuja.

– Körttiläisyydessä on sanonta, että uusia ihmisiä veisataan mukaan.

Hiljaisuus Siionin virsin -tilaisuutta voi Kaikkosen mukaan ajatella eräänlaisena miniretriittinä.

– Se on hiljaisuutta ja jatkuvaa rukousta, sanoo Kaikkonen, joka itsekin on retriittiohjaaja.

– Hiljaisuus, hiljentyminen, hiljentäminen – näitä kaikkia elementtejä löytyy körttivirsistä ja herännäisyydestä kaiken kaikkiaan.

Hiljaisuus Siionin virsin -tapahtuman jälkeen on kahvitarjoilu. Kahvittelun jälkeen voi vielä jäädä Vanhassa pappilassa kello 18 alkaviin seuroihin.

Hiljaisuus Siionin virsin -tilaisuus pidetään 19.11. kello 16 Vanhassa pappilassa (Asemakatu 6). Muita Waltava-tapahtuman tilaisuuksia Oulussa ovat kapakkaveisuut Tubassa 17.11. kello 19, seurat Vanhassa pappilassa 19.11. kello 18 sekä messu Pyhän Andreaan kirkossa 20.11. kello 12.

Alueyhdyshenkilö on matkasaarnaaja

Kaikkonen on Herättäjä-Yhdistyksen pohjoisen alueen alueyhdyshenkilö.

– Voisi sanoa, että matkasaarnaaja. Monilla paikkakunnilla körttien joukko on pieni eikä seurapuhujia ole omasta takaa kuin ehkä 1–2. Välillä halutaan ehkä kuulla ulkopuolistenkin seurapuhujien mietteitä ja silloin minut pyydetään paikalle, Kaikkonen kuvailee.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää