Hyvä jalkapallopeli muistuttaa erehdyttävästi elämää

Kirkkoherra Timo Juntunen löytää täydellisestä jalkapallopelistä monia yhtymäkohtia elämään: toiveikkaimmatkin ponnistelut saattavat päättyä suureen pettymykseen. Osa Pietarin kisaturisteista unohti Juntusen mielestä Huuhkajien opetuksen yhteisen hyvän eteen pelaamisesta.

Timo Juntuselle täydellinen jalkapallo-ottelu muistuttaa elämää. Ikimuistoisessa pelissä on läsnä toiveikasta yritystä, suuria ponnisteluja, harmittavia erehdyksiä, sydämeen käyvää riemua – ja syöttöjä, jotka ovat kuin taideteoksia.

– Onnistumisia ja pettymyksiä eli odottamatonta draamaa, josta riittää puhuttavaa pitkäksi aikaa, Hailuodon kirkkoherra kuvailee.

28 kesäkuuta hän kirjoitti Facebookissa: ”Kroatian ja Espanjan yhteenotto nousee arvokisojen historian klassikoihin aivan heittämällä. Tämä on futista. Ei sen pidä olla täydellistä pallonhierontaa. Sen pitää olla teatterikappale.”

Vastuuttomuus saa aiheellista kritiikkiä

Viime päivinä tunteita on herättänyt EM-kisaturistien ”koronatuomiset” Pietarista. Oulussa jalkapallofaneihin liittyviä tartuntoja oli keskiviikkoon mennessä kahdeksan kappaletta.

Juntunen harmittelee vakavia seuraamuksia.

– Huuhkajat ovat näyttäneet meille, mitä hyvää saadaan aikaiseksi, kun pelataan yhteisen hyvän eteen. Osalla Pietarin kävijöistä yhteisen hyvän rakentaminen, eräänlainen ”toisten hyväksi pelaaminen” unohtui. Viime päivien kritiikki heitä kohtaan on ollut mielestäni perusteltua.  Yhteisvastuu ei ollut kaikilla mukana matkalla.

Juntunen kertoo harkinneensa syksyllä 2019 – kun Suomen pääsy arvokisoihin varmistui – kisaturistiksi ryhtymistä.

– Aika pian jätin ajatuksen koronasta johtuen. Aivan hyvin olen voinut seurata kisoja ruudun ääreltä. Totta kai paikan päällä tunnelma olisi ollut vahvempi. Katsomoon hyökkäyksien rakentelu näkyy aivan toisella tavalla.

Kun sanat loppuivat

Tanskan Christian Eriksenin vakava sairauskohtaus kesken Suomen pelin oli järkyttävä tapahtuma.

– Maailma tuntui pysähtyvän. Traaginen tapahtuma sattui ympäristössä, jossa sitä ei millään lailla osattu odottaa.

Juntunen ymmärtää, miksi peliä selostaneet suomalaistoimittajat sekä studion asiantuntijat menivät tapahtuneesta sanattomiksi.

– Heidän reaktionsa oli inhimillinen. Kun yllättävä, valtava tragedia sattuu, se riisuu kyvyn ilmaista sanoilla, mitä kokee sisällään. Tunnelma oli pitkään epätodellinen.

Joskus pelkkä kuva riittää eikä ääntä tarvita

Jalkapalloon kuuluu suuria tunteita ja hurjaa draamaa.  Juntusen mielestä voimakkuus, jolla yleisö samaistuu pelin kulkuun, tuntuu välillä hämmästyttävältä, jopa mysteeriltä.

Toisinaan pappilassa suojaudutaan tunnepurkauksilta hiljentämällä urheilulähetys Yle Areenassa kesken peliä.

– Joka tilanteessa en halua mennä niin syvälle tunteisiin. Mukaan lähtemiselle on rajansa. Kun laitan äänen pois, saan yleisön tunnemyrskyihin etäisyyttä. Katselen pelin tapahtumia silloin tällöin jopa mielelläni ilman ääntä. Seuraamisen nautinto säilyy ja joskus kokemus jopa paranee hiljaisuudessa.

Yhteen hitsautumalla syntyy isoja asioita

Timo Juntunen on harrastanut jalkapalloa nuorempana ja valmentanut futisjunnuja. Hän kertoo kokeneensa nimenomaan junnupeleissä sen, mistä ammattivalmentajat, Huuhkajien Markku Kanerva viimeisimmäksi on puhunut: hyvä joukkue on enemmän kuin yksilöiden summa.

– Kun joukkueen jokainen jäsen löytää oman roolinsa ja voi antaa sillä paikalla parhaansa, mahdottomankin saavuttaminen helpottuu, Juntunen lainaa menestyksen avainoivallusta.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää