Hyräilystä alkaa sävellys

Tuntuuko siltä, että vuodesta toiseen soivat samat joululaulut? Leena Poikela rohkaisee luomaan uusia jouluisia säveliä ennakkoluulottomasti. Hyräily on yksi keino tapailla mieluista melodiaa.

|

Joulukuun alkupuolella oululainen Pia Kaitasuo antoi omassa Facebook-joulukalenterissaan sävellyshaasteen. Kaitasuo kannusti luomaan melodiaa tekemäänsä runoon Joulu yksin.

Kehotus ei mennyt vain niille, joille säveltäminen on tuttua entuudestaan. Kaitasuo yllytti tarttumaan haasteeseen myös niitä ”jotka eivät ole vielä hoksanneet, että heillä laulun teon taito on”.

Kaitasuon ystävä, musiikinopettaja Leena Poikela tarttui tehtävään. Hänelle sävellystyö on tuttua ja Joulu yksin -tekstille syntyi melodia yhden päivän aikana. Poikela laittoi kappaleen YouTubeen kuunneltavaksi.

Yliopisto-opettaja Oulun yliopistosta kannustaa Kaitasuon tavoin jokaista innokasta kokeilemaan säveltämistä. Hän on nähnyt työssään opiskelijoiden parissa, että alkujännityksen jälkeen säveliä alkaa syntyä tottumattomammaltakin.

Poikelan mukaan ensimmäiseksi kannattaa valita itselleen mieluisa teksti ja sitten lähteä vähän kerrallaan tapailemaan yksinkertaista melodiaa ilman vaikeita krumeluureja.

– Aluksi voi ottaa vain yhden tai kaksi sanaa, joilla ryhtyy leikittelemään.

Poikela vinkkaa, että hyräily on yksi hyvä keino etsiä mieluista melodiaa.

– Kun keksii jotakin, josta itse pitää ja joka tuntuu helposti toistettavalta, kannattaa tuotos äänittää heti muistiin vaikka puhelimeen, hän sanoo ja kertoo itse toimivansa näin.

– Jos nuotittaminen on vierasta, tehtävän voi antaa myöhemmin sellaiselle, joka sen taitaa.

Poikelan mielestä laulu ja luomisen oikeus kuuluu kaikille. Siksi hän innostaa kokeilemaan rohkeasti myös säveltämistä.

 

Aluksi voi ottaa vain yhden tai kaksi sanaa, joilla ryhtyy leikittelemään.

Leena Poikela

 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää